Coffee Island: Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος
- 07/06/2023, 18:18
- SHARE
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια δύσκολη και παρεξηγημένη, καθώς κάποιοι την ταυτίζουν μόνο με το περιβάλλον, άλλοι με συγκεκριμένα προϊόντα και ο περισσότερος κόσμος με θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την ανακύκλωση.
«Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται με την ολιστική αντιμετώπιση του τρόπου που επιχειρούμε. Στόχος μας είναι να γίνουμε πυλώνας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσα από τα 432 καταστήματα που διαθέτουμε. Η παρουσία μας επεκτείνεται σε Κύπρο, Αίγυπτο, Ντουμπάϊ, Λονδίνο, Βουκουρέστι και Καναδά και σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα να μοιραστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Το προϊόν του καφέ είναι σημαντικό για την επιβίωση τοπικών κοινωνιών, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη δυσκολία στην καλλιέργεια ενός καρπού που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τις χρηματιστηριακές μεταβολές, ενώ υπογράμμισε πως το χάσμα μεταξύ των χωρών που παράγουν και εκείνων που καταναλώνουν το ρόφημα του καφέ είναι τεράστιο.
«Θέλουμε να αναγάγουμε την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης σε μια τελείως διαφορετική βάση με μετρήσιμους δείκτες. Τόσο ο καφές, όσο και το τρόφιμο εν γενεί, τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πολύ σημαντικές καταναλωτικές αλλαγές. Κάναμε ως εταιρεία μια εσωτερική αξιολόγηση για να δούμε τι ικανότητες και τι οικονομικές δυνατότητες έχουμε για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Υπερσυγκέντρωση στα χέρια λίγων
Επιχειρώντας να δώσει την εικόνα του κλάδου του καφέ διεθνώς, τόνισε πως το 35% της παγκόσμιας αγοράς καφέ το διαχειρίζονται μόλις 10 μεγάλες εταιρείες στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι παίχτες έχουν πολύ μικρή δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν τάσεις.
«Η χαρτογράφηση ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι άνθρωποι, ο πλανήτης και το ίδιο το προϊόν. Γενικότερα πιστεύουμε πως ότι δεν μετριέται, δεν μπορείς να το αξιολογήσεις, γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε πολύ συγκεκριμένα KPI’s. Είμαστε υποχρεωμένοι να μεγιστοποιήσουμε και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Παρακολουθούμε στενά τι κάνουν οι μεγάλοι παίχτες εκεί έξω και εξετάζουμε ποιες από τις βέλτιστες πρακτικές τους μπορούμε να υιοθετήσουμε».
Για το 2022 ο συστημικός κύκλος εργασιών άγγιξε τα 155 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021- 2024. Κάτω από την ομπρέλα των Coffee Island βρίσκονται 432 μικρές επιχειρήσεις, 235 καταστήματα στην ελληνική περιφέρεια, στηρίζονται 4.000 οικογένειες και υπάρχει συνεργασία με 817 ελληνικές προμηθεύτριες εταιρείες. Ο ομιλος δραστηριοποιείται σε 52 νομούς και 102 πόλεις στην Ελλάδα και έχει αναπτύξει συνεργασία με 25 φάρμες που προμηθεύουν το 87% της συνολικής παραγωγής, η οποία βρίσκεται σε Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική, Ινδία, Βιετνάμ, Βόρεια Αυστραλία και Ινδονησία.
Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και σεβασμός στους φυσικούς πόρους
«Λειτουργούμε με το μοντέλο της ανοιχτής καινοτομίας για να απευθυνθούμε σε ανθρώπους και δομές έξω από το στενό μας περιβάλλον. Χρειάζονται, ωστόσο,τεράστιες συνέργιες» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Μιλώντας για το κομμάτι του οργανωμένου λιανεμπορίου ανέφερε πως το 2023 θα αγγίξει το 7% του τζίρου της εταιρείας με την προοπτική να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια. «Θέλουμε να διευρύνουμε την παρουσία μας και να είμαστε προϊόν επιλογής στο ράφι. Αγκάθι παραμένει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος ξεπερνάει σε επίπεδο ποσοστού τα χρήματα που οι δέκα μεγάλες εταιρείες δίνουν στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι άδικος δεδομένου ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζεται».
Συνέχισε λέγοντας πως θα είναι ικανοποιημένοι εάν κλείσουν τη χρόνια στα επίπεδα του 2021. «Ο πληθωρισμός και η πανδημία επηρέασαν και εμάς. Το 2021 προβήκαμε στην πρώτη αύξηση τιμών και κάναμε μια ακόμη φέτος λίγο μετά το Πάσχα. Όμως απορροφήσαμε το 100% όλων των αυξήσεων του καφέ και διαχειριστήκαμε τους κραδασμούς από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, προβλήματα κατά τη διαδικασία παραγωγής – συγκομιδής, την αυξομείωση της χρηματιστηριακής αξίας του προϊόντος, αλλά και τα κόστη μεταφοράς. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως μόνο το 2022 είχαμε να αντιμετωπίσουμε 3.427 ανατιμήσεις από τους προμηθευτές μας! Το 2023 φαίνεται ότι καταγράψαμε ένα αρκετά καλό τετράμηνο και μας χαροποιεί που όλη η προσπάθεια που καταβάλουμε αναγνωρίζεται από τον κόσμο».
Ο επικεφαλής της Coffee Island πρόσθεσε πως το 3% με 5% τους τζίρου της εταιρείας θα επενδυθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και πως ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κλείσει γύρω στο 36 εκατ ευρώ κατά το τρέχον έτος.
Δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στον καφέ
Στο ερώτημα του πώς θα επεξεργαστούν τα υπολείμματα καφέ ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, κατάφερε να απαντήσει η Coffeeco, η οποία ξεκίνησε το 2016 από το πανεπιστήμιο της Πάτρας και σήμερα έχει βασικούς πελάτες της τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στην Ελλάδα.
«Οριστικοποίησαμε το 2019 το πρώτο μας προϊόν για την αγορά καλλυντικών. Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο που εκτιμούμε ότι θα υιοθετηθεί από όλες τις εταιρείες παραγωγής καφέ τα επόμενα χρόνια. Κάθε μήνα συλλέγουμε περί τους 2 τόνους υπολείμματα καφέ και είμαστε σε φάση ανάπτυξης προϊόντων για τις εταιρείες όπως η Apivita, ο KORRES, η Dust and Cream και η Frezyderm» τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Παντζιάρος, Managing Director της Coffeeco.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα τα υπολείμματα καφέ στη χώρα αγγίζουν, σε ετήσια βάση, τους 40.000 τόνους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: