Χωρίς λύσεις ή συμβιβασμούς η συνάντηση Γιούνκερ-Τουσκ-Ερντογάν
- 27/03/2018, 08:31
- SHARE
Xωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ολοκληρώθηκε στη Βάρνα η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Τι συζήτησαν οι δυο πλευρές και τι συμφώνησαν.
«Συζητάτε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αλλά τι σχέση θα έχετε αν δεν στηρίζεται σε κοινές αξίες» ερωτήθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ και η απάντηση ίσως δείχνει τις δυσκολίες που υπήρξαν στη συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο. «Αν με ρωτάτε αν πετύχαμε κάποιες λύσεις ή συμβιβασμούς η απάντηση είναι ‘όχι’. Θέσαμε όλες τις ανησυχίες μας και είναι μια μακρά λίστα» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στο να συνεχιστεί ο διάλογος σε δύσκολη συγκυρία και αντικειμενικά προβλήματα και κάποιες συγκρούσεις συμφερόντων».
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση οι θέσεις της ΕΕ παραμένουν σταθερές στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στην τήρηση του κράτους δικαίου από την Τουρκία αλλά και την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αξιο σημασίας ότι ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ διάλεξε να πάρει το λόγο αφότου τελείωσαν οι ερωτήσεις για να αναφερθεί στην ανάγκη να λυθεί το θέμα των δυο στρατιωτών πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Τουσκ και Γιούνκερ, στον απόηχο της Συνόδου της Πέμπτης, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τουσκ: Η Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου
«Οι δυο πλευρές δίνουν σημασία στη σχέση τους» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνάντηση με τον Tαγίπ. Ερντογάν.
«Εχουμε συμφωνήσει να εντείνουμε τις επαφές μας από πέρυσι και σήμερα συζητήσαμε το που βρισκόμαστε και θέσαμε μερικές προτεραιότητες για το μέλλον. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες ΕΕ-Τουρκία παραμένουν στενοί συνεργάτες, τόνισε. Ευχαρίστησε την Τουρκία για τη φιλοξενία 3 εκατομμυρίων, τόνισε και συμπλήρωσε πως σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία θα πρέπει να τηρεί τα υψηλότερα στάνταρντ δημοκρατίας», τόνισε.
Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα ασφαλείας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά ανησυχούμε για το ότι κάποιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται υπονομεύουν το κράτος δικαίου και ενθαρρύνουμε την Τουρκία να δουλέψει με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο είναι μέλος, σημείωσε.
Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι σημαντική δέσμευση για την διαδικασία ένταξης. Καλοσωρίζουμε, είπε την πρόοδο που έγινε με ορισμένα κράτη μέλη, αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και με την κράτηση ευρωπαίων πολιτών.
«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και το δικαίωμά της να εξερευνήσει και αξιοποιήσει τους πόρους στην ΑΟΖ της». Όπως είπε αυτό είναι σημαντικό και για τον στόχο της επανένωσης του νησιού αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Σε ότι αφορά την τρομοκρατία μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας αλλά τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την Αφρίν και για τις καταστάσεις βίας. Η Τουρκία οφείλει να προστατεύσει τους άμαχους και να εξασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η συνάντησή μας δείχνει ότι παρότι η σχέση μας περνά δύσκολες στιγμές σε περιοχές που συνεργαζόμαστε συνεργαζόμαστε καλά».
Τι ζητά ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών έμειναν πίσω. Αναφέρθηκα στο ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο ενεργά για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. «Η αίτηση για ένταξή μας στην ΕΕ έγινε το 1963 και σήμερα είναι 2018 αλλά παραμένουμε υποψήφιοι. Θα θέλαμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το στόχο».
Όπως είπε συζητήθηκαν τα βήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση και υποστήριξε ότι η χώρα του τηρεί τις δεσμεύσεις της ιδιαίτερα σε ότι αφορά την μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και στο θέμα του προσφυγικού.
Είπε ότι η χώρα του έχει πάρει 1,8 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και ότι ελπίζει ότι θα λάβει την επόμενη δόση των 3 δισ. ευρώ για να βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων. Σε ώρες ανθρωπιστικής κρίσης δεν πρέπει να αφήνουμε την γραφειοκρατία, δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και υποστήριξε ότι η Τουρκία ζητά να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό. «Δεν πρέπει να μείνει ανοικτό το θέμα για να μην χάσουν οι Τούρκοι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ».
Για την τελωνειακή ένωση εξέφρασε τις προσδοκίες του ότι θα ξεκινήσουν το γρηγορότερο δυνατό οι συζητήσεις ενώ σε ότι αφορά τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» υποστήριξε ότι η χώρα του είναι στόχος διάφορων οργανώσεων. Προχωρήσαμε στην επιχείρηση «Ασπίδα του Εφράτη» για να αντιμετωπίσουμε τον ISIS και προχωρήσαμε και άλλες επιχειρήσεις όχι μόνο για την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ, δήλωσε.
Το θέμα δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο αστήρικτης κριτικής προς την Τουρκία. Η Τουρκία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει όσο απειλείται η χώρα του.
«Η ΕΕ είναι στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία και θα είναι λάθος να απομονωθεί από τη διαδικασία ένταξης γιατί είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας, μια μεγάλη χώρα με νέο πληθυσμό. Εχουμε μακροχρόνια σχέση με την ΕΕ και κρίσιμους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Όπως είπε η ΕΕ και ιδιαίτερα ορισμένα κράτη μέλη πρέπει να πάψουν να είναι ιδιαίτερα επικριτικά ώστε να «δουλέψουμε δίκαια».
Σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι παρουσίασε γραπτές πληροφορίες που θέλει να εξετάσει η ΕΕ και παρά τα αρνητικά στοιχεία στο παρελθόν υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχει διάλογος. «Δεν φτάνουν τα βήματα πρέπει να πάρουμε και τα σωστά μέτρα», τόνισε.
Γιούνκερ: Θα δοθούν τα 3 δισ. ευρώ
Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως καταφέραμε να μοιραστούμε στρατηγικές ιδέες. «Θέλουμε η Τουρκία να είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πρέπει να διατηρήσουμε ειλικρινή διάλογο για όσα μας ενώνουν αλλά και για να βρούμε λύσεις σε ότι μας χωρίζουν».
Όπως είπε υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ αλλά και στο θέμα της τρομοκρατίας. Για το θέμα του προσφυγικού υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν είναι τέλεια αλλά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει φέρει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στη μείωση των αφίξεων. Απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στη διοχέτευση κονδυλίων ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαδικασίες και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την εκπλήρωση από την πλευρά της Ευρώπης της δέσμευσης για την παροχή της δόσης των 3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή προσπάθεια της χώρας και στήριξε τη θέση ότι σε κάποια στιγμή η ΕΕ πρέπει να δεχτεί την Τουρκία. Δεν υπήρξα ποτέ υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων, τόνισε. Σήμερα ήθελα να συζητήσουμε την πραγματική κατάσταση. Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις χώρες μέλη και ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι απόλυτο «πρέπει» για να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημείωσε.
Εκανε αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει πλέον η κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στην Τουρκία που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα.
«Ηταν μια συνάντηση με μεικτά αισθήματα, αλλά όχι μεικτά μηνύματα. Ηταν μια καλή συνάντηση», σημείωσε προσθέτοντας ότι ΕΕ-Τουρκία πρέπει να δουλέψουν μαζί.
Σε ότι αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι ελπίζει οι τουρκικές αρχές να λύσουν το θέμα δίκαια και πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.
Τουσκ: Αν ρωτάτε αν βρεθήκαν λύσεις ή συμβιβασμοί η απάντηση είναι όχι
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία ο Ντ. Τουσκ είπε ότι αν ρωτάτε αν βρεθήκαν λύσεις ή συμβιβασμοί η απάντηση είναι όχι. Θέσαμε όλες τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και την τήρηση του κράτους δικαίου αλλά και τη Ρωσία.
Η συνάντηση ήταν μια δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος σε δύσκολες στιγμές. Στρατηγικά έχουμε κοινά συμφέροντα, δεν πετύχαμε κάποιο ισχυρό συμβιβασμό σήμερα αλλά ελπίζω να το πετύχουμε στο μέλλον, ξεκαθάρισε.