CNN: Τα δεινά της ελληνικής οικονομίας
- 18/07/2015, 12:06
- SHARE
Η Ελλάδα απέφυγε την καταστροφική έξοδο από το ευρώ με τη συμφωνία διάσωσης αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα δεινά στην πορεία.
Η κλονισμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων εγγυώνται ακόμα ένα έτος ύφεσης το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για έβδομο χρόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 4% φέτος, δεδομένου μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών κατά τη διάρκεια της ζωτικής σημασίας τουριστικής περιόδου της χώρας. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση. Και η οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το 2017.
Η Ελλάδα άρχισε την εφαρμογή επώδυνων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών, οι οποίες ήταν προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους πιστωτές για να λάβει ένα νέο δάνειο διάσωσης αξίας έως και 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτή η νέα διάσωση θα προσθέσει στο ήδη τεράστιο βάρος του χρέους της χώρας.
Διαγράφεται μια ζοφερή προοπτική για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 26% από την αρχή της κρίσης. Ιδού πώς η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω:
1. Επώδυνοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τώρα ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2015, σε σύγκριση με αύξηση 0,5% που προέβλεπε νωρίτερα φέτος. Το επόμενο έτος, η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί έως και κατά 1,75% και η Ελλάδα δε θα σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το 2017.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει ουσιαστικά παραλύσει, αφού η κυβέρνηση εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την οικονομία. Από τις 28 Ιουνίου, οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη μόνο 60 ευρώ ανά ημέρα, αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με πολύ λίγα μετρητά για πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών κατά την κρίσιμη θερινή τουριστική περίοδο. Ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες έχουν σταματήσει να χρεώνουν τους πελάτες.
Η Oxford Economics ανέφερε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες, αν οι έλεγχοι των κεφαλαίων δεν αρθούν σύντομα.
«Ο συνδυασμός των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της λιτότητας φαίνεται ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό μείγμα που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον.
2. Η λιτότητα πλήττει τη ζήτηση και τις θέσεις εργασίας
Η Ελλάδα έχει υπομείνει χρόνια λιτότητας ήδη, προσπαθώντας να θέσει το δανεισμό του Δημοσίου υπό έλεγχο και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Δειλά σημάδια ανάκαμψης εμφανίστηκαν το 2014 στα χαρτιά – όταν η Ελλάδα εμφάνισε ανάπτυξη – αλλά οι μήνες αβεβαιότητας του τρέχοντος έτους και η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν μια ακόμη βαθύτερη οικονομική τρύπα.
Αυτό σημαίνει περισσότερες αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις που, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω τις δαπάνες και να προκαλέσουν περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Οι νομοθέτες έχουν ήδη εγκρίνει αυξήσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλα προϊόντα, για παράδειγμα.
Η ανεργία βρίσκεται στο 25% και είναι σχεδόν διπλάσια στους νέους. Αν οι επιπτώσεις των προηγούμενων διασώσεων είναι ενδεικτικές, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, όταν η ανεργία ήταν περίπου 15%. Αμέσως εκτοξεύτηκε στο 21% το επόμενο έτος. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης συμφωνήθηκε το 2012, όταν η ανεργία ανερχόταν στο 26%. Αυξήθηκε στο 28% το 2013.
3. Ένας αδύνατος στόχος;
Η Ευρώπη λέει ότι ο στόχος του νέου τριετούς πακέτου διάσωσης και των συνοδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας όσο η χώρα τακτοποιεί τα του οίκου της, ώστε να μπορεί τελικά να σταθεί στα πόδια της και πάλι.
Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το σχέδιο είναι ανεφάρμοστο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος στην Ελλάδα έχει γίνει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προβλέπει ότι θα αυξηθεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 172%. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν χρέος περίπου 88% και η Γερμανία 53%.
«Το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι ο δανεισμός περισσότερων χρημάτων σε μια χώρα που είναι ήδη απελπιστικά χρεωμένη δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει λύση», δήλωσε ο Νίξον του Oxford Economics .
Ο κίνδυνος είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει αρκετή πλεονάζουσα ρευστότητα από φορολογικά έσοδα ή οικονομική ανάπτυξη για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα μια κρίση σε μερικά χρόνια.
Πηγή: CNN Money