Χρηματοδότηση 24,4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τη θεραπεία του Έμπολα
- 23/10/2014, 18:35
- SHARE
Στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών και την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας παγκοσμίως ρίχνει το βάρος του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το ποσό των 24,4 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό -και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020»- πρόκειται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών για τον ιό Έμπολα.
Όπως αναφέρθηκε, τα χρήματα θα δοθούν με γρήγορες διαδικασίες, ώστε η έρευνα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί σε έρευνες που αφορούν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου, ως η δοκιμή γνωστών και νέων ενώσεων για τη θεραπεία του Έμπολα.
Η ανακοίνωση γίνεται ταυτόχρονα με τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη με τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και αντιπροσώπων της βιομηχανίας. Στη διάσκεψη συζητείται η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμα εμβόλια, η χρηματοδότηση εκστρατειών εμβολιασμού και ανοσοποίησης, καθώς και ο σχεδιασμός, η ικανότητα παραγωγής, η ρύθμιση και η αποζημίωση για τις κλινικές δοκιμές.
Η επιδημία του Έμπολα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική, παραμένει σύμφωνα με τον ΠΟΥ μια «επείγουσα κατάσταση» όσον αφορά τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ενώ εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
«Επικροτώ θερμά την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να στηρίξει μια σειρά κλινικών δοκιμών και μελετών σχετικά με τον ιό Έμπολα, ως μέρος της συνεισφοράς της Ευρώπης στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης η οποία έχει ήδη κοστίσει τόσες πολλές ζωές» δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Πίοτ, διευθυντής του London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε: «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε την επιδημία του Έμπολα, και έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βρούμε μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», ενώ η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, Μόιρα Γκέγκεν Κουίν, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα για τον Έμπολα, με τη συμμετοχή των καλύτερων ακαδημαϊκών ερευνητών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 180 εκατ. ευρώ ως τώρα σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία (άμεση περίθαλψη, ταχεία διάγνωση και εκστρατείες ευαισθητοποίησης, αποστολή ειδικού προσωπικού επιτόπου και συντονισμός πιθανών εκκενώσεων χώρων).
Ο Έμπολα κηρύχθηκε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. Έκτοτε, η επιδημία εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί 1.600 κρούσματα και περισσότεροι από 800 θάνατοι. Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, υπήρχαν 10.000 κρούσματα και σχεδόν 4.900 θάνατοι.
Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή του στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και σημείωσε ότι βασική προτεραιότητά του είναι να σταματήσει η επιδημία σε αυτήν την περιοχή. Όπως υπογράμμισε, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε «να αποφευχθεί η εξάπλωση» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Οργανισμός σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει ότι θα ενθαρρύνονταν και άλλοι άνθρωποι να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Έμπολα.
Ο ΠΟΥ επανέλαβε επίσης ότι ο έλεγχος των επιβατών κατά την άφιξή τους σε αεροδρόμια μπορεί να έχει «περιορισμένα αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται ήδη κατά την αναχώρησή τους από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμιά τους και θα πρέπει να μοιραστούν με τις υπόλοιπες την εμπειρία τους και τα μαθήματα που αποκόμισαν από τη διαδικασία αυτή.
Η Επιτροπή παρατήρησε επίσης ότι ορισμένες χώρες, όπου δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Έμπολα, ακύρωσαν διεθνείς συναντήσεις και συγκεντρώσεις, κάτι που δεν συμπεριλαμβανόταν στις συστάσεις του Οργανισμού. Παραδέχτηκε όμως ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι σύνθετες και θα πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση.
Πολλές χώρες, όπως η Αϊτή, η Κολομβία, η Τζαμάικα και η Βόρεια Κορέα, έχουν θέσει περιορισμούς, σε κάποιο βαθμό, στους επισκέπτες από τις πληγείσες χώρες, μολονότι η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις ή το εμπόριο και επανέλαβε σήμερα τη σύσταση αυτή.