Χρ. Νικολούδης (Mantis): Πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις νωρίς αν ένα νέο προϊόν ή εγχείρημα βαδίζει στο σωστό δρόμο
- 19/06/2022, 08:30
- SHARE
Απόκτηση περισσότερης εμπειρίας, γνώσης και κατανόηση της αγοράς και των ανθρώπων στον κλάδο της καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Yπό αυτό το πρίσμα βλέπει την εξέλιξή του ο CEO της Mantis Business Innovation, Χρήστος Νικολούδης, από την πρώτη παρουσία του στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece. Η μετάβαση από την ανάπτυξη ενός προϊόντος, στην ανάπτυξη μίας εταιρείας που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και λύνει τα προβλήματα των πελατών της, ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε χάρη στο χτίσιμο μιας ισχυρής ομάδας ανθρώπων με τεχνογνωσία, όραμα και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.
«Συνεισφέρει θετικά η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία σε μία κοινωνία; Αν κάποιος απαντάει θετικά, τότε αναγνωρίζει τον ρόλο του θεσμού 40under40 στην ανάδειξη και αναγνώριση των νέων στο επιχειρείν. Το 40under40 από τη μία ανακαλύπτει νέους ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν πετύχει, αλλά προσπαθούν να πετύχουν κάτι μεγάλο, και από την άλλη αναδεικνύει αυτή την προσπάθεια ώστε αναγνωρισμένες επιχειρήσεις να συνεργαστούν μαζί τους. Υπό αυτή την έννοια αποτελεί ένα μέσο ενίσχυσης και ανάπτυξης της ίδιας της επιχειρηματικότητας της χώρας. Και αυτό το μέσο ενίσχυσης φαίνεται να έχει ήδη πετύχει το σκοπό του. Ευελπιστώ να τα εκατοστίσει!» λέει ο κ. Νικολούδης σχολιάζοντας τη συμπλήρωση των 10 ετών του εν λόγω θεσμού.
Η Mantis Business Innovation έχει αναπτύξει τα απαραίτητα εργαλεία για τον μετασχηματισμό ενός τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης σε ένα τμήμα Καινοτομίας αλλά και την ανάπτυξη από το μηδέν εσωτερικών κέντρων καινοτομίας, σε ένα μεγάλο ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό. Η χρήση μοντέλων ανοικτής καινοτομίας για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων προϊόντων, βελτιστοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, αλλαγή κουλτούρας αλλά και διασύνδεσης με νέα ταλέντα και startups είναι πλέον μονόδρομος για το μέλλον κάθε μεγάλης επιχείρησης.
«Έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, είμαστε πλέον έτοιμοι να παρέχουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στην αγορά με ένα δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Βρισκόμαστε ήδη σε 3 ηπείρους και 11 χώρες και το επόμενο διάστημα, βασικός μας σκοπός είναι η αύξηση των πωλήσεων, η εταιρική ενδυνάμωση αλλά και η δημιουργία της πλατφόρμας σκέψης. Ένας φυσικός και ψηφιακός κόσμος για τη συνάντηση ταλέντων, ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες και νεοφυών επιχειρήσεων που θέλουν να συνδεθούν με μεγάλους οργανισμούς λύνοντας κρίσιμα τεχνολογικά ζητήματα».
Η υπογραφή στο Elevate Greece
Η εταιρεία αν και νεοσσός στον χώρο, κατάφερε από το ξεκίνημά της να συνδέσει το brand Mantis Business Innovation με σημαντικά έργα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, με πιο χαρακτηριστικό το Elevate Greece. Για τον κ. Νικολούδη η ανάληψη τέτοιου είδους έργων είναι απόρροια της γνώσης, της ικανότητας, της εμπειρίας, αλλά και του πάθους που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της για την καινοτομία.
«Πιστεύουμε απόλυτα ότι η ανάπτυξη και διαχείριση της καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε έναν οργανισμό δημιουργεί λύσεις που επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τον οργανισμό ,αλλά και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Η ανάπτυξη μεθοδολογικών πλαισίων, διαδικασιών, συστημάτων αξιολόγησης και εκπαίδευσης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και κυρίως η ψηφιοποίηση αυτών, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά επιτυχίας».
Είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει, να γνωρίζεις νωρίς αν ένα νέο προϊόν ή εγχείρημα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Όσο περνάει ο χρόνος δαπανώνται ενέργεια, χρήμα και σημαντικοί πόροι. Η ομάδα της Mantis Business Innovation έχει αναπτύξει μοντέλα που αξιολογούν αυτές τις διαδικασίες και κυρίως μέσα από το λογισμικό Mantis Innovation Management Software (IMS) συλλέγουν όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων. «Σε κάθε έργο ξεκινάμε με το λεγόμενο innovation study (επιστημονική τεκμηρίωση), το ψηφιοποιούνμε μέσω του IMS και εν συνεχεία το υλοποιούμε με τους innovation experts της εταιρείας».
Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο άλλαξε ο ίδιος τα τελευταία 10 χρόνια και ποια η συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στον κλάδο, ο κ. Νικολούδης απαντά: «Τα τελευταία 8 χρόνια τόσο μέσω της ερευνητικής μου δραστηριότητας, όσο και μέσω μαθημάτων, διδάσκω επιχειρηματικότητα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όσο περνάει ο χρόνος αναρωτιέμαι αν η επιχειρηματικότητα μπορεί να διδαχτεί, και αν ναι, τότε ποιος είναι καταλληλότερος να το κάνει, ένας καθηγητής ή ένας επιχειρηματίας; Καταλήγω ότι αν κάποιος έχει και τα δύο ίσως είναι ό,τι καλύτερο, καθώς μία εφαρμοσμένη επιστήμη, όπως αυτή της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, πέρα από το θεωρητικό υπόβαθρο, χρειάζεται και την εφαρμογή. Και όσο παρατηρούμε ερευνητές ή νέους να θέλουν να αναπτύξουν νέα προϊόντα, βλέπω ότι τα χαρακτηριστικά ενός καλού ερευνητή, σε σύγκριση με αυτά ενός καλού επιχειρηματία είναι διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα».
Για αυτό και στην επιλογή ομάδας σε έναν προσωρινό οργανισμό, όπως είναι μία startup, ίσως άλλοι χρειάζονται στην αρχή και άλλοι αργότερα στην φάση επέκτασης. Σίγουρα όμως η ομάδα είναι η σημαντικότερη αξία μιας νεοφυούς επιχείρησης τουλάχιστον στην αρχή. «Σε όποιον μπαίνει σήμερα στον κλάδο θα πω αυτό που θα έλεγα και πριν 10 χρόνια. Η δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι μία δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται θυσίες, απόλυτη προσήλωση και υπομονή για να επιτύχει. Και αν δεν πετύχει η εμπειρία που απέκτησες είναι ικανή για να σε κάνει να πετύχεις με τα παραπάνω τις επόμενες φορές».
Κάνοντας τη δική του πρόβλεψη για το πού θα ήθελε να βρίσκεται σε μια δεκαετία από τώρα, ευελπιστεί να παραμείνει CEO της Mantis Business Innovation, έχοντας πετύχει, όμως, όλα όσα ονειρεύεται για το μέγεθος, την κλαδική επέκταση και το αποτύπωμα της εταιρείας. «Επιθυμία μου είναι η Mantis Business Innovation να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια σε μία εταιρεία που έχει εξωστρέφεια, κουλτούρα καινοτομίας και δημιουργίας νέων προϊόντων και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πελάτες της, λύνοντάς τους πραγματικά προβλήματα με έναν καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και εμείς αποτελούμε μέρος ανάπτυξης αυτού του οικοσυστήματος» καταλήγει ο κ. Νικολούδης.