CNN: Πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

CNN: Πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νετανιάχου εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές προεκτάσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένουν οι ΗΠΑ πως το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν, ως αντίποινα στις πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης στο Ισραήλ στην αρχή Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων πως το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της ιρανικής επίθεσης πριν από τις 5 Νοεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλτ Τραμπ.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο των αμερικανικών εκλογών, δήλωσαν οι πηγές στο CNN.

Παρόλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου -που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως βαθιά συντονισμένος με την αμερικανική πολιτική– εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές προεκτάσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν.

Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί σε επίμονο θέμα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, έχουν δεχθεί πιέσεις από προοδευτικούς για τους χειρισμούς τους στην κατάσταση. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι μπέρδεψε την κρίση και έστειλε τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Γάζας.

Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Όμως, σε μια ένδειξη της τεταμένης πολιτικής δυναμικής, η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν έχει απειλήσει δημοσίως να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά τις πιέσεις της αριστεράς.

Η προθεσμία της για να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές. Και η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασαν στη χώρα κάποιοι στρατιωτικοί και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: