Coca-Cola: Ο κλάδος HoReCa σε «πράσινη» τροχιά

Coca-Cola: Ο κλάδος HoReCa σε «πράσινη» τροχιά
Photo: pixabay.com
Με το Zero Waste HoReCa Hub της Coca-Cola Hellas οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκτούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

Εδώ και χρόνια ίσως ο όρος «Zero Waste» που συζητούµε φαντάζει ένα ουτοπικό σενάριο. Σήµερα, ωστόσο, υπάρχουν γύρω µας δράσεις και προγράµµατα που µας κάνουν να αισιοδοξούµε. Οι κορυφαίες επιχειρήσεις κάθε κλάδου παγκοσµίως στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς ένα πιο βιώσιµο µοντέλο λειτουργίας. Θέτουν στον πυρήνα της στρατηγικής τους πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιωσιµότητα και υλοποιούν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση και µε οδηγό το παγκόσµιο όραµά της «Για ένα Κόσµο Χωρίς Απορρίµµατα», η Coca-Cola Hellas, σε συνεργασία µε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), δηµιούργησε τη νέα ψηφιακή πλατφόρµα εκπαίδευσης και αναγνώρισης Zero Waste HoReCa Hub, τον Νοέµβριο του 2022. Σκοπός αυτής της σύµπραξης είναι να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον κλάδο HoReCa στην Ελλάδα να «αλλάξει σελίδα», υοθετώντας πιο βιώσιµες πρακτικές. Για την Coca-Cola Hellas, ο κλάδος HoReCa αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της λειτουργίας της και πολύτιµο «σύµµαχο» στη στρατηγική της. Έτσι προσκαλεί όλες τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής κλίµακας, να λάβουν µέρος σε αυτή την πρωτοβουλία και να επωφεληθούν από τα οφέλη της.

Πάνω από 800 επιχειρήσεις HoReCa βρίσκονται ήδη σε τροχιά «zero waste»

Το Zero Waste HoReCa Hub ήδη µετρά πάνω από 800 µέλη, µόλις λίγους µήνες µετά την επίσηµη ανακοίνωση της ψηφιοποίησης του 1ου Zero Waste HoReCa δικτύου στην Ελλάδα, απεικονίζοντας τη θετική ανταπόκριση εκατοντάδων επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας.

Με ένα κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση zerowastefuture.gr, οι επιχειρήσεις του κλάδου µπορούν να γίνουν µέλη, απολαµβάνοντας πολλαπλά οφέλη.

Οι επιχειρήσεις-µέλη αποκτούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα

Σε αυτό τον ορίζοντα, οι επιχειρήσεις-µέλη αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, καθώς εξοικειώνονται µε την απαραίτητη τεχνογνωσία γύρω από την κυκλική οικονοµία, ενώ  µαθαίνουν να ασκούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Προσελκύουν, δε, ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιηµένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήµη τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 51% των σύγχρονων καταναλωτών έχει προτίµηση σε επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι άξιο αναφοράς ότι µε την ένταξή της µία επιχείρηση στην πλατφόρµα συµβάλλει στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής.

Την ίδια στιγµή, οι επιχειρήσεις – µέλη, πέραν της µείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώµατος, επιτυγχάνουν και µείωση του κόστους λειτουργίας τους από την εξοικονόµηση και βελτιστοποίηση α) των προµηθειών, της αποθήκευσης, της χρήσης ενέργειας και νερού, β) των επιλογών του µενού προς τους πελάτες, γ) την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού, δ) τη διαχείριση των απορριµµάτων. Ταυτόχρονα, εφαρµόζοντας «πράσινες» πρακτικές κατά την καθηµερινή λειτουργία τους, θα επιτύχουν µείωση δηµοτικών τελών, καθώς βάσει της νέας νοµοθεσίας «Πληρώνω όσο Πετάω», που πρόκειται να εφαρµοστεί, οι επιχειρήσεις HoReCa θα είναι υποχρεωµένες να πληρώνουν για τα απορρίµµατα που δεν ανακυκλώνουν.

Επίσης, αποκτούν πρόσβαση στην τρέχουσα νοµοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά µίας χρήσης, σε εκπαιδευτικά σεµινάρια που πραγµατοποιούνται ψηφιακά, σε βέλτιστες πρακτικές και εξατοµικευµένη συµβουλευτική ορθής διαχείρισης απορριµµάτων και του σωστού διαχωρισµού των υλικών στην πηγή.

Εξίσου σηµαντικό είναι ότι εκεί τα µέλη εκτίθενται σε ένα σύστηµα παρακολούθησης και  καταγραφής των αποτελεσµάτων της επιχείρησής τους, ώστε κατόπιν να λάβουν την αντίστοιχη Zero Waste διάκριση.

Μέσα από αυτή την καινοτόµα ψηφιακή πλατφόρµα η Coca-Cola Hellas και τα µέλη του Zero Waste HoReCa Hub συµβάλλουν ενεργά στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο. Τα οφέλη είναι πολλαπλάσια αν όλοι µαζί, πολίτες και επιχειρηµατικός κόσµος, αλλάξουµε τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε τα απορρίµµατα και αν τα κάνουµε κοµµάτι της κυκλικής οικονοµίας, αναπτύσσοντας έτσι µια ισχυρή κουλτούρα πρόληψης, ανακύκλωσης και κοµποστοποίησης, η οποία θα είναι αυτονόητο µέρος της καθηµερινής συµπεριφοράς της κοινωνίας συνολικά.

Ήδη πάνω από 800 επιχειρήσεις HoReCa έχουν «αγκαλιάσει» µία zero waste κουλτούρα, συµβάλλοντας δραστικά στη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος του κλάδου συνολικά.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο