CNN: Η Uber αξίζει πέντε φορές περισσότερο απ’ ό,τι όλες οι ελληνικές τράπεζες μαζί
- 06/08/2015, 10:30
- SHARE
Το CNN Money υπενθυμίζει την πολύ κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών καθώς το χρηματιστήριο βυθίστηκε για τα καλά αφότου ξανάνοιξε.
Η αξία των μετοχών των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών μειώνεται εδώ και ένα χρόνο, αλλά τις τελευταίες δύο ημέρες έχει πραγματικά καταβαραθρωθεί αφότου το χρηματιστήριο της Αθήνας άνοιξε εκ νέου για πρώτη φορά ύστερα από πέντε εβδομάδες.
Το κραχ έχει ουσιαστικά αφήσει τις τράπεζες δίχως καμία αξία. Όλες μαζί έχουν χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό που είναι μόλις το ένα πέμπτο της κατ’ εκτίμηση αξίας της Uber, και λιγότερο από το μισό της αξίας της Airbnb.
Η Πειραιώς, η Alpha, η Εθνική και η Eurobank κατέρρευσαν, χάνοντας περίπου 30% της αγοραίας αξίας τους τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οι μετοχές της Πειραιώς έχουν μειωθεί κατά 97% τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ εκείνες της Eurobank έχουν χάσει – κρατηθείτε… – το 99,8% της αξίας τους.
Οι επενδυτές παλεύουν να φύγουν άρον-άρον καθώς φοβούνται ότι θα πληρώσουν τον …λογαριασμό όταν οι τράπεζες ανακεφαλαιωθούν στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία πίστη στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα. Οι πανικόβλητοι αποταμιευτές έβγαλαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, φοβούμενοι ότι η Ελλάδα ίσως εγκατέλειπε την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πειραιώς, οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 28% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία είναι παρεμφερή και για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Ύστερα από τα μέτρα των ελληνικών Αρχών, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ορίου ανάληψης, φαίνεται ότι οι τεράστιες εκροές κεφαλαίου έχουν σταματήσει για την ώρα. Όμως, η κρίση δεν έχει τελειώσει. Οι τράπεζες βασίζονται σε έκτακτη παροχή ρευστού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ίδια τους την επιβίωση.
Και τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία επιβαρύνονται από τον αυξανόμενο αριθμό κόκκινων δανείων. Πολλοί δανειολήπτες έπαψαν να πληρώνουν τα χρέη τους καθώς η οικονομία βυθιζόταν ξανά στην ύφεση. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ένα στα τρία δάνεια παρουσίαζε καθυστέρηση στην αποπληρωμή του για πάνω από 90 ημέρες.
Ένα είναι σίγουρο: αν η Ελλάδα θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της και να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να σώσει τις τράπεζές της. Το νέο σχέδιο διάσωσης που κατήρτισε η Ευρώπη περιλαμβάνει 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξισορρόπηση των οικονομικών δεδομένων των τραπεζών.