Χρ. Χαρπαντίδης: «Έχουμε χρέος να στηρίξουμε την καινοτομία για να πάει η χώρα μπροστά»
- 09/09/2019, 16:02
- SHARE
Δυναμικό παρόν και στη φετινή ΔΕΘ δίνει η εταιρεία Παπαστράτος. Με κεντρικό σύνθημα «προς το καλύτερο» στηρίζει μια έκθεση χωρίς τσιγάρο για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμμετέχοντας στην ευρύτερη πρωτοβουλία Smoke-Free ΔΕΘ, που υλοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης, στο πλαίσιο της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί ίσως το περίπτερο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τη φετινή χρόνια, αυτό που αφορά στη «ψηφιακή Ελλάδα». Το Digital Greece, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors – Game Changers, φιλοξενεί περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που «κομίζουν» μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, η οποία βασίζεται σε χαρακτηριστικά όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Παράλληλα οι startups αποτελούν «φορείς» της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα, για να βαδίσει σε νέα «ψηφιακά μονοπάτια», που θα φέρουν το πολυπόθητο transformation.
Σε αυτό τον χώρο, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τo transformation που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και στην ίδια την Παπαστράτος, περίπου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, για την αποκλειστική παραγωγή heets για το θερμαινόμενο τσιγάρο IQOS.
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία αλλαγής της εταιρείας, στις ευκαιρίες ενός νέου κόσμου που διαμορφώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, στις συνέργειες που έχει αναπτύξει η Παπαστράτος με το οικοσύστημα νέας επιχειρηματικότητας, στα κοινά χαρακτηριστικά που εντοπίζει με τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη νέα εποχή, και στο πώς μπορεί μια εταιρεία, με ιστορία 88 χρονών να μετατραπεί σε startup.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία της συνέντευξης του Πρόεδρου και CEO της Παπαστράτος Χρήστου Χαραπαντίδη.
«Πώς φτάσαμε στη μεγάλη αλλαγή στην Παπαστράτος»
Ο κόσμος αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς και πλέον οι καταναλωτές γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικοί. Υπάρχει και ένας έξτρα λόγος στη δική μας δουλειά, που σχετίζεται με το πρόβλημα του προϊόντος, καθώς πολύ νωρίς συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε δραματικά και να κάνουμε πλέον «transformation», μία κατάσταση η οποία έφερε μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που πουλάμε το προϊόν μας, αλλά και στον τρόπο που δουλεύει η εταιρεία. Στην κουλτούρα μας. Πρόκειται, δηλαδή, για μία τεράστια αλλαγή της εταιρείας σε πάρα πολλά επίπεδα.
Αυτό το transformation μεταφράστηκε και σε μία μεγάλη επένδυση που έγινε στον Ασπρόπυργο, όπου πλέον παράγονται οι ράβδοι καπνού για το iqos. Αυτή η επένδυση πώς πηγαίνει; Έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε.
Το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο. Στην Ελλάδα «σβήσαμε» το τσιγάρο, σταματήσαμε, δηλαδή, να παράγουμε αυτό το προϊόν. Κάναμε αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε μέρος του καινούριου κόσμου. Δηλαδή να συμμετέχουμε με λίγα λόγια ενεργά σε αυτή τη μεγάλη μετάλλαξη, να “οδηγούμε” την μετάλλαξη της βιομηχανίας και ταυτόχρονα να επενδύουμε στη χώρα μας, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις μικρές και τις μεγάλες εταιρείες, που συνδέονται με εμάς. Μέχρι τώρα όλη αυτή η διαδικασία πηγαίνει πάρα πολύ καλά, και έχει ανοίξει νέους δρόμους.
«Ποια χαρακτηριστικά των startups έχουμε υιοθετήσει»
Ποια πιστεύεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά των starups που έχει υιοθετήσει η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια;
Εμείς συνειδητοποιήσαμε αρκετά νωρίς ότι για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την αλλαγή που είχαμε ονειρευτεί, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε μία μεγάλη εταιρεία με διαδικασίες και προβλεψιμότητα και έπρεπε να δανειστούμε πολλά πράγματα από τον τρόπο δουλειάς και την κουλτούρα των μικρών και πιο ευέλικτων εταιρειών, των λεγόμενων startups. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε πολλές ενέργειες. Η εταιρεία φρόντισε να πάμε εμείς οι ίδιοι στη Silicon Valley για να δούμε πώς δουλεύουν εκεί, φέραμε ευκινησία στην οργάνωση μας, και προσπαθήσαμε, κάτι το οποίο έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να έχουμε μια λογική που στηρίζεται στο project management, για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η αλλαγή σε πάρα πολλές διαστάσεις, πιο γρήγορα. Χρειάζεται τρομερή ευκινησία, συνεπώς και άλλος τρόπος λογικής, περισσότερο οριζόντιος παρά κάθετος, όπως είναι συνηθισμένες οι μεγάλες εταιρείες να δουλεύουν. Χρειάζεται επίσης και εξωστρέφεια και πολλές συνεργασίες για να μπορούμε να μαθαίνουμε και να αλλάζουμε συνεχώς.
Γνωρίζοντας την Παπαστράτος, ωθείτε επίσης τους εργαζομένους σας να κάνουν δικά τους εταιρικά σχήματα με τη λογική των entrepreneurs, σωστά;
Είμαστε αρκετά ανοιχτοί σε αυτό το κομμάτι. Θέλουμε να φέρουμε το entrepreneurial thinking μέσα στην εταιρεία, γιατί το θεωρούμε άκρως σημαντικό. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκατοντάδες νέα προβλήματα κάθε μέρα. Αρχίσαμε να ασχολούμαστε με την τεχνολογία, και σε πολλές περιπτώσεις με την υψηλή τεχνολογία, με το customer care, με το κομμάτι της ψηφιοποίησης, κάτι που δεν είχαμε ακουμπήσει μέχρι τότε. Όλα αυτά μας έφεραν αντιμέτωπους με καθημερινές προκλήσεις, συνεπώς έπρεπε να έχουμε μία πολύ «φρέσκια» λογική για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Στην πράξη η Παπαστράτος έχει στηρίξει το Disrupt Greece δύο χρόνια τώρα, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να μου πεις ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και των startups;
Κάτι τέτοιο έχει διπλή λογική. Πρώτα από όλα για εμάς οι συνεργασίες ήταν απολύτως απαραίτητες και ήταν μία από τις βασικές αλλαγές που κάναμε. Στον παλιό μας κόσμο θεωρούσαμε ότι οι μεγάλοι έπρεπε να συνεργάζονται με τους μεγάλους, λόγω μεγαλύτερης σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Στο νέο μας κόσμο είναι απολύτως απαραίτητο να πάρεις γνώσεις από μικρότερες και πιο ευέλικτες εταιρείες, ταλέντο και νέους τρόπους δουλειάς. Συνεπώς είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να μάθουμε. Για αυτό το λόγο υπήρχε και η επαφή μας με το Disrupt Greece και με άλλες πρωτοβουλίες. Από την άλλη για μένα είναι χρέος. Έχουμε χρέος, ως ένας μεγάλος οργανισμός που είναι leader στην Ελλάδα, όχι μόνο στην αγορά μας, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα startups που είναι βασικό κομμάτι της λύσης μας, ώστε να αναπτυχθεί η χώρα μας προς στην κατεύθυνση που θέλουμε.
«Πώς αντιμετώπισα αυτή την αλλαγή κουλτούρας»
Προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το transformation προϋποθέτει και προσωπική μεταμόρφωση του καθενός από εμάς. Προσπάθησα να δω πώς πρέπει να ανταποκρίνομαι. Υπάρχουν χαρακτηριστικά, όπως η συνεχής μάθηση που δεν είναι κάτι γενικό, αλλά έχει πολλές πτυχές όπως για παράδειγμα να γνωρίσεις πώς αξιοποιείς τις καινούριες τεχνολογίες και τα δεδομένα, για τα οποία εγώ αρχικά δεν είχα εικόνα. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει επίσης με τη λήψη αποφάσεων και το πώς παραχωρείς στην ομάδα σου αρμοδιότητες. Πρόκειται στην ουσία για μία διαρκή αλλαγή, και ο τρόπος που οι entrepreneurs λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι έμπνευση για εμένα.
«Οι Έλληνες νέοι επιχειρηματίες να μείνουν στην Ελλάδα»
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά στη ΔΕΘ φέτος είναι πάνω από 200 ομάδες. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μήνυμα με το οποίο πρέπει να φύγουν από εδώ; Αν ήταν να τους δώσεις κάποια συμβουλή ποια θα ήταν αυτή;
Για να είμαι ειλικρινής προσπαθώ να μην δίνω συμβουλές. Προσπαθώ και εγώ να μαθαίνω. Θα έλεγα όμως με σιγουριά ότι χρειάζεται να ονειρεύεται κάποιος και όσο πιο δύσκολο είναι αυτό που ονειρεύεται κανείς, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επιστροφή που θα πάρει κανείς. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι έτοιμος για σκληρή δουλειά, για πολλές αποτυχίες υπό την έννοια της μάθησης, ώστε να προχωράει μπροστά και να μην απογοητεύεται. Οι συνεργασίες είναι «κλειδί» και θα πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργάζονται όχι μόνο μέσα στον οργανισμό τους, αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον. Ένα μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους είναι να μείνουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ένα φανταστικό μέρος να ζει και να εργάζεται κανείς και προσφέρει πρόσβαση σε φοβερό ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς υποφέρουμε στο κομμάτι της γραφειοκρατίας και της φορολογίας και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε, όμως, δει στην Ελλάδα αρκετά παραδείγματα να ανθίζουν και να παραμένουν εδώ έχοντας ένα μικρό κομμάτι ευθύνης προκειμένου να συνεισφέρουν σε αυτό που η χρειάζεται η Ελλάδας μας για αύριο.
«Η επόμενη μέρα για την Παπαστράτος»
Αν λέμε ότι η Παπαστράτος είναι μία startup με 88 χρόνια ιστορίας, ποιο είναι το scale up, η επόμενη μέρα, δηλαδή, για την εταιρεία;
Η πρόοδος που έχουμε φέρει όλα αυτά τα χρόνια μας γεμίζει με όρεξη, διάθεση και αισιοδοξία. Ήμασταν η μόνη επιχείρηση που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση σε περιβάλλον Grexit, με υψηλό ρίσκο που στο τέλος μας δικαίωσε. Τώρα που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα θα παρότρυνα και άλλους να κάνουν αυτό το βήμα τόλμης για να μπορέσουν να βοηθήσουν τη συνολική κατάσταση. Έχουμε ανοίξει τις πόρτες σε ένα τρομερά ενδιαφέροντα κόσμο, έχουμε φέρει τεχνολογία και επιστήμη μαζί στο κομμάτι των καπνικών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το κάπνισμα, και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που κοιτάμε να φέρουμε στην ελληνική αγορά, ώστε να πάει η Παπαστράτος ακόμα πιο ψηλά.
Πλέον είμαστε ηγέτες και είμαστε και αυτοί που πολύ τολμηρά λέμε ότι αυτά τα νέα προϊόντα δεν είναι απλά ένα ακόμα προϊόν στο portfolio μας, αλλά είναι η αντικατάσταση του τσιγάρου. Θέλουμε να πάμε σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες, καλύτερες εναλλακτικές σχέσεις με το κάπνισμα. Αυτό κάνουμε, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.