Colors Hotels: Ο Φώτης Δρακόπουλος δίνει «χρώμα» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Colors Hotels: Ο Φώτης Δρακόπουλος δίνει «χρώμα» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο ιδρυτής της αλυσίδας Colors Hotels μιλάει στο Fortune για τον τουρισμό, τη λίστα 40 under 40 και την "κάθοδο" στην Αθήνα. 

«Χρώμα» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ο Φώτης Δρακόπουλος. Τόλμησε και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011, όταν η κρίση «φούντωνε» και τα πρώτα σενάρια για «Grexit» έπεφταν στο τραπέζι των συζητήσεων και δημιούργησε την αλυσίδα ξενοδοχείων Colors, η οποία κατάφερε να κλέψει από την αρχή τις εντυπώσεις, βασισμένη στο τρίπτυχο εξαιρετική τοποθεσία, διαφορετικό design και λογικές τιμές.

Ο Φώτης έχοντας σπουδές πάνω στο τουριστικό κομμάτι, αλλά χωρίς κάποιο ξενοδοχειακό «backround», δούλεψε αρχικά σε άλλα ξενοδοχεία και εστιατόρια σε Ελλάδα, Ελβετία και ΗΠΑ. Στην Αμερική έμεινε περίπου δύο χρόνια και εκεί κατάλαβε, όπως αναφέρει στο Fortune, ότι η δουλειά του δεν είναι «πυρηνική φυσική» και ότι θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να επιχειρήσει στον ξενοδοχειακό κλάδο.

«Αγαπάω τη χώρα μου και πάντα μου άρεσε εδώ. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσα όταν υπήρχε «κενό» στην αγορά των ξενοδοχείων, καθώς μπορούσες να βρεις ξενοδοχεία, που χρέωναν πάνω από 150 ευρώ τη βραδιά, αλλά και ξενοδοχεία με τιμές κάτω από τα 60 ευρώ, τα οποία όμως δεν παρείχαν τις κατάλληλες υπηρεσίες. Δεν υπήρχε μια ενδιάμεση κατάσταση. Το μοντέλο του Colors έχει απλοποιήσεις τις υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να δώσει αξία στους πελάτες σε κανονικές τιμές» αναφέρει στο Fortune.

H αρχή στη Θεσσαλονίκη, η επέκταση και η «κάθοδος» στην Αθήνα

Η αρχή έγινε το 2011 με το COLORS Rooms & Apartments στη Βαλαωρίτου, ενώ ακολούθησε το COLORS Central στα Λαδάδικα το 2013.

«Το γεγονός ότι επέστρεψα μέσα στην κρίση με βοήθησε, γιατί κατάλαβα ότι πρέπει να είμαι εγρήγορση, ανταγωνιστικός και επίμονος. Ξεκινήσαμε με πολύ λίγα κεφάλαια. Για την ακρίβεια πούλησα το διαμέρισμα μου και μπήκα στη δουλειά. Στην αρχή ήμασταν έξι άτομα προσωπικό, ανάμεσα στους οποίους εγώ, η αδελφή μου και η γυναίκα μου. Δούλεψα ο ίδιος στη ρεσεψιόν για περίπου 1,5 χρόνο, καθώς ήθελα να έχω εικόνα και επαφή με τους πελάτες του ξενοδοχείου».

Το εγχείρημα βρήκε ανταπόκριση. Θεματοποιημένα δωμάτια, από δίκλινα έως και τετράκλινα, το καθένα με διαφορετική διακόσμηση, άλλα με θέα στη πόλη και κάποια με θέα στη θάλασσα. Στη διακόσμηση ο Φώτης και η αδελφή του Χριστίνα έχουν βάλει το χέρι τους και την προσωπική τους αισθητική, ενώ πλέον συνεργάζονται με την Urban Soul Project.

1/4

Στα ξενοδοχεία οι πελάτες είναι από 18 έως 80 χρονών και ο κανόνας είναι ίδιος: «θέλουμε ο πελάτης να φεύγει και να νιώθει ότι έχει πάρει πολύ περισσότερα από όσα έχει πληρώσει».

Κάπως έτσι το 2016 ήρθε και το τρίτο ξενοδοχείο, το COLORS Urban, τεσσάρων αστέρων με 26 δωμάτια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες του, και αυτό σε εξαιρετική τοποθεσία, στον αριθμό 13 της Τσιμισκή.

«Ενοικιάζουμε για πολλά χρόνια τα ακίνητα και τα ανακαινίζουμε. Ανοίγουμε το τέταρτο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη εντός τριμήνου, το οποίο θα είναι και αυτό στο κέντρο, επίσης τεσσάρων αστέρων. Από εκεί και πέρα «κατεβαίνουμε» και στην Αθήνα με δύο ξενοδοχεία από το 2019, με συνολικά 80 δωμάτια σε Μοναστηράκι και Σύνταγμα. Η στρατηγική εξακολουθεί να βασίζεται στο ίδιο τρίπτυχο: εξαιρετικό design, εξαιρετικό location, εξαιρετικές τιμές» αναφέρει ο Φώτης.

Τα Colors με κύκλο εργασιών που φθάνει τα 2 εκατ. ευρώ, περιμένει αύξηση στα 3,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 7 εκατ. ευρώ το 2020, όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι μονάδες στην Αθήνα. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε δύο χρόνια από τώρα, η εταιρεία θα απασχολεί περισσότερα από 70 άτομα. «Δομούμε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, με λογικό κόστος και περιθώριο κέρδους. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι σε αυτά τα επίπεδα κλινών, δεν μπορούμε να είμαστε κερδοφόροι. Θεωρώ ότι αυτές είναι παλιές λογικές. Σε εμάς ο πελάτης πραγματικά επιλέγει τι παίρνει, ενώ το μοντέλο που ακολουθούμε είναι το «add on pricing».

Όσο για τα χαρακτηριστικά αυτών που επιλέγουν το ξενοδοχείο; Ο Φώτης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών κυμαίνεται ηλικιακά από 25 έως 50 ετών, με τους Έλληνες επισκέπτες να δίνουν περισσότερο έμφαση στη τιμή και τους ξένους επισκέπτες να εστιάζουν περισσότερο στην εμπειρία.

«Ο κόσμος έρχεται στα Colors, γιατί του αρέσει το design, το πώς έχουμε φτιάξει και επιμεληθεί τα δωμάτια μας, το πώς προωθούμε το ξενοδοχείο μας στα social media, το πώς γράφουμε τα κείμενα σας στην ιστοσελίδα μας. Το Colors είναι πλέον μια lifestyle αλυσίδα ξενοδοχείων, με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, αλλά πιο ζεστό και οικίο κλίμα για τους επισκέπτες. Μας ενδιαφέρει παρά πολύ να περάσουν καλά οι τουρίστες στην πόλη, μας ενδιαφέρει τι γράφουν για εμάς στις αντίστοιχες πλατφόρμες αξιολόγησης όπως το Tripadvisor, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να βλέπω τα σχόλια των πελατών μου, τα οποία διαβάζω ένα προς ένα» επισημαίνει ο Φώτης.

1/4

O τουρισμός, η Θεσσαλονίκη και τα ζητήματα του κλάδου

Η συζήτηση μας περνάει στο θέμα του τουρισμού ευρύτερα. Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύ συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη και για τον ρόλο που καλείται να παίξει ως τουριστικό «κέντρο» των Βαλκανίων.

Ο Φώτης αναγνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά για την πόλη, η οποία δέχεται τουρίστες από Τουρκία, Ισραήλ και βαλκανικές χώρες, ενώ οι επενδύσεις όπως στο Λιμάνι και στον σιδηρόδρομο και οι νέοι οδικοί άξονες, δίνουν νέα «πνοή» στην οικονομία. Όμως το πρόβλημα, όπως το εντοπίζει, είναι ότι η πόλη δεν έχει δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα για το τι πραγματικά θέλει να είναι.

«Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη πιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε για την πόλη. Ζω στη Θεσσαλονίκη, την αγαπώ αλλά υπάρχει μια σύγχυση και δεν υπάρχει ξεκάθαρο brand name. Εδώ κάποιος αν έρθει θα περάσει καλά, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Όσον αφορά στον συνεδριακό τουρισμό, υπάρχουν προοπτικές, αλλά δεν υπάρχουν συνέργειες. Πιστεύω ότι η Ένωση Ξενοδόχων, η οποία είναι υπερκομματική, πρέπει να πάρει τα ηνία, ξέρει τη δουλειά και γνωρίζουμε καλύτερα τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη στον κλάδο μας, με σωστές και σύγχρονες κινήσεις».

Για τις αφίξεις συνολικά, ο ιδιοκτήτης των Colors αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να αυξάνονται και να σημειώνονται ρεκόρ, παρατηρεί όμως παράλληλα ότι η αύξηση των τουριστών δεν οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ξεκάθαρη στρατηγική.  «Ο τουρισμός μαζί με τη ναυτιλία είναι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Φέτος είμαστε αρκετά τυχεροί, όπως και πέρυσι, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην Τουρκία μας ευνοούν. Επίσης οι αφίξεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό, αλλά στο πώς θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό και τη μέση δαπάνη ανά τουρίστα. Ακούω και εγώ ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις, αλλά πως να προχωρήσουμε όταν μας έχουν «πνίξει» στους φόρους και στη γραφειοκρατία; Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να ανοίξει μια μεγάλη μονάδα, δίνοντας δουλειά σε τόσα άτομα και να «κολλάει» σε ασήμαντες αιτίες και συμφέροντα. Στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμό και το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να είναι υπερκομματικά. Έχουμε την πρώτη ύλη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να «χάνουμε» τουρίστες από χώρες που είναι πολύ πιο κάτω από τη δική μας».

Το «κύμα» του AirBnb

Για το AirBnb και τη μεγάλη διείσδυση που έχει σημειώσει και στην ελληνική αγορά, ο Φώτης είναι ξεκάθαρος. To παρομοιάζει με «κύμα», το οποίο δεν μπορείς εύκολα να αποφύγεις, αλλά όμως μπορείς να το ρυθμίσεις.

«Προσωπικά όταν ταξιδεύω, επιλέγω κάποιες φορές διαμερίσματα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, γιατί θέλω να ζήσω τη συγκεκριμένη εμπειρία. Όμως θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Τα εισοδήματα, όπως και θα γίνει, πρέπει να φορολογηθούν και να ελέγχονται όσοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κάποιοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, όμως κάποιοι άλλοι απλά ανεβάζουν ένα διαμέρισμα, δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να φεύγει με μια άσχημη γεύση. Επίσης έχει δημιουργηθεί το μητρώο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρες οι κυρώσεις για κάποιον που δεν συμμετέχει. Δημιουργείται ένας νόμος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί 100%, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό στον ΕΟΤ ή στη τουριστική αστυνομία για να γίνουν σωστά οι έλεγχοι».

Παράλληλα αναδεικνύει και τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό από άποψη κόστους, καθώς οι ξενοδόχοι για αντίστοιχα έσοδα με κάποιον που ανεβάζει το διαμέρισμα του, καλούνται να πληρώσουν πολύ περισσότερα.

«Δεν μπορείς να πνίξεις τον ξενοδόχο, επειδή δουλεύει ο κλάδος του τουρισμού. Η υπερφορολόγηση στο τέλος οδηγεί στη φοροδιαφυγή. Το μη μισθολογικό κόστος, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εισφορές, είναι πολύ υψηλό, ακόμη και για προσλήψεις σε θέσεις χωρίς πολλές απαιτήσεις. Σε αυτό προσθέστε και την προκαταβολή φόρου, αλλά και τον ΦΠΑ, που είναι πολύ υψηλός. Από αυτή την κατάσταση χάνουμε και εμείς και οι εργαζόμενοι μας».

Η λίστα 40 under 40 και oι συμβουλές σε έναν νέο ξενοδόχο

O Φώτης Δρακόπουλος, στα 34 του χρόνια, ήταν μέλος της λίστας 40under40 για το 2018, μαζί με ακόμη 39 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών που καινοτομούν και διακρίνονται.

Τον ρωτάω τι σημαίνει αυτή η διάκριση και το πρόσωπο του γεμίζει ικανοποίηση. Ευθύνη είναι η πρώτη του λέξη.

«Αυτή η επιλογή από το περιοδικό Fortune και η διάκριση ανάμεσα σε επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, με οδηγεί στο να θέλω να δουλέψω ακόμη περισσότερο και με γεμίζει με ευθύνη. Θέλω να δίνω το παράδειγμα και όχι απλά να ηγούμε στην επιχείρησή μου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πλέον θα πρέπει να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την εταιρεία μου, τους ανθρώπους που απασχολώ και την πόλη μου» συμπληρώνει.

Μου αναφέρει ότι παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του, όσον αφορά τον τρόπο δουλειάς του και πάνω από όλα βάζει την έννοια της αποδοτικότητας, αλλά και της προσωπικής εξέλιξης.

«Φροντίζω να μοιράζω σωστά τη δουλειά μου, και με ότι ασχολούμαι καθημερινά να το κάνω αποδοτικά. Για αυτό παίζει σημαντικό ρόλο να επιλέγεις τους σωστούς συνεργάτες. Για εμένα μετράει πιο πολύ η προσωπικότητα, η ψυχοσύνθεση που λέμε κάποιου παρά η εμπειρία του. Ο χαρακτήρας και η ηθική. Είναι δύσκολο να βρεις καλά στελέχη, αλλά αν αφιερώσεις χρόνο και «χτίσεις» συνεργασίας, την απόδοση θα τη δεις στη δουλειά σου» αναφέρει και προσθέτει: « Δουλεύω τις ώρες που χρειάζεται. Κάνω γυμναστική, προσπαθώ να διαβάζω για να βελτιώνομαι και να μαθαίνω από έμπειρους επιχειρηματίες. Στόχος μου είναι πάντα η βελτίωση και η πληρότητα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή. Επενδύω στο να έχω μια καλή ζωή».

Τέλος δίνει πέντε «χρυσές» συμβουλές για όποιον θέλει να μπει στο απαιτητικό επάγγελμα του ξενοδόχου:

– Είναι πολύ σημαντική η επιλογή του ακινήτου. Ο ξενοδόχος δεν πρέπει να βιαστεί, πρέπει να ψάξει αρκετά για το ιδανικό ακίνητο με τους σωστούς όρους και τον κατάλληλο ιδιοκτήτη.

– Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να δημιουργήσει concept.

– Η τρίτη είναι να δώσει μεγαλύτερο value στον πελάτη από αυτό που θα πάρει.

– Η τέταρτη να επενδύσει στην εικόνα της δουλειάς του.

– Και η πέμπτη είναι να έχει υπομονή, επιμονή και πάθος με τη δουλειά του. Κάθε μέρα πρέπει να είναι και μια μέρα εξέλιξης.