Covid-19: Η Βρετανία θα δοκιμάσει ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου

Covid-19: Η Βρετανία θα δοκιμάσει ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου
epa08413512 A handout photo made available by n10 Downing Street shows Britain's Prime Minister Boris Johnson making a television address to the nation in n10 Downing street in London, Britain, 10 May 2020. EPA/ANDREW PARSONS/DOWNING STREET HANDOUT The Image can not be altered in any form. MANDATORY CREDIT Andrew Parsons/n10 Downing street. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε σήμερα γνωστό ότι προβλέπει να δοκιμάσει, από τα μέσα Απριλίου, στην Αγγλία ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως τους αγώνες ποδοσφαίρου και τις εκδηλώσεις σε αίθουσες.

Την ώρα που η Βρετανία άρχισε να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία της εκστρατείας των εμβολιασμών, το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα ανακοινώσει, επίσης, νέους κανόνες για τις διακοπές στο εξωτερικό, που έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας (…) με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο», δήλωσε ο Βρετανός ηγέτης, σε ένα δελτίο τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα «πιστοποιητικό κατάστασης Covid», που θα επιβεβαιώνει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, είναι αρνητικός στον κορονοϊό και ότι διαθέτει αντισώματα, θα αναπτυχθεί «τους επόμενους μήνες», ώστε να επιτρέψει μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, ούτε στις παμπ, όταν επαναλειτουργήσουν.

Εννέα πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ άλλων για τον ημιτελικό, κατόπιν τον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ, για μια βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα συνέδριο στο Λίβερπουλ.

Η Εθνική Αρχή Υγείας εργάζεται σε ένα εργαλείο που θα επέτρεπε να δείχνει κανείς την “κατάστασή” του μέσω μιας εφαρμογής ή ενός εγγράφου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αυτό το σχέδιο ενός υγειονομικού διαβατηρίου δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περισσότερους από 70 Βρετανούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, για το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί τις «διακρίσεις».

Σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό, η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει ένα σύστημα με τρία χρώματα για να κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό προόδου της εκστρατείας των εμβολιασμών εκεί, το ποσοστό μολύνσεων ή την παρουσία των μεταλλάξεων. Οι «πράσινοι» προορισμοί θα εξαιρούνται της καραντίνας κατά την επιστροφή, σε αντίθεση με τις χώρες που θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει προς το παρόν καταρτιστεί.