Χωρίς ΕΣΡ μετά από μια ακόμη διάσκεψη των προέδρων

Χωρίς ΕΣΡ μετά από μια ακόμη διάσκεψη των προέδρων
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προεδρεύει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν συμπληρώθηκαν τα απαραίτητα 4/5 από το προεδρείο της βουλής. Συνεχίστηκαν οι κόντρες για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άγονη απέβη και η σημερινή προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Μετά από μια δίωρη συνεδρίαση που δεν χαρακτηρίστηκε από το πολεμικό κλίμα που πολλοί προέβλεπαν, ο Νίκος Βούτσης έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του, αν και ήταν ήδη σαφές από τις τοποθετήσεις των κομμάτω, ότι αυτή ψηφοφορία δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των 4/5 που επιβάλλει το Σύνταγμα. Η πρόταση του προέδρου της Βουλής ψηφίστηκε από 12 βουλευτές (11 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τους ΑΝΕΛ), καταψηφίστηκε από 4 βουλευτές (3 της ΝΔ και 1 της ΧΑ) και πήρε 7 «παρών». Μολονότι πάντως η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα 4/5, κάποιοι από τους βουλευτές που δεν έδωσαν θετική ψήφο, επισήμαναν ότι η στάση τους δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα αναβολής που είχε προβληθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

«Εάν εζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα, κυρίως σε σχέση με την πρόταση η οποία έχει κατατεθεί ή να συζητήσουν μεταξύ τους για την ωρίμανση του θέματος, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι- διότι τηρούνται πρακτικά και δημιουργείται ένα θέμα νομολογίας- να αφουγκραστούμε και να προστρέξουμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση, ως ανάγκη κάθε κόμμα να προσέλθει πιο ενημερωμένο, με μεγαλύτερη διαβούλευση», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε: «Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να υπάρξει η οποιαδήποτε παράταση στο όνομα εκκρεμότητας που υπάρχει με τη δικαστική πτυχή και ότι αυτή θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω σε ένα ζήτημα που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση των κομμάτων και της Διάσκεψης των Προέδρων να λάβουν την απόφασή τους. Δεν θέλω να κάνω κανέναν υπαινιγμό για το πώς δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τη Δικαιοσύνη με αποφάσεις οι οποίες είναι κατεξοχήν πολιτικές. Η δικαιοσύνη είναι στο δικό της μέρος, παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές».

Ειδικά για την πρόταση/τα πρόσωπα, που παρουσίασε για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία υπερβαίνει κατά λίγο και το τεκμήριο της πλειοψηφικής άποψης μέσα στη Βουλή, κατά τη λαϊκή κυριαρχία», υπήρξε διαβούλευση από την οποία προέκυψε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας. «Η πρόταση δεν είναι κακή ούτε μεροληπτική», είπε μάλιστα όταν ανέγνωσε τα προτεινόμενα πρόσωπα για το ΕΣΡ αντικρούοντας και «στα πολλά που ακούστηκαν για κόκκινες προτάσεις για 7 μέλη στα 9 κ.λπ.».

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες για να επισημάνει ότι μετά την ψήφιση του έγινε ο διαγωνισμός, δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα και συνεπώς σήμερα μια αναβολή της Διάσκεψης θα έστελνε λάθος σήμα και στον ελληνικό λαό αλλά και στο ΣτΕ και προς όσους ενδιαφέρονται και έχουν συμφέροντα για τα ραδιοτηλεοπτικά.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων δηλαδή, Νίκος Βούτσης, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Δουζίνας, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Χαρά Καφαντάρη και ο Βασίλης Κόκκαλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η βασική θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στην άποψη ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην απόφαση που θα βγει από το ΣτΕ και στη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί και πως η στάση της ΝΔ είναι μια στάση του «όχι σε όλα».

Η ΝΔ (Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης και Ι. Τραγάκης) καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ διατηρεί ως θέση την απόσυρση του νόμου Παππά, με βάση την αντίληψή της για τη αντισυνταγματικότητα του νόμου για την οποία θα έχουμε εντός των επομένων ημερών απόφανση του ΣτΕ». «Μετά την απόφανση του ανωτάτου δικαστηρίου η ΝΔ θα επαναπροσδιορίσει αναλόγως τη θέση της», είπε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι «η σημερινή απόφαση δεν συνιστά αδυναμία συστάσεως του ΕΣΡ» και «διαρκής αδυναμία δεν υπάρχει αυτό είναι προφανές». «Δεν μπορούμε να στέρξουμε στη λήψη απόφασης σήμερα, με το συγκεκριμένο σκεπτικό χωρίς αυτό να συνιστά αρνητική γνώμη για τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η πρόταση του προέδρου της Βουλής», διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά όπως διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας, έλειπε νομίζοντας ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και αν ήταν στη Διάσκεψη, η θέση του θα ήταν αυτή που διατύπωσε το κόμμα του.

Την πρόταση του προέδρου της Βουλής καταψήφισε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε πάντως για θετική αξιολόγηση του περιεχομένου της πρότασης του προέδρου της Βουλής, η οποία όμως σήμερα δεν προχωράει επειδή «υπάρχει θεσμικό θέμα». «Δεν θέλουμε η ψήφος μας να θεωρηθεί ως αρνητική στάση στα πρόσωπα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και Σπύρος Λυκούδης, με τον δεύτερο να διευκρινίζει ότι «δεν καταψηφίζει την πρόταση του προέδρου της Βουλής» αλλά δηλώνει «παρών» επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της αναβολή για την απεμπλοκή.

«Παρών», όχι λόγω συγκυρίας, αλλά επειδή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών δήλωσαν ο Θανάσης Παφίλης και ο Γιώργος Λαμπρούλης.

«Παρών» και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.