CNN: Πέντε βήματα για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή
- 09/07/2015, 11:59
- SHARE
Το CNN Money παρουσιάζει τον οδηγό επιστροφής σε εθνικό νόμισμα σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Η ελληνική οικονομία έχει σχεδόν ξεμείνει από μετρητά και οι ειδικοί λένε ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει το CNN Money.
Πολλοί προβλέπουν ότι η χώρα θα πρέπει να εισαγάγει εκ νέου δραχμές, το οποίο θα σήμαινε επιστροφή στο παλιό νόμισμα πριν από τη μετάβαση στο ευρώ.
Ιδού ένας οδηγός βήμα-βήμα για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό:
1. Έναρξη εκτύπωσης IOUs
Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες ξεμείνουν από ευρώ, είναι πιθανό η κυβέρνηση να ξεκινήσει την εκτύπωση IOUs για να πληρώσει τους κρατικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Ο Βολφάνγκο Πίκολι, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence, προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει IOUs αξίας περίπου 500.000.000 ευρώ την επόμενη εβδομάδα για να πληρώσει τους μισθούς του δημοσίου τομέα, αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Αυτά τα IOUs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική μορφή μετρητών, αν και δεν θα είναι τόσο εύκολα στη χρήση.
2. Εισαγωγή νέων ψηφιακών δραχμών
Η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού για να μετατρέψουν όλες τις τραπεζικές καταθέσεις από ευρώ σε δραχμές, είτε μέσα σε μια ημέρα είτε κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου.
Πρακτικά μιλώντας, αυτό θα σήμαινε ότι ένα άτομο με 100 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό την Τρίτη θα συνειδητοποιούσε ότι θα είχε 100 δραχμές στο λογαριασμό του την Τετάρτη.
Δεν θα υπάρχουν φυσικές δραχμές ακόμη διαθέσιμες, αλλά τα χρήματα θα υπάρχουν ψηφιακά.
Η κυβέρνηση θα θέσει μια αρχική ισοτιμία, αλλά στη συνέχεια τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν την αξία του νέου νομίσματος. Είναι πιθανόν να προκύψει μια άμεση, απότομη υποτίμηση της δραχμής.
«Η πραγματική αξία του λεγόμενου νέου νομίσματος θα εξαρτηθεί από το αν οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να το αποδεχθούν», δήλωσε ο Λούντεκ Νίντερμάιερ, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνου στην Τσεχική κεντρική τράπεζα, όταν η χώρα του εισήγαγε νέο νόμισμα στις αρχές του 1990.
«Σίγουρα, οι άνθρωποι θα προτιμούν να χρησιμοποιούν το ευρώ, διότι το νέο νόμισμα, όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι αξιόπιστο», είπε.
3. Ενίσχυση της αξιοπιστίας της δραχμής
Για να αποκτήσει η δραχμή αξιοπιστία και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να τη χρησιμοποιούν, ο Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να απαιτήσει όλοι οι μελλοντικοί φόροι να καταβάλλονται σε δραχμές.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των δραχμικών τραπεζικών καταθέσεων, αλλά όχι των λογαριασμών σε ευρώ.
Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρυνθεί η χρήση της δραχμής θα ήταν να δεσμευτεί η κυβέρνηση για υπεύθυνη οικονομική πολιτική και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο Κίρκεγκαρντ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
4. Εκτύπωση τραπεζογραμματίων και κερμάτων δραχμής
Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει με νόμισμα τη δραχμή, θα έπρεπε τελικά να εκτυπώσει τραπεζογραμμάτια και κέρματα.
Η διαδικασία σχεδιασμού και εκτύπωσης νέων χαρτονομισμάτων θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Μπερντ Κούμερλε, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος τραπεζογραμματίων της Giesecke&Devrient, του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού τραπεζογραμματίων.
Η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων απαιτεί μήνες εργασίας που περιλαμβάνουν την ανάλυση πόσων νέων τραπεζογραμματίων θα χρειαστεί μια χώρα και το σχεδιασμό του νέου νομίσματος. Θα πρέπει να ενσωματωθούν στοιχεία αποτροπής παραχάραξης στα χαρτονομίσματα και η φυσική εκτύπωση απαιτεί πολλά βήματα, λέει ο Κούμερλε.
Και δεν είναι φτηνή.
Ο Κούμερλε δήλωσε ότι η εκτύπωση 1.000 χαρτονομισμάτων έχει κόστος μεταξύ 25 και 100 ευρώ.
Έτσι, αν η Ελλάδα θέλει να τυπώσει 50 νέα τραπεζογραμμάτια ανά άτομο – που είναι ο μέσος όρος για μια κανονική οικονομία – τα νέα χαρτονομίσματα θα κοστίσουν μεταξύ 13.800.000 και 55.000.000 ευρώ. Η παραγωγή κερμάτων μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή από την εκτύπωση.
5. Διανομή δραχμών
Αφού τυπώσει νόμισμα, η ελληνική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διανείμει τα νέα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Κούμερλε λέει ότι αυτό είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με μια πανεθνική εκπαιδευτική εκστρατεία, ώστε ο πληθυσμός να ενημερωθεί σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος.
Πολλές χώρες που αλλάζουν νομίσματα συχνά προσφέρουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταργηθούν τα παλιά μετρητά. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να πείσει τον πληθυσμό να σταματήσει να χρησιμοποιεί ευρώ.