Credit positive από τη Fitch στα πλάνα απόσβεσης DTCs των τραπεζών

Credit positive από τη Fitch στα πλάνα απόσβεσης DTCs των τραπεζών
LONDON- OCTOBER, 2018: Fitch Ratings exterior logo in Canary Wharf, one of the 'big three' credit ratings agencies.
Τα DTCs κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2009, αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του δείκτη CET1 των τραπεζών

Τα σχέδια των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ελλάδας να επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) αναμένεται να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των κεφαλαιακών τους δομών, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Τα DTCs κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2009, αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του δείκτη CET1 των τραπεζών, κατά μέσο όρο, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024. Η ταχύτερη αποπληρωμή, λοιπόν, θα βελτιώσει την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, θα διευκολύνει τις συζητήσεις με τους επόπτες για διανομές μερισμάτων και θα αυξήσει την ευελιξία, ωφελώντας το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μακροπρόθεσμα.

Η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σκοπεύουν να επιταχύνουν τη διαγραφή των DTCs, αφαιρώντας τα από το ρυθμιστικό κεφάλαιο νωρίτερα. Ειδικότερα, στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό των DTCs επί των κεφαλαίων CET1 στο 20%-30% μέχρι το τέλος του 2027 και να το διαγράψουν πλήρως μέχρι το 2032-2034, αντί για το 2041 βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Τα υψηλά DTCs δεν έχουν επηρεάσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών, αλλά η επιτάχυνση της διαγραφής τους θα βελτιώσει την ποιότητα κεφαλαίου, και παρόλο που θα έχει επίπτωση στους δείκτες ρυθμιστικών κεφαλαίων, η βελτιωμένη διαρθρωτική κερδοφορία των τραπεζών θα αντισταθμίσει αυτό το αποτέλεσμα, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τράπεζες επανέλαβαν τις πληρωμές μερισμάτων φέτος και σκοπεύουν να διανείμουν το πλεονάζον κεφάλαιο μέσω υψηλότερων μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών τα επόμενα χρόνια, όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι δείκτες CET1 τους κατά μέσο όρο ανέρχονταν περίπου στο 17% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 και ήταν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους τους.

Η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι πιθανό να απλοποιήσουν τις εταιρικές τους δομές και να συγχωνεύσουν τις εταιρείες συμμετοχών και λειτουργίας τους, τώρα που έχουν ολοκληρώσει την εξυγίανση των στοιχείων ενεργητικού τους. Οι δομές των εταιρειών holdings τους δημιουργήθηκαν το 2020-2021 για να αποφευχθούν ζημίες από εκκαθάριση, που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα DTC και να προκαλέσουν dilution. Η Fitch θεωρεί τον κίνδυνο αθέτησης των τραπεζών και των εταιρειών συμμετοχών τους ίδιο και δεν αναμένει ότι η αναδιάρθρωση θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις – αν και αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα λειτουργικά κόστη.

Τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου του 2024 των τραπεζών επιβεβαίωσαν την άποψη του οίκου ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις στην κερδοφορία είναι βιώσιμες. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στο 4% επί των σταθμισμένων για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (RWAs), παρά τη μείωση των επιτοκίων που περιόρισε τα καθαρά έσοδα από τόκους στο τρίτο τρίμηνο του 2024. Αναμένεται ότι τα λειτουργικά κέρδη θα μειωθούν το 2025, αλλά θα παραμείνουν ισχυρά περίπου στο 3,5% των RWAs, υποστηριζόμενα από την ανάπτυξη δανείων και εσόδων από προμήθειες, την υγιή λειτουργική αποτελεσματικότητα και τις χαμηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων (LICs).

Τα LICs μειώθηκαν στο εννεάμηνο του 2024, αλλά παρέμειναν υψηλά, κατά μέσο όρο στο 0,7% επί των ακαθάριστων δανείων. Αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2025 λόγω πιθανώς χαμηλότερων εξόδων εξυπηρέτησης και συνθετικών τιτλοποιήσεων. Ο μέσος δείκτης δανείων σε καθυστέρηση των τραπεζών ήταν 3,6% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 (ή 4% εξαιρώντας τις προνομιούχες ομολογίες τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον παρονομαστή), ευθυγραμμισμένος γενικά με τους αντίστοιχους δείκτες των τραπεζών της νότιας Ευρώπης.

Να υπενθυμιστεί πως η Fitch αναβάθμισε την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα σε ‘BB+’/Θετική, και την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς κατά μία βαθμίδα σε ‘BB’/Θετική τον Σεπτέμβριο. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες μας για περαιτέρω βελτιώσεις στο περιβάλλον λειτουργίας της Ελλάδας και στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: