Χωρίς περιθώρια ανόδου η Wall Street – Ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές διακρίνουν οι επενδυτές
- 06/06/2021, 16:17
- SHARE
Οι περισσότεροι επενδυτές τους τελευταίους πέντε μήνες φαίνεται να απολαμβάνουν ενισχυμένες αποδόσεις. Ο δείκτης MSCI World για τις μετοχές των ανεπτυγμένων χωρών έχει αυξηθεί 11% από τον Ιανουάριο. Οι «συλλέκτες» μετοχών έχουν αποκομίσει κέρδη από ενεργειακές εταιρείες, χρηματοπιστωτικούς ομίλους και, γενικότερα, από τομείς των οποίων η κερδοφορία συνδέεται με την προοπτική επανεκκίνησης των οικονομιών.
Ωστόσο, το ράλι που σημειώνεται εγείρει ανησυχία για το αν θα μπορούσε να υπάρξει… μέλλον. Ακόμα και αν υπάρξουν περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας στο πλαίσιο επέκτασης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανατιμήσεις.
Οι αγορές είχαν καλή πορεία τον Μάιο, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ευάλωτες σε τυχόν αρνητικά νέα, αναφέρει ο Chris Watling της Longview Economics. Ο εφησυχασμός των επενδυτών είναι εμφανής, προσθέτει, με την ανάληψη κινδύνων, τις διογκωμένες αποτιμήσεις και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να κορυφώνονται. Ως εκ τούτου, μάλλον, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται…
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο πρέπει να τύχει προσοχής: Οι ευρωπαϊκές μετοχές τα πήγαν καλύτερα από τις μετοχές της Wall Street. Όσον αφορά το αμερικανικό χρηματιστήριο, το καλοκαίρι προβλέπεται… στάσιμο. Η προσοχή επικεντρώνεται στο πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα βάλει «φρένο» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι φουσκωμένες αποτιμήσεις στον S&P 500 προεξοφλούν μείωση της αξίας των ταμειακών ροών από τις τάξεις των εταιρειών ανάπτυξης, π.χ. τεχνολογικές μετοχές κ.λπ. Η πίεση στις τεχνολογικές μετοχές επηρεάζει τον δείκτη, με πιθανό αποτέλεσμα μια αρνητική αντίδραση στην αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλότερα επιτόκια θα σημάνουν μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας.
Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν αύξηση κέρδους τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα του 2021 για το S&P 500, σύμφωνα με το FactSet. Μέχρι στιγμής, η αισιοδοξία δικαιολογείται από τα εταιρικά κέρδη. Βέβαια, ο ρυθμός αύξησής τους οφείλεται εν μέρει στη σύγκριση με τα αδύναμα κέρδη που οι εταιρείες ενέγραψαν λόγω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ερώτημα αποτελεί αν ο τρέχων ρυθμός θα έχει συνέχεια.
Σύμφωνα με το Beige Book της Fed, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνονται ελλείψεις παντού: από το εργατικό δυναμικό έως τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αν μη τι άλλο, αυτά είναι ζητήματα που αναμένεται να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες μεταβολές στα χρηματιστήρια υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για επιτάχυνση των διεθνών μετοχών. Αυτήν την εβδομάδα ο δείκτης Euro Stoxx 600 γνώρισε νέα υψηλά, κάτι που καθιστά την αγορά ευάλωτη σε διόρθωση. Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, όμως, υπάρχουν λόγοι για μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση των παγκόσμιων μετοχών, που υστερούν σε σχέση με τη Wall Street.
Ένας τομέας που πιθανότατα θα καθορίσει εάν η Ευρώπη αξίζει ως επενδυτικός προορισμός είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Στο παρελθόν, ο κλάδος δεν προσφερόταν για ασφαλή συμπεράσματα. Όμως, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρότι οι τράπεζες στον Stoxx 600 έχουν αυξηθεί 35% φέτος, εξακολουθούν να είναι φθηνές έναντι της λογιστικής τους αξίας (book value).
«Mετά από μια παρατεταμένη περίοδο υπερβολικών αποδόσεων στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές που αρχίζουν να κλείνουν ένα μεγάλο κενό αποτίμησης. Οι παγκόσμιες μετοχές είναι σχετικά φθηνές έναντι των ΗΠΑ και αυτή είναι η ευκαιρία για τους επενδυτές» αναφέρει αναλυτής της Columbia Threadneedle στους Financial Times.