Citigroup: «Μην αγοράζετε στη βουτιά» – Εφιστά την προσοχή στους πλούσιους πελάτες της
- 10/04/2025, 18:15
- SHARE

Σε αυξημένο συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται το private banking της Citigroup, καθώς –όπως σημειώνει ο Andy Sieg, επικεφαλής του παγκόσμιου wealth management της τράπεζας– η αναταραχή στις αγορές μπορεί να έχει προσωρινά μετριαστεί, όμως τα θεμελιώδη ρίσκα παραμένουν. Μιλώντας στο Bloomberg Television από τη Σιγκαπούρη, ο Sieg τόνισε πως το κυρίαρχο μήνυμα προς τους πλούσιους πελάτες της Citi είναι ξεκάθαρο: «Μην το κυνηγήσετε. Μην αγοράζετε στη βουτιά».
Η σύσταση αυτή έρχεται λίγο μετά τη θεαματική στροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προχώρησε σε τρίμηνη «παύση» των νέων δασμών για δεκάδες χώρες – εκτός της Κίνας. Η είδηση αυτή πυροδότησε ένα εντυπωσιακό ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον Sieg, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως επιστροφή στην κανονικότητα. Αντιθέτως, η συγκυρία απαιτεί πειθαρχία, προσεκτική τοποθέτηση κεφαλαίων και αποφυγή υπερέκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον τη βαθιά μετατόπιση που συντελείται στο εμπόριο», δήλωσε ο Sieg, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τα κέρδη και την οικονομική δραστηριότητα. Παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση, η κλιμάκωση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο ρίσκο για τις παγκόσμιες αγορές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ένταση είναι τέτοια που τα στελέχη του τμήματος πλούτου της Citi έχουν δουλέψει με ελάχιστο ύπνο: «Ο μεγαλύτερος ύπνος που είχε κάποιος από εμάς ήταν μόλις τρεις ή τέσσερις ώρες». Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η νέα εμπορική πραγματικότητα απαιτεί υψηλή αντοχή, διαρκή επαγρύπνηση και αναθεώρηση στρατηγικών σε πραγματικό χρόνο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Citigroup παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαμορφώνει τις επενδυτικές της συστάσεις με γνώμονα όχι μόνο τις αγορές, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική εικόνα. Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον Sieg, είναι η διατήρηση ισορροπίας «χωρίς να διαλυθεί η ήδη εύθραυστη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών».