Coffee-eco: Η startup που δημιουργεί από τα απόβλητα καφέ ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν
- 03/01/2020, 13:39
- SHARE
Στην Ελλάδα, θα έλεγε κανείς ότι ο καφές καταναλώνεται με την ίδια συχνότητα που καταναλώνεται το νερό. Είναι ένα ρόφημα που μας συντροφεύει όλες τις ώρες της ημέρας και συνδέεται όσο κανένα άλλο με τις κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένους φίλους, συγγενείς και συνεργάτες. Δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει και μια καφετέρια, παρότι η Ελλάδα δεν είναι παραγωγός καφέ.
Ο δε τζίρος που κάνουν οι καφετέριες ανά την ελληνική επικράτεια, σε όρους λιανικής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1,2 δισ. Ευρώ. Ενδεικτικό είναι πως μόνο το 2018 οι Έλληνες κατανάλωσαν 40.000 τόνους, μέγεθος που μεταφράζεται σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια κούπες τον χρόνο, δηλαδή 510 κούπες καφέ ανά άτομο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια αγορά που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και εμφανίζει μεγάλες προοπτικές, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους παίχτες.
Η startup Coffee-eco πήγε ένα βήμα παραπέρα καθώς ανακάλυψε τρόπο αξιοποίησης των υπολειμμάτων του καφέ για τη δημιουργία φαινολικών ουσιών. Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που βρίσκονται στα φυτά και είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από τη δράση τους ως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο την καταστροφή των κυττάρων, οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα γονίδια και την έκφραση γονιδίων, όπως επίσης και τα βακτήρια του εντέρου.
Η καινοτόμα ιδέα της Coffee-eco, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Αλέξης Παντζιάρος, έχει λάβει χρηματοδότηση της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ ώστε να υλοποιήσει την πιλοτική της μονάδα και να προωθήσει σε πρώτη φάση το προϊόν της στην ελληνική αγορά. Μάλιστα το εγχείρημα αγκάλιασε και η Εθνική Τράπεζα, καθώς ήταν μια από τις δέκα προτάσεις που ξεχώρισαν στον 9ο διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Ιδρύματος.
Η αγορά στην οποία απευθύνεται η Coffee- eco περιλαμβάνει βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών, οι οποίες κυνηγούν διακαώς τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων , ικανών να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών τους. Όπως τονίζει στο fortunegreece.com o Αλέξης Παντζιάρος, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τροφική αλυσίδα δεν αφορούν μόνο στις τεχνολογίες παραγωγής ή στο κόστος, αλλά και στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο των διαδικασιών παραγωγής, όσο και των ίδιων των τροφίμων.
Προσθέτει πως ελάχιστοι έχουν τολμήσει να ασχοληθούν με την αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων του καφέ, τα οποία κρύβουν έναν θησαυρό μέσα τους που ακούει στο όνομα πολυφαινόλες . Καταφέρνοντας να απομονώσει και να διαχωρίσει τις πολυφαινολες, η ομάδα της Coffee-eco δημιουργεί ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν με πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγειά του ανθρώπου.
“Το project μας λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της κυκλικής και πράσινης οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αγορά των πολυφαινολικων είναι μια μεγάλη και ισχυρή αγορά με μεγάλες προοπτικές κέρδους αν καταφέρεις να την προσεγγίσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Γνωρίζουμε καλά τον ανταγωνισμό γεγονός που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνεχές αλλαγές και προτιμήσεις της αγοράς των πολυφαινολικων” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως από τη στιγμή που υπάρχει η τεχνογνωσία και τα απαιτούμενα κεφάλαια, η ομάδα της Coffee – eco είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία μιας εξειδικευμένης ομάδας από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές οι οποίοι θα ασχολούνται με την μελέτη και βελτιστοποίηση παραγωγής αντιοξειδωτικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα του καφέ, για την οποία έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με την Aenaos Energy.