Commerzbank: Η ΕΚΤ σταματά τις αυξήσεις στα μέσα του 2023 – Στο 3,5% το μέγιστο επιτόκιο

Commerzbank: Η ΕΚΤ σταματά τις αυξήσεις στα μέσα του 2023 – Στο 3,5% το μέγιστο επιτόκιο
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα πρέπει επίσης να μειωθούν

Όπως φαίνεται, η μείωση του πληθωρισμού δεν αρκεί ώστε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να τερματίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων – εφόσον αυτή οφείλεται μόνο στην πτώση των ασταθών τιμών στην Ενέργεια και στα τρόφιμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει με έκθεσή της Commerzbank, που εκτιμά ωστόσο πως το hiking θα σταματήσει στα μέσα του 2023, στο εύρος του 3,5%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα πρέπει επίσης να μειωθούν. Μια ματιά δε στον δείκτη του «υποκείμενου πληθωρισμού» δείχνει ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.  Ωστόσο, τα «περιστέρια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσουν κάθε σήμα χαλάρωσης για να τερματίσουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. 

«Προσέξτε τον υποκείμενο πληθωρισμό!»

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από 10,6% σε 6,9% από τον Οκτώβριο και αναμένεται περαιτέρω αισθητή πτώση προϊόντος του χρόνου. Μέχρι το τέλος του 2023 θα μπορούσε να πέσει ξανά κάτω από το 3%. Ωστόσο, η μέχρι στιγμής πτώση οφείλεται αποκλειστικά στη μικρότερη αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αυξηθεί έντονα. Οι τιμές σε πολλά άλλα προϊόντα έχουν αυξηθεί πιο δυναμικά πρόσφατα. Επομένως, η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να κερδηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γνωρίζει και η ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, πολλά μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων μπορεί να τελειώσει μόνο όταν ο υποκείμενος πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί. Όμως, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μεθόδων για τη μέτρηση του πληθωρισμού, τις οποίες τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ χρησιμοποίησαν επίσης επανειλημμένα πρόσφατα στις ομιλίες τους. «Τέσσερις στους επτά δείκτες δείχνουν ότι η πληθωριστική πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται».

Αυτοί οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν σκοπό να φιλτράρουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις από τον μετρούμενο πληθωρισμό, προκειμένου να αποτυπώσουν την υποκείμενη τάση του. Ωστόσο, καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Από τους επτά δείκτες, οι τέσσερις εξακολουθούν να δείχνουν ανοδικά, δηλαδή δεν υποδηλώνουν πτώση του υποκείμενου πληθωρισμού.

Ο πιο γνωστός και συχνά χρησιμοποιούμενος δείκτης είναι ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτός «σκαρφάλωσε» στο 5,6% τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας αισθητά τις προσδοκίες των οικονομολόγων (5,2%), ενώ τον Μάρτιο ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 5,7%. Παρόμοια αύξηση κατέγραψε πρόσφατα και ο βασικός δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί επιπλέον τις εποχικά έντονα κυμαινόμενες τιμές των ταξιδιωτικών υπηρεσιών καθώς και τα είδη ένδυσης και υπόδυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

… τρεις είναι πιο αισιόδοξοι

Οι τρεις δείκτες για τον υποκείμενο πληθωρισμό, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτούν χαμηλότερη ή τουλάχιστον σταθερή ανοδική πίεση τιμών: Σύμφωνα με τον υπερπυρήνα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει ισχυρός, αλλά τουλάχιστον δεν έχει επιταχυνθεί περαιτέρω πρόσφατα. Η γενική ιδέα αυτού του δείκτη είναι ότι κάθε υποστοιχείο των τιμών καταναλωτή μπορεί να οφείλεται τόσο σε παροδικούς όσο και σε επίμονους κραδασμούς. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να φιλτράρετε το μεταβατικό στοιχείο χρησιμοποιώντας οικονομετρικές τεχνικές και να διατηρήσετε το μόνιμο στοιχείο όλων των στοιχείων. Το Supercore επιλέγει εκείνα τα στοιχεία που εκτιμάται ότι συγκινούνται με τον επιχειρηματικό κύκλο. Συγκεκριμένα, ο υπερπυρήνας βασίζεται μόνο σε εκείνα τα στοιχεία πληθωρισμού, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων (πληθωρισμός πυρήνα) που θεωρούνται ευαίσθητα στη χαλάρωση, όπως μετράται με το κενό παραγωγής.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες μόνο με βάση το PCCI (Επίμονη κοινή συνιστώσα του πληθωρισμού). Αυτός ο δείκτης υπολογίζεται με τη βοήθεια πολύπλοκων στατιστικών διαδικασιών και προσπαθεί να συλλάβει την κοινή και επίμονη συνιστώσα των ρυθμών πληθωρισμού των χωρών του ευρώ καθώς και των επιμέρους αγαθών (ομάδων), ενώ φιλτράρει τη μεταβατική συνιστώσα ts του πληθωρισμού. Ο PCCIX, που εξετάζει μόνο αγαθά εκτός ενέργειας και τροφίμων, παρουσιάζει επίσης ελαφρά πτωτική τάση εδώ και μερικούς μήνες, υποδηλώνοντας σταδιακή εξασθένηση της πληθωριστικής πίεσης. Το πλεονέκτημα του υπερπυρήνα και των δύο μέτρων PCCI είναι ότι παρουσιάζουν μικρότερες διακυμάνσεις. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγηθούν στο κοινό λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών υπολογισμού τους, ειδικά επειδή είναι επιρρεπείς σε αναθεώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυναμική

Η δυναμική των τιμών στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά συνεχίζεται αμείωτη. Ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει επίσης να παρουσιάζει ισχυρή ανοδική ορμή. Αντίθετα, η βραχυπρόθεσμη δυναμική στις τιμές των υπηρεσιών έχει αποδυναμωθεί από τα τέλη του περασμένου έτους. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι πιέσεις τιμών σε αυτόν τον τομέα θα αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες», λόγω αύξησης στους μισθούς. 

Το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει

Συνοψίζοντας, οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν σε υψηλά προς το παρόν επίπεδα. Ακόμη και αν ο μετρικός πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το όριο του 5% μέχρι το φθινόπωρο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει μεν, διστακτικά δε. Αυτή η τάση θα ενισχυθεί από την έντονη ανοδική τάση των μισθών. Ωστόσο, τα περιστέρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, τα οποία κατά βάση προτιμούν μια χαλαρή νομισματική πολιτική, θα χρησιμοποιήσουν κάθε σήμα χαλάρωσης του πληθωρισμού για να τερματίσουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί στα μέσα του έτους στο επιτόκιο καταθέσεων, στο 3,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: