Χρήματα στα… σεντούκια: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα;
- 29/12/2019, 09:39
- SHARE
Τα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο το τραπεζικό σύστημα, αρχής γενομένης από το «μαύρο» καλοκαίρι του 2015, όπου οι διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης με τους δανειστές έφθασαν σε αδιέξοδο. Ακολούθησε το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές, πανικόβλητοι, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις οικονομίες τους. Άρχισαν λοιπόν να τις κρύβουν στα «σεντούκια».
Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.
Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος o Έλληνας αρχίζει να εμπιστεύεται ξανά το τραπεζικό σύστημα, καθώς περισσότερο από 7 δισ. ευρώ μειώθηκαν το 2019 τα χρήματα που φυλάνε οι Έλληνες στα… σεντούκια.
Σύμφωνα με την τελευταία ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το δεκάμηνο του 2019 κατά 5,4 δισ. ευρώ συμβάδισε με καθαρή εισροή τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) στις τράπεζες και επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναφέρει: «Στη διάρκεια του 2019 συνέχισαν να καταγράφονται σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία (σ.σ.: τα μετρητά) ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 12% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 από 16% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή».
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας ανερχόταν σε 190 δισ. ευρώ το 2018.