CNN: Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα που έχασε το 25% του πλούτου της
- 24/06/2015, 18:04
- SHARE
Το αμερικανικό δίκτυο καταγράφει την επίδραση της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης λιτότητας στους Έλληνες πολίτες.
«Ο Στέφανος Ζουριδάκης είναι ιδιοκτήτης ενός οικογενειακού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ο πατέρας και ο παππούς του, πουλά τσάντες πορτοφόλια και όλου του είδους τις αποσκευές. Το ‘Ζουριδάκης’, από το όνομα της οικογένειας, συνήθιζε να στέκεται περήφανο στη μέση μιας πολυσύχναστης εμπορική οδού λίγα λεπτά μακριά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τώρα είναι σχεδόν το μόνο που έχει απομείνει. Το μόνο που δεν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομική κρίσης.»
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το τελευταίο αφιέρωμα του CNNMoney στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή των Ελλήνων. Με αφορμή την οριακή κατάσταση του ελληνικού ζητήματος, τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες αλλά και τις διάφορες κινητοποιήσεις πολιτών τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική οικονομική σελίδα αποφάσισε να καταγράψει, σε μια σειρά αφιερωμάτων, τις απόψεις και την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας.
Όπως διαπιστώνει στο ρεπορτάζ του το CNNMoney, τα πέντε χρόνια λιτότητας έχουν αφήσει το σημάδι τους σε κάθε σημείο του εμπορικού κόσμου της Ελλάδας. Στην Αθήνα τα εγκαταλειμμένα καταστήματα και τα παραμελημένα κτίρια κυριαρχούν ακόμα και στις πιο πολυσύχναστες οδούς των τουριστικών περιοχών.
Αλλά και τα έσοδα των νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει κατά 33% μεταξύ του 2007 και του 2014.
«Πληρώνομαι σχετικά καλά, σε σχέση με τους περισσότερους, αλλά ακόμα ανησυχώ για το μέλλον», αναφέρει στο CNNMoney ο τραπεζικός υπάλληλος Νίκος Κοντζιαλής. Είναι ένας από αυτούς που είδε τον μισθό του να παραμένει σταθερός. Αλλά, ταυτόχρονα, την φορολογία που τον επιβαρύνει να αυξάνεται μεταξύ 10 και 15%.
Ο κ. Κοντζιαλής παρατηρεί πως ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν και έχει περιορίσει πολύ τις εξόδους του. Και αυτό αποτελεί μια γενικευμένη κατάσταση για τους περισσότερους πολίτες της χώρας όπως αντικατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ. Από το 2010 η ιδιωτική κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 30%, ενώ μόνο σε ότι αφορά τις δαπάνες για το φαγητό η υποχώρηση φτάνει στο 28%. Κάτι που προκαλεί άμεσες συνέπειες στις εταιρείες. Από το 2010 το ένα πέμπτο των ιδιωτικών εταιρειών έχει κλείσει ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε από το 10% το 2010, στο 27% το 2014.
Όπως παρατηρεί το CNNMoney οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί έως και 60%, με τον μέσο όρο να φτάνει στα 830 ευρώ τον μήνα. Ο πραγματικός μισθός υποχωρεί πάνω από 5% ετησίως από το 2009. Μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις για χώρα του ΟΟΣΑ την ίδια ώρα που το κόστος ζωής αυξήθηκε, με ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα να κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ τον μήνα ενώ μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα της πόλης να φτάνει στα 30 ευρώ.
Η υψηλή ανεργία οδηγεί πολλούς νέους να εξαρτώνται από τις συντάξεις των γονιών τους. Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωγρίου, που μίλησε στο ρεπορτάζ του CNNMoney, είναι ένας από αυτούς. Από την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, πριν από δύο χρόνια, δεν έχει καταφέρει να βρει κάποια δουλειά. Σήμερα μένει στο σπίτι των δύο συνταξιούχων γονιών του. Οι συντάξεις τους, και κάποια χρήματα από μικροδουλειές περιορισμένης διάρκειας, είναι τα μόνα έσοδα για την οικογένειά τους. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι τόσο τυχεροί, που δεν έχουν οικογένεια να τους βοηθά», δηλώνει.
Για το τέλος η Ivana Kottasova, η δημοσιογράφος του CNNMoney που επιμελείται το θέμα, αποφάσισε να επισκεφθεί το άλλοτε σύμβολο της ανάπτυξής της Ελληνικής Οικονομίας.
«Λίγα μόνο μίλια βόρεια από το κέντρο της πόλης της Αθήνας βρίσκεται το εγκαταλειμμένο Ολυμπιακό στάδιο. Κάποτε το σύμβολο της πιο υπερήφανης στιγμής της Ελλάδας, το μέρος είναι σήμερα ένα στυγνό ενθύμιο του πόσα πολλά έχει υποφέρει η χώρα κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Με σκουριασμένες κατασκευές και άδεια σιντριβάνια, τοίχους γεμάτους γκράφιτι και σκουπίδια σκορπισμένα τριγύρω, είναι δύσκολο να φανταστείς πως ήταν τόσο λαμπερό και καινούργιο μόλις 11 χρόνια πριν.»
Η Kottasova αναφέρει πως το κόστος των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα πλήθος από υποδομές, όπως δρόμοι, σταθμοί του μετρό ή το νέο αεροδρόμιο της πόλης, οδήγησαν σε μια αύξηση του χρέους στο 6,1% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το μέγιστο 3% που απαιτούσε η Ευρωζώνη.
Στο Ολυμπιακό Κέντρο η Kottasova συνάντησε την Χριστίνα Κατσούλου, υπάλληλο στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 ήταν και για την ίδια η πιο περήφανη στιγμή της ζωής της. Αλλά έντεκα χρόνια μετά, τα πράγματα είναι εντελός διαφορετικά.
«Οι Ολυμπιακοί… Αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μας», αναφέρει. «Τώρα πρέπει να σκεφτούμε πως θα επιβιώσουμε.»
Διαβάστε ακόμη: CNN: Τα 8 πρόσωπα του ελληνικού ευρω-διλήμματος