Χρυσές Σφαίρες 2019: Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν για το «The Favourite» του Λάνθιμου
- 07/01/2019, 08:49
- SHARE
Με μία Χρυσή Σφαίρα για την πρωταγωνίστριά του Ολίβια Κόλμαν φεύγει από την απονομή των «προάγγελων» των Οσκαρ ο Γιώργος Λάνθιμος.
Νικήτρια στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου αναδείχθηκε η Ολίβια Κόλμαν για τον ρόλο της βασίλισσας Άννας στο πολυβραβευμένο, μέχρι σήμερα, φιλμ «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου.
Μεγάλοι νικητές, καλύτερη δραματική ταινία στις Χρυσές Σφαίρες 2019 αναδείχθηκε το «Bohemian Rhapsody» με τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen. «Σε ευχαριστώ Φρέντι Μέρκιουρι που μου έδωσες την μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μου. Αυτό είναι για σένα λατρεμένε». Αυτή ήταν η δήλωση του Ραμί Μάλεκ, του νικητή στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία κατά την χθεσινή 76η τελετή απονομή των Χρυσών Σφαιρών για την ταινία Bohemian Rhapsody.
Από την πλευρά της η Ολίβια Κόλμαν ευχαρίστησε τον Γιώργος Λάνθιμο για την ταινία στην οποία συμμετείχε και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα ήθελε να κλάψει αλλά δεν μπορούσε γιατί «θα την κοροϊδέψει το τραπέζι της». Όπως ανέφερε θα ήθελε να εκφράσει και άλλα συναισθήματα όπως πόσο σημαντική είναι για εκείνη η ταινία του Λάνθιμου, αλλά δεν έβρισκε λόγια να το κάνει, λόγω της συγκίνησης της στιγμής.
Παρότι θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία θα έπαιρνε η Lady Gaga για την ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται», η Γκλεν Κλόουζ έκανε την έκπληξη και τιμήθηκε για τον ρόλο της στην ταινία «The Wife», όπου υποδύεται την σύζυγο ενός βραβευμένου με Νόμπελ λογοτέχνη.
Κατά την παραλαβή του βραβείου της η Κλόουζ, καταχειροκροτούμενη από το κοινό που είχε σηκωθεί όρθιο, δήλωσε ότι σκέφτεται την μητέρα της, «η οποία όλη της την ζωή εξιδανίκευε τον πατέρα μου». «Πρέπει να βρίσκουμε προσωπική πραγμάτωση. Πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας. Πρέπει να λέμε ‘μπορώ να το κάνω αυτό και πρέπει να μου επιτρέπεται να το κάνω’», είπε η ηθοποιός.
Στην κατηγορία της κωμωδίας/μιούζικαλ την πρωτιά απέσπασε τελικά το «Green Book» του Πίτερ Φαρέλι. To φιλμ Green Βοοk κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, καλύτερης μουσικής ή κωμικής ταινίας, καλύτερου σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα Β’ ανδρικού ρόλου με τον Μαχερσάλα Αλί.
Πριν από έναν χρόνο η σκληρή ομιλία κατά του Ντόναλντ Τραμπ που είχε εκφωνήσει η Όπρα Γουίνφρι στην απονομή είχε προκαλέσει σχόλια, φέτος όμως ήταν οι δηλώσεις του Κρίστιαν Μπέιλ, του νικητή στην κατηγορία Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία για την ταινία του Άνταμ Μακέι Vice που σχολιάστηκε.
Ο Μπέιλ ευχαρίστησε τον αντίχριστο: «Τί θεωρείτε; Ο επόμενος θα είναι ο Μιτς Μακόνελ;», αστειεύτηκε ο γεννημένος στην Ουαλία ηθοποιός αναφερόμενος στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία. «Σε ευχαριστώ σατανά που μου έδωσες έμπνευση για αυτόν τον ρόλο».
Το Roma ψηφίστηκε ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, ενώ πήρε και βραβείο σκηνοθεσίας.
Η γνωστή στην Ελλάδα από το Grey’s Anatomy ηθοποιός Σάντρα Ο, η οποία μαζί με τον Άντι Σάμπεργκ παρουσίαζε την τελετή, βραβεύτηκε και η ίδια για τον ρόλο της στην δραματική σειρά του BBC America, «Killing Eve». Στην εναρκτήρια ομιλία της εξήγησε τους λόγους που δέχτηκε να συμπαρουσιάσει την τελετή.
«Ήθελα να βρίσκομαι εδώ για να παρακολουθήσω αυτό το κοινό και να είμαι αυτόπτης μάρτυρας αυτής της στιγμής της αλλαγής», είπε η Ο βουρκώνοντας και καρφώνοντας το βλέμμα της στους μειονοτικούς υποψήφιους που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Τώρα, αυτή η στιγμή είναι αληθινή. Και σας βλέπω. Όλα αυτά τα πρόσωπα της αλλαγής. Και σήμερα, το ίδιο θα σας δουν όλοι».
Όπως αναμενόταν οι Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντο και Άντριου Γουάιατ βραβεύτηκαν για το τραγούδι της ταινίας «Ενα Αστέρι Γεννιέται». «Μπορώ απλώς να πω ότι ως γυναίκα στον χώρο της μουσικής, είναι πολύ δύσκολο να με πάρουν στα σοβαρά ως μουσικό και συνθέτη και αυτοί οι τρεις απίστευτοι άνθρωποι με απογείωσαν», δήλωσε η Gaga.
Ο Τζεφ Μπρίτζες παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ ΝτεΜίλ για την συνολική του προσφορά στον χώρο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους πάντες και στα πάντα: από τον σκηνοθέτη Μάικλ Τσιμίνο μέχρι τον Μπακμίνστερ Φούλερ (Σ.τ.Σ: τον Αμερικανό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή και έναν από τους σημαντικότερους νεωτεριστές του 20ού αιώνα) και φυσικά στον χαρακτήρα που υποδύθηκε στην ταινία «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι». Συνέκρινε μάλιστα την ζωή του με ένα αμερικανικό παιχνίδι, το tag, που παίζεται σε γήπεδο και στο οποίο οι παίκτες πρέπει να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλον. «Μπορούμε να οδηγήσουμε αυτό το πλοίο σε όποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε, φίλε», είπε ο Μπρίτζες μεταξύ άλλων.
Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από πολλούς προάγγελος των Όσκαρ παρότι ψηφίζονται μόλις από 90 δημοσιογράφους, ξένους ανταποκριτές στο Χόλυγουντ, ένα κλειστό κύκλωμα που έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κάνει δημόσιες σχέσεις με τα χολιγουντιανά στούντιο. Αυτοί οι ίδιοι βραβεύουν κάθε χρόνο και τους καλύτερους της τηλεόρασης. Ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά βραβεία, οι ξένοι ανταποκριτές μοιάζουν να αφουγκράζονται καλύτερα και τις προτιμήσεις του κοινού.
Συνήθως η τελετή φημίζεται για το κέφι και την καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί και σε αυτό βοηθάει το άφθονο αλκοόλ που διατίθεται. Η περυσινή ωστόσο τελετή ήταν η πρώτη που έκανε την διαφορά καθώς ήταν και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη του Χάρβεϊ Γουάνστιν και την γιγάντωση του κινήματος #MeToo.
Αυτοί είναι όλοι οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών 2019
Bohemian Rhapsody
Καλύτερη δραματική ταινία
Green Book
Καλύτερη μουσική ή κωμική ταινία
Ολίβια Κόλμαν
Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (The Favourite)
Γκλεν Κλόουζ
Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική ταινία (The Wife)
Κρίστιαν Μπέιλ
Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία (Vice)
Μαχερσάλα Αλί
Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε ταινία (Green Book)
Ράμι Μάλεκ
Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία (Bohemian Rhapsody)
Ρετζίνα Κινγκ
Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε ταινία (Seven Seconds)
The Americans
Καλύτερη δραματική σειρά
Σάντρα Ο
Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική σειρά (Killing Eve)
Τζεφ Μπρίτζες
Βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ
Shallow (A Star Is Born)
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι
First Man
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση
Ρίτσαρντ Μάντεν
Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική σειρά (Bodyguard)
Αλφόνσο Κουαρόν
Καλύτερος σκηνοθέτης σε ταινία (Roma)
Μάικλ Ντάγκλας
Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Kominsky Method)
Green Book
Καλύτερο σενάριο σε ταινία
Πατρίσια Κλάρκσον
Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (Sharp Objects)
Ρέιτσελ Μπρόσναχαν
Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά (The Marvelous Mrs. Maise)
Μπεν Γουίσοου
Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία (A Very English Scandal)
Roma
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Πατρίσια Αρκέτ
Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (Escape at Dannemora)
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεταινία
Ντάρεν Κρις
Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (The Assassination of Gianni Versace: American Crime )
The Kominsky Method
Καλύτερη μουσική ή κωμική σειρά
Κάρολ Μπέρνετ
Golden Globe Carol Burnett Award