Citi: Γιατί ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
- 11/12/2023, 16:44
- SHARE
Ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να διατηρήσει τις πρόσφατες περικοπές που επέβαλε στην παραγωγή πετρελαίου και την επόμενη χρονιά προκειμένου να κρατήσει την ισορροπία στην αγορά, σύμφωνα με τη Citigroup.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προμήθειες κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και ενδέχεται να παρατείνει τα μέτρα, εάν χρειαστεί. Η Citigroup εκτιμά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ομάδα των 23 χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να κάνει ακριβώς αυτό για να διατηρήσει τις τιμές κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
«Πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι περικοπές προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg ο επικεφαλής της Citigroup για την έρευνα εμπορευμάτων Μαξ Λάιτον. «Μπορούν να διατηρήσουν τις τιμές στα 70 με 80 δολάρια, αν συνεργαστούν όλοι», τόνισε.
Δεν φαίνονται εντυπωσιασμένοι οι επενδυτές από τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚ+ και παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το εάν θα μειώσει επαρκώς τις προμήθειες για να τιθασεύσει το πλεόνασμα που διαφαίνεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Παρ’ όλα αυτά, ένα εύρος από 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό για πολλά από τα μέλη του Οργανισμού προκειμένου να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρειάζεται μια τιμή πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Ο Μαξ Λάιτον πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν ένα πλεόνασμα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο και περίπου 600.000 την ημέρα κατά τη διάρκεια του 2024 στο σύνολό του, ενώ σημείωσε ότι εάν ο ΟΠΕΚ+ επαναφέρει όλη την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και κατά 50%. Αυτή η «εναλλακτική είναι τόσο επώδυνη» που ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να παραμείνει στη γραμμή που διατηρεί. «Είναι στο χέρι του να κρατήσει την αγορά ενωμένη».