Cosmos Aluminium: Σταθερή πορεία στη λεωφόρο της ανάπτυξης
- 07/01/2019, 11:14
- SHARE
Ο Θεόδωρος Καντώνιας, CEO της εταιρείας από τη Λάρισα, εξηγεί στο Fortune πώς κατάφερε να τροφοδοτεί με αλουμίνιο εταιρείες-κολοσσούς στο εξωτερικό.
Μία πρόταση με λιγοστές λέξεις συνοψίζει το όραμα της Cosmos Aluminium στην εταιρική της ιστοσελίδα: «Να πετύχουμε την καθολική αναγνώριση στον χώρο του αλουμινίου για την ποιότητα των προϊόντων μας και τους αφοσιωμένους συνεργάτες μας». Δώδεκα χρόνια αφότου η οικογένεια Καντώνια έλαβε την απόφαση να κάνει το μεγάλο «άλμα» στη βιομηχανία διέλασης αλουμινίου, οι αριθμοί μαρτυρούν πως το όραμά της έχει σε σημαντικό βαθμό επιτευχθεί: η Cosmos Aluminium είναι σχεδόν 100% εξαγωγική και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 20 τουλάχιστον κράτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Το 2017 ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία, που διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα, έχει ως τώρα προβεί σε συνολικές επενδύσεις σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.
«Σήμερα απασχολούμε 170 άτομα και η παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας μας φτάνει στους 43.000-44.000 τόνους. Το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών μας, σχεδόν το 50-55%, κατευθύνεται στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αλουμινίου στον κόσμο. Έπειτα, ένα 5-10% των πωλήσεων πραγματοποιείται σε χώρες που αποτελούν τη νέα παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, όπως είναι η Πολωνία και η Τσεχία. Και ακολουθούν Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ κ.ά.» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium Θεόδωρος Καντώνιας, η οποία φέτος κατατάσσεται στη 14η θέση της λίστας του Fortune με τις «30 Ταχύτερα Αναπτυσσόμενες Εταιρείες στην Ελλάδα», επισφραγίζοντας έτσι την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών που έχει καταλήξει στο να χρησιμοποιούνται τα προϊόντα της από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική και στις κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών.
Ο ίδιος ο Θ. Καντώνιας αποδίδει την ανέλιξη αυτή της εταιρείας πρώτιστα στο αποφασιστικό business plan πάνω στο οποίο βασίστηκε η δραστηριότητα της Cosmos Aluminium, αλλά και στην πείρα της οικογένειάς του, και ειδικότερα του πατέρα του Ξενοφώντα Καντώνια, που ως διευθύνων σύμβουλος στη Βιοκαρπέτ και πρόεδρος στην Exalco αργότερα έχει κλείσει περισσότερα από πενήντα χρόνια στον κόσμο του επιχειρείν.
«Η αλήθεια είναι πως το 2007 αισθανόμασταν δυνατοί ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Τότε ήταν η καλύτερη περίοδος του αλουμινίου, οι εταιρείες είχαν κέρδη, με πολύ καλά περιθώρια μάλιστα. Εμείς από τότε πήραμε την απόφαση να κινηθούμε διαφορετικά από τις άλλες διελάσεις στην Ελλάδα. Μας ενδιέφερε να παραγάγουμε κάτι πιο εξεζητημένο και προσπαθήσαμε να μπούμε στο βιομηχανικό αλουμίνιο, στις εξαγωγές. Έτσι στήσαμε το εργοστάσιο από την αρχή με στόχο τη μαζική παραγωγή» αναφέρει ο Θεόδωρος Καντώνιας.
Λίγο μετά την ίδρυσή της η Cosmos Aluminium κλήθηκε να περάσει το πρώτο αλλά σημαντικότερο τεστ στην πορεία της: την οικονομική κρίση του 2008, που έπληξε τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη. «Είχαμε μόλις ξεκινήσει, ακόμη δεν είχαμε στέρεες βάσεις στη λειτουργία μας και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την κρίση. Όπου πηγαίναμε στο εξωτερικό να μιλήσουμε σε δυνητικούς πελάτες, μας έλεγαν “τι να συζητήσουμε, εδώ καιγόμαστε”. Αναγκαζόμασταν να πουλάμε για μεγάλο διάστημα στο κόστος, καθώς και κάτω από το κόστος, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» θυμάται ο Θ. Καντώνιας.
Η «μάχη» αυτή της εταιρείας, καθώς και ο εξαγωγικός της χαρακτήρας, τη θωράκισαν απέναντι στην «καταιγίδα» που παρέσυρε ακολούθως την ελληνική οικονομία. «Η ελληνική κρίση δεν μας επηρέασε άμεσα, αλλά εμμέσως, μέσα από τις οικονομικές, πολιτικές και φορολογικές αποφάσεις, και κυρίως την έλλειψη χρηματοδότησης από τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, μέσα από σκληρή δουλειά και υπομονή, τα καταφέραμε» δηλώνει και εξηγεί πως, ακόμη και την περίοδο των κεφαλαιακών περιορισμών το 2015, η εταιρεία μπόρεσε, χάρη στην προνοητικότητα και την καλή οργάνωσή της, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Τα συστατικά της επιχειρηματικής ανόδου
Ως μέλος των «30 Ταχύτερα Αναπτυσσόμενων Εταιρειών στην Ελλάδα», εν έτει 2018, η Cosmos Aluminium δείχνει πως είναι μία από εκείνες τις εταιρείες που, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά, επιμένουν και χαράσσουν τη δική τους τροχιά ανάπτυξης. Η πορεία που έχει χαράξει η εταιρεία από τη Λάρισα έχει επιβραβευθεί ουκ ολίγες φορές, με αποκορύφωμα το 2017, όταν η διοίκηση της Cosmos Aluminium κατέκτησε τον τίτλο «Επιχειρηματίας της χρονιάς» στον διαγωνισμό της Εrnst & Young.
Στην ερώτηση τι χρειάζεται κάποιος για να επιτύχει ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium απαντά χαμογελαστά: «Τύχη!». Συμπληρώνει, όμως, πως το σημαντικότερο είναι η οργανωτικότητα. «Θυμάμαι από μικρός που ο πατέρας μου μου έλεγε πάντα “ξέρεις, ο καλός επιχειρηματίας δεν είναι Αϊνστάιν, οργάνωση θέλει και παρακολούθηση των εντολών που έχεις δώσει”. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι να έχεις οργανώσει σωστά τις δομές της επιχείρησής σου. Από εκεί και πέρα πρέπει να παρακολουθείς ότι λειτουργούν σωστά και δεν παρεκκλίνουν της πορείας τους».
Επίσης, σύμφωνα με τον Θ. Καντώνια, ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει ακόμη δύο χαρακτηριστικά: καλά αντανακλαστικά, ώστε να καθορίζει καινούργια πορεία ανάλογα με τις τάσεις και τα δεδομένα της εποχής, και να μη φοβάται να πάρει ακόμα και λανθασμένες αποφάσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις την απόφαση, έστω και αν είναι λάθος. Είναι χειρότερο να μην παίρνεις αποφάσεις και να διαιωνίζεις ένα πρόβλημα» επισημαίνει.
Οι επενδύσεις και η επιμονή στην ποιότητα
Στην πορεία της η Cosmos Aluminium χρειάστηκε να ελέγξει τα αντανακλαστικά της για να εξελιχθεί και να ακολουθήσει τις επιταγές της τεχνολογίας. Φέτος πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ιστορία της, ξοδεύοντας 13 εκατ. ευρώ σε μια νέα, τρίτη γραμμή παραγωγής. «Αυτή είναι η πρώτη φάση της συνολικής επένδυσης που θα θέλαμε να κάνουμε, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ελήφθη, καθώς τα τελευταία δυο-τρία χρόνια δουλεύαμε επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Και πάλι δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Με την επένδυση αυτή υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε τους 35.000 τόνους φέτος. Σίγουρα θα ξεπεράσουμε τα 100 εκατ. τζίρο και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2017» τονίζει ο Θ. Καντώνιας.
Ωστόσο, στην Cosmos Aluminium δεν έχουν σημασία μόνο οι αριθμοί. «Μας ενδιαφέρει να προχωράμε με σταθερά βήματα. Μπαίνοντας σε μια αγορά κορεσμένη, δώσαμε μεγάλη βάση στην ποιότητα για να κάνουμε τη διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχε μεγάλο κόστος η προσπάθειά μας, όμως το παλέψαμε και σήμερα θεωρούμαστε στην Ευρώπη μία από τις πιο ποιοτικές εταιρείες, σε σημείο που έρχονται μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί και μας ζητούν να εκπαιδευτούν σε εμάς στο πώς να κάνουν ποιοτικό έλεγχο στους ανταγωνιστές μας» εξηγεί. Για να κερδίσει το «στοίχημα» των εξαγωγών, η Cosmos Aluminium έπρεπε να επιδείξει συνέπεια και αξιοπιστία. «Είναι κάτι για το οποίο δεν φημιζόμαστε ως Έλληνες και είναι μεγάλος ο αγώνας για να το πετύχεις. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια, δεν “κρεμάσαμε” ποτέ πελάτη. Κοιτούσαμε ο χρόνος παράδοσης να είναι αυτός που έχουμε δηλώσει, να μην κάνουμε καθυστερήσεις, να μη ρίξουμε την ποιότητά μας, να διατηρήσουμε τα υψηλά στάνταρ. Έτσι δημιουργήσαμε μια αξιόπιστη σχέση με το πελατολόγιό μας».
Το ρίσκο, το μοντέλο ανάπτυξης και οι στόχοι για το μέλλον
Στόχος της διοίκησης για το μέλλον είναι να συνεχίσει πάνω στην τροχιά της ανάπτυξης που χάραξε, αποφεύγοντας τους σκόπελους των εγχώριων και διεθνών πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αγορά, ένας αστάθμητος παράγοντας που προκαλεί «πονοκέφαλο» είναι οι κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ρωσικές εταιρείες, που προκαλούν μια τεχνητή έλλειψη αλουμινίου διεθνώς, με αποτέλεσμα να σημειώνονται απότομες αυξομειώσεις στις τιμές. «Κανένας δεν το θέλει, γιατί στα απότομα σκαμπανεβάσματα μπορεί να βρεθείς με τεράστιο κέρδος, αλλά και με τεράστια ζημιά» τονίζει ο Θ. Καντώνιας, ενώ υποστηρίζει πως σε σχέση με την Ελλάδα «το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ρευστό, ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική και επενδυτική νομοθεσία. Ο επιχειρηματίας θέλει να κοιτάει τη δουλειά του και τα υπόλοιπα να είναι σταθερά, ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να μπορεί αυτά που προβλέπει και αυτά που προσπαθεί να τα πετυχαίνει».
Δεν παραλείπει, ακόμη, να αναφερθεί στο φαινόμενο του «brain drain», λέγοντας πως αυτήν τη στιγμή είναι ορατή η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα, τα πανεπιστήμια άργησαν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας. Έχει προκληθεί ένα τεράστιο κενό στους αυτοματισμούς, στη ρομποτική, την ώρα που όλες οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν αναγκαστικά στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σε κάθε περίπτωση, ο Θ. Καντώνιας θεωρεί πως οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί και ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της Cosmos Aluminium. «Οι στόχοι μας πάντα αναπροσαρμόζονται, αναμορφώνονται και αναβαθμίζονται. Εμάς μας ενδιαφέρει να προχωράμε με σταθερά και σίγουρα βήματα, με στόχευση στην παραγωγή και την ανάπτυξη».
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα