«Χτίζοντας» τη σχέση με το αφεντικό σας
- 28/11/2014, 19:24
- SHARE
Συμβουλές επιχειρηματικής ανέλιξης δια στόματος της Ροζ Ούσεροφ.
Ιδρύτρια του Ινστιτούτου Usheroff, επικοινωνιολόγος με πολυετή πείρα και σύμβουλος πολλών επικεφαλής κολοσσών της λίστας «Fortune 500», η Ροζ Ούσεροφ έχει πολλά να πει και να προτείνει σε όσους επιδιώκουν να οικοδομήσουν μία καλύτερη σχέση με το αφεντικό τους, νέο ή παλιό. Για να συμβεί αυτό -υπογραμμίζει σε άρθρο της στο LinkedIn– ο Νο1 κανόνας είναι να καταφέρεις να δεις τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σου, χωρίς εγωκεντρισμούς. Και με αυτό ως αφετηρία παραθέτει άλλους οχτώ «χρυσούς» κανόνες. Ιδού…
1. Συμπεριφέρσου στο αφεντικό σου σαν να είναι ο κορυφαίος πελάτης σου
Με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, προσπάθησε να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να συνεργαστείς μαζί του/της. Ανακάλυψε τους προβληματισμούς του/της. Μάθε τι σημαίνει γι’ αυτόν/αυτήν η επιτυχία. Δώσε βάση στις προτεραιότητές του/της και κάν’ τες δικές σου.
2. Εντόπισε τον τρόπο επικοινωνίας που προτιμά
Αυτό αφορά όχι μόνον το μέσο -αυτοπροσώπως, με email, Skype ή τηλεφωνικά, με έγγραφα, φωτογραφίες και διαγράμματα ή λεπτομερείς λίστες- αλλά και το πότε. Μάθε την καλύτερη ώρα του/της μέσα στη διάρκεια της ημέρας, εάν ενοχλείται με τις ενημερώσεις της τελευταίας στιγμής, εάν είναι τυπολάτρης στις συσκέψεις.
3. Γίνε πηγή πληροφοριών
Κυρίως εάν πρόκειται για νέο αφεντικό, μία μικρή ενημέρωση από «πρώτο χέρι» είναι πάντα καλοδεχούμενη εφόσον αυτή είναι σωστή και εμπεριστατωμένη. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος σου θα πρέπει να είναι του «team player». Έτσι θα αποκτήσεις πρόσβαση σε ακόμη πιο πολλές πληροφορίες. Βοήθησε το αφεντικό σου να εντοπίσει ευκαιρίες ή προκλήσεις που μπορεί να αγνοεί.
4. Έσω έμπιστος
Αξιοποίησε την συναισθηματική σου νοημοσύνη και παρατήρησε την εκάστοτε διάθεση του αφεντικού σου, προκειμένου να εντοπίσεις τι του/της προκαλεί π.χ. πίεση και επηρεάζει τη συμπεριφορά του/της. Έχε πάντα επίγνωση των προτεραιοτήτων του/της κι εάν αυτές αλλάζουν λόγω των καταστάσεων στην εταιρεία. Μοιράσου την εμπειρία και τη γνώση σου με τους συνεργάτες σου, ενισχύοντας παράλληλα το όραμα του αφεντικού σου για το μέλλον της επιχείρησης, λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των «πάνω» και των «κάτω».
5. Διατήρησε τακτική επικοινωνία
Ακόμη κι εάν λειτουργείς με «λευκή επιταγή», καλό είναι να διατηρείς ζωντανή και συνεχή την επικοινωνία με το αφεντικό σου. Κανόνισε κοινές συναντήσεις, ακόμη κι εκτός γραφείου εάν μπορείς. Έχε τακτικές συζητήσεις μαζί του/της για να διαπιστώσεις τον βαθμό ικανοποίησης από την απόδοσή σου. Και -βασικό- οικοδόμησε μία ειδική σχέση με τους άμεσους συνεργάτες του/της, ώστε να έχεις ανοιχτούς όλους τους διαύλους στη μεταξύ σας επικοινωνία.
6. Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί στις συσκέψεις
Μία ενεργή συμμετοχή στις εταιρικές συσκέψεις είναι πάντα καλή, εφόσον τις έχεις βέβαια προετοιμάσει. Προαποφάσισε π.χ. πόσες φορές και πότε θα ήθελες να παρέμβεις. Σε κάθε περίπτωση, έχει καλή γνώση της ατζέντας, φρόντισε να παίρνεις τον λόγο στα πρώτα 10 λεπτά της κάθε σύσκεψης και μην αποφεύγεις να κάνεις προβοκατόρικες ερωτήσεις που βασίζονται σε γνήσιο ενδιαφέρον.
7. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου
Προσπάθησε να φέρεις σε πέρας τους στόχους σου, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να σε καθοδηγεί. Ανέλαβε αποστολές που μπορείς να επιτύχεις χωρίς την παρέβαση του αφεντικού. Κι όποτε μπορείς προσπάθησε να επιλύσεις προβλήματα, προτού χρειαστεί να στο ζητήσει.
8. Τίμα τις δεσμεύσεις σου
Αυτό δεν σημαίνει απλά να φέρνεις σε πέρας ό,τι έχεις αναλάβει. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, κάν’ το ακόμη πιο γρήγορα από την προθεσμία, χτίζοντας έτσι μία σχέση εμπιστοσύνης. Κάνε επίδειξη των οργανωτικών σου ικανοτήτων με την παραγωγικότητά σου. Και μην ξεχνάς να ξεχωρίζεις, αναλαμβάνοντας εθελοντικά ρόλους και αποστολές που θα υπογραμμίσουν την επαγγελματική σου αφοσίωση, προτού σε προλάβει κάποιος άλλος.