Cryptos: Πώς το fund ενός παιδιού-θαύματος «έπεσε στα βράχια»

Cryptos: Πώς το fund ενός παιδιού-θαύματος «έπεσε στα βράχια»
Cryptocurrency, conceptual illustration. (Photo by VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πρόκειται για τον Yida Gao, ο οποίος μόλις πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στο blockchain.

Του Leo Schwartz

Μπορεί να έχετε ξανακούσει αυτήν την ιστορία. Ένα παιδί-θαύμα των κρυπτονομισμάτων ανεβαίνει στις τάξεις των εταιρειών blue chip με διαπιστευτήρια από το MIT, τη Morgan Stanley και τη λίστα 30 under 30 του Forbes. Κερδίζει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών στα χρηματοοικονομικά και τα κρυπτονομίσματα, από τον Bill Ackman μέχρι την εταιρεία Galaxy. Αλλά κάτω από την επιφάνεια διαφαίνονται πολλά προβλήματα με σοβαρές νομικές προεκτάσεις.

Όχι, δεν είναι ο Sam Bankman-Fried ή ο Do Kwon ή ο Kyle Davies και ο Su Zhu, αν και αναγνωρίζω ότι πλέον το φαινόμενο εμφανίζεται με ανησυχητική συχνότητα. Πρόκειται για τον Yida Gao, ο οποίος μόλις πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στο blockchain. Η εταιρεία του, Shima Capital, συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια στο αρχικό της fund, με την υποστήριξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου. Ο Gao έγινε γρήγορα ένας από τους πιο ενεργούς επενδυτές στο χώρο και μάλιστα δίδαξε ένα μάθημα για τα κρυπτονομίσματα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του MIT, καλύπτοντας μια θέση που είχε αδειάσει από τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ο Gao φαίνεται να υιοθέτησε κάποιες αμφισβητούμενες πρακτικές κατά τη λειτουργία του fund του, αποξενώνοντας τους επενδυτές του και πιθανώς παραβιάζοντας βασικούς κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο πιο κραυγαλέο παράδειγμα, η έρευνα του Fortune αποκάλυψε ότι ο Gao διοχέτευσε επενδύσεις σε μια μυστική υπεράκτια οντότητα που κατείχε εξ ολοκλήρου χωρίς να αποκαλύψει τη συμφωνία στους επενδυτές – μια πιθανή παραβίαση του Νόμου περί Συμβούλων Επενδύσεων, σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μιλήσαμε. «Δεν βγάζει νόημα», είπε ο Eric Hess, δικηγόρος επιχειρηματικών συμμετοχών και blockchain. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια στρατηγική που μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί».

Ο Gao δεν έχει μόνο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ανησυχεί. Η Shima έχει επίσης αποξενώσει τους υποστηρικτές της, με την εταιρεία crypto Galaxy να ρευστοποιεί την επένδυσή της και άλλες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με μια πηγή, η Shima δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει περαιτέρω κεφάλαια λόγω ανησυχιών για την απόδοση και τη συμπεριφορά της, και ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν συγκεντρώνει χρήματα επί του παρόντος, παρόλο που η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι «καυτή» αυτή τη στιγμή.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συμμόρφωση εξακολουθεί να είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Ο κλάδος εξακολουθεί να στερείται σαφούς ρύθμισης στις ΗΠΑ και τα περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια που θέλουν να συμμετάσχουν σε συμφωνίες blockchain πρέπει να δημιουργήσουν έναν ιστό υπεράκτιων οντοτήτων. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει παραβίαση του νόμου ή των βασικών αρχών προστασίας των επενδυτών.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Gao και η Shima είχαν σκοπό να καταχραστούν κεφάλαια, οι ενέργειές τους είναι στην καλύτερη περίπτωση απρόσεκτες και στη χειρότερη θα μπορούσαν να επιφέρουν αυστηρές νομικές κυρώσεις. Είναι μια ιστορία πολύ συνηθισμένη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος φαίνεται να αναπαράγει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com