Citi: Στις 3.000 δολάρια ο χρυσός και στα 100 δολάρια το πετρέλαιο μέχρι το 2025 

Citi: Στις 3.000 δολάρια ο χρυσός και στα 100 δολάρια το πετρέλαιο μέχρι το 2025 
Έκρηξη σε χρυσό και πετρέλαιο προβλέπει η Citi…

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στις 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με τη Citi.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η τράπεζα, το κίτρινο μέταλλο, που τυγχάνει διαπραγμάτευσης προσώρας στις 2.016 δολ., ίσως να σημειώσει αύξηση κατά περίπου 50% εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν απότομα τις αγορές του, στην περίπτωση στασιμοπληθωρισμού ή στο ενδεχόμενο βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.

«Η πιο πιθανή διαδρομή για τον χρυσό είναι οι 3.000 δολ. ανά ουγγιά, σε μια ταχεία επιτάχυνση της τρέχουσας τάσης: η αποδολαριοποίηση που επιχειρείται από τις κεντρικές τράπεζες των Αναδυόμενων Αγορών οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά το δολάριο ΗΠΑ και σε έκρηξη στον χρυσό – δύο στοιχεία η τιμή των οποίων τελούν, κατά κανόνα, σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση» αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Σημειώνεται πως οι αγορές χρυσού εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι επιχειρείται μια προσπάθεια διαφοροποίησης των αποθεμάτων ώστε να περιοριστεί ο πιστωτικός κίνδυνος. Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας πρωτοστατούν στις αγορές του πολύτιμου μετάλλου, με την Ινδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία να ακολουθούν κατά πόδας.

Παγκόσμια ύφεση;

Ένας άλλος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στις 3.000 δολάρια θα ήταν μια «βαθιά παγκόσμια ύφεση» η οποία θα ωθούσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα.

«Αυτό θα σήμαινε ότι τα φρένα έχουν κοπεί όχι στο 3%, αλλά στο 1%, ή και χαμηλότερα – κάτι που θα μας οδηγούσε στις 3.000 δολ.» αναφέρει η Citi, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα.

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed είναι μεταξύ 5,25% και 5,5% από τον Ιούλιο του 2023, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2001, όταν εκτοξεύτηκε στο 6% μετά την έκρηξη της φούσκας της dot-com. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη έκρηξης, αν και αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει μεγάλη πιθανότητα. Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Ένα άλλο σενάριο που τονίστηκε στην έκθεση της Citi ήταν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν ξανά σε τριψήφια επίπεδα. Καταλύτες ώστε το πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι θα ήταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού από βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, είπε η Citi.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έπληξε την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου, με μόνο σημαντικό κίνδυνο τις επιθέσεις των Χούτι από την Υεμένη σε πετρελαιοφόρα και άλλα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Το Ιράκ έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να βλάψει άλλους μεγάλους προμηθευτές του ΟΠΕΚ+ στην περιοχή, ανέφερε η τράπεζα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ένταση έχει αυξηθεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρείας κλίμακας περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent διαπραγματεύονταν στα 83,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Μαρτίου στο West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 79,13 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: