Crowdinvesting: ο «εκδημοκρατισμός των επενδύσεων»;
- 22/01/2015, 21:28
- SHARE
Ευκαιρίες και υψηλό ρίσκο σε μία ανερχόμενη επενδυτική «αγορά».
Μέχρι πρότινος, ήταν ένα «κλειστό κλαμπ» για… λίγους και εκλεκτούς. Όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας -και δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία- το πεδίο των επενδύσεων έχει πια διευρυνθεί μέσα από το crowdfunding. Τώρα μάλιστα που ο κλάδος γνωρίζει άνθιση έχει αποκτήσει και καθαρά επενδυτική διάσταση: ονομάζεται crowdinvesting ή αλλιώς equity crowdfunding.
Κοντολογίς, σε αντίθεση με την αρχική μορφή της, η ελληνιστί «χρηματοδότηση από το πλήθος» έχει πια περάσει σε άλλα επίπεδα, πέραν της οικονομικής στήριξης με δωρεές και δάνεια σε διαφόρων τύπου σχέδια, μέσω διαδικτύου. Τώρα, οι πλείστες όσες πλατφόρμες στο crowdinvesting λειτουργούν ως επενδυτικά «οχήματα» κεφαλαιοδότησης, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, κυρίως σε startups.
Crowdcube, Seedrs, InvestingZone, SyndicateRoom, Crowdfunder και CircleUp είναι μόνον μερικές από αυτές τις σχετικές πλατφόρμες που λειτουργούν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. «Κατεβάζεις το app, εγγράφεσαι, ψάχνεις στη λίστα επενδύσεων, κάνεις download τα επιχειρηματικά σχέδια, ρωτάς, μιλάς απευθείας με τους ιδρυτές των εταιρειών μέσω webinars, μοιράζεσαι ιδέες με άλλους επενδυτές σε διαδικτυακά φόρουμ», εξηγεί επιγραμματικά στο BBC η Τζιν Μίλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της InvestingZone.
Σύμφωνα με την οργάνωση Netsa -που στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία- η νέα αγορά του equity crowdfunding παρουσιάζει μόνον στη Βρετανία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 200%! Σε αυτό βέβαια βοηθά και η νομοθεσία. Ακόμη και στις ΗΠΑ πάντως, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει πιο «σφικτό», η εν λόγω αγορά αποτιμάται σήμερα στα 5 δισ. δολάρια. Ενώ στο «παιχνίδι» πλέον μπαίνουν και οι λεγόμενοι «άγγελοι-επενδυτές», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση μέσα από τις ιστοσελίδες τους (π.χ. AngelsDen) για σύμπραξη με μικροεπενδυτές.
Αρκετοί μιλούν για «εκδημοκρατισμό των επενδύσεων». Όρο που χρησιμοποιεί με πάθος ο Λουκ Λανγκ, συνιδρυτής της Crowdcube, οι τοποθετήσεις στην οποία κυμαίνονται μεταξύ 10-400.000 λιρών. Όσο για την προμήθεια σε αυτές τις τοποθετήσεις; Συνήθως φθάνουν το 5-7,5% του ποσού. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη και το τελικό «τίμημα» μίας τέτοιας επιλογής.
Στην ιστοσελίδα της, η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FCA) κάνει λόγο για «υψηλού ρίσκου επενδύσεις», «με πιθανότητα να χάσει κανείς όλο το τοποθετημένο κεφάλαιο», καθώς «οι περισσότερες startup καταλήγουν σε λουκέτο», ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει πάντα η πιθανότητα έκδοσης πολλών μετοχών, που τελικά θα χάσουν την όποια αξία. Κυρίως δε όταν πρόκειται για μη εισηγμένες εταιρείες, όπου η «δεξαμενή» για πώληση μετοχικού μεριδίου παραμένει, μοιραία, εξαιρετικά μικρή.
Όμως και αυτό το «κενό» έχει αρχίσει πια να καλύπτεται, με τη λειτουργία εταιρειών όπως η βρετανική Asset Match. Λειτουργεί ως μία online αγορά όπου επενδυτές σε μη εισηγμένες εταιρείες μπορούν να βρουν άμεσα ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι πωλητές ορίζουν την τιμή που θέλουν. Το ίδιο κάνουν και οι δυνητικοί αγοραστές.
Και μέσω αλγορίθμων, τα δεδομένα αυτά «παντρεύονται» στην τελική δημοπράτηση των υπό πώληση μετοχών. «Εκτιμούμε ότι περί τα 300 δισ. λίρες βρίσκονται σήμερα “κλειδωμένα” σε μη εισηγμένες εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στιούαρτ Λούκας, ιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Asset Match, στην οποία είναι σήμερα εγγεγραμμένες 21 εταιρείες και η προμήθεια για τις υπηρεσίες της είναι στο 3%.
Τα μεγέθη μαρτυρούν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί μέχρι να εδραιωθεί το crowdinvesting. Υπάρχουν άλλωστε πολλά κενά και εμπόδια στις εθνικές νομοθεσίες. Αυτό που παραμένει ωστόσο αδιαμφισβήτητο, ως αυταπόδεικτο, είναι ότι, ως αγορά, αναπτύσσει πλέον μία τεράστια δυναμική.