COP29: Μίνιμουμ η ετήσια χρηματοδότηση του 1 τρισ. δολάρια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου

cop29-waste
epa11718704 A visitor stands near Zero Waste foundation pavilion at the UN Climate Change Conference COP29 in Baku, Azerbaijan, 13 November 2024. The Azerbaijani capital of Baku hosts the 2024 United Nations Climate Change Conference (COP29) from 11 to 22 November 2024. EPA/IGOR KOVALENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όσο λιγότερα πετυχαίνει ο κόσμος τώρα, τόσο περισσότερα θα χρειαστεί να επενδύσουμε αργότερα».

Πληρώστε τώρα για να βοηθήσετε τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ή πληρώστε περισσότερα αργότερα, είναι ένα από μηνύματα που προκύπτουν την Πέμπτη από την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα φτωχά κράτη χρειάζονται τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να στραφούν σε πιο πράσινη ενέργεια και να προστατευτούν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα χρήματα αποτελούν κεντρικό θέμα των συνομιλιών στη σύνοδο COP29 που διεξάγονται στο Αζερμπαϊτζάν και η επιτυχία της συνόδου κορυφής είναι πιθανό να κριθεί από το αν τα έθνη μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν νέο στόχο για το πόσο πρέπει να παρέχουν κάθε χρόνο τα πλουσιότερα έθνη, οι αναπτυξιακοί δανειστές και ο ιδιωτικός τομέας στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα.

Ο προηγούμενος στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο οποίος λήγει το 2025, επιτεύχθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το 2022, δήλωσε ο ΟΟΣΑ νωρίτερα φέτος, αν και μεγάλο μέρος αυτού του ποσού είχε τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων, κάτι που οι δικαιούχοι χώρες λένε ότι πρέπει να αλλάξει.

Δίνοντας τον τόνο στην αρχή της ημέρας, μια έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τη χρηματοδότηση του κλίματος ανέφερε ότι ο ετήσιος στόχος θα πρέπει να αυξηθεί σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035, ή ενδεχομένως περισσότερο, εάν οι χώρες καθυστερήσουν τώρα.

«Οποιαδήποτε υστέρηση στις επενδύσεις πριν από το 2030 θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια πιο απότομη και δυνητικά πιο δαπανηρή πορεία προς τη σταθερότητα του κλίματος», αναφέρει η έκθεση.

«Όσο λιγότερα πετυχαίνει ο κόσμος τώρα, τόσο περισσότερα θα χρειαστεί να επενδύσουμε αργότερα».

Στο παρασκήνιο, οι διαπραγματευτές επεξεργάζονται σχέδια κειμένων μιας συμφωνίας, αλλά μέχρι στιγμής τα έγγραφα των πρώτων φάσεων που δημοσιεύονται από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αντικατοπτρίζουν μόνο το τεράστιο εύρος των διαφορετικών απόψεων γύρω από το τραπέζι, χωρίς να φαίνεται που θα καταλήξουν οι συνομιλίες.

Οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να είναι σκληρή, δεδομένης της απροθυμίας πολλών δυτικών κυβερνήσεων -που έχουν αναλάβει να συνεισφέρουν μετά τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015– να δώσουν περισσότερα, εκτός εάν χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμφωνήσουν να συμμετάσχουν.

Η πιθανή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία χρηματοδότησης από τον επερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης επισκιάσει τις συνομιλίες, αυξάνοντας την πίεση στους αντιπροσώπους να βρουν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Μεταξύ αυτών είναι οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, που χρηματοδοτούνται από τις πλουσιότερες χώρες και οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία μεταρρύθμισης ώστε να μπορούν να δανείζουν περισσότερα.

Μια ομάδα 10 από τις μεγαλύτερες έχουν ήδη επισημάνει ένα σχέδιο για την αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα κατά 60% περίπου σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, με τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τον ιδιωτικό τομέα.

Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν νέα χρήματα μέσω της φορολόγησης ρυπογόνων τομέων, όπως οι αερομεταφορές, τα ορυκτά καύσιμα και η ναυτιλία, ή των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έλαβε ώθηση καθώς περισσότερες χώρες δήλωσαν ότι θα το εξέταζαν, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία είναι απίθανη αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com