Πώς το Tether μετατρέπεται σε ένα «σκιώδες δολάριο» που παρακάμπτει κυρώσεις και περιορισμούς

Πώς το Tether μετατρέπεται σε ένα «σκιώδες δολάριο» που παρακάμπτει κυρώσεις και περιορισμούς
epa09968512 A monitor displays the rates of Tether and other cryptocurrencies in Hong Kong, China, 23 May 2022. Tether, a stable coin cryptocurrency, has come under scrutiny after the recent crashes of LUNA and its sister coin TerraUSD which sent the crypto markets plummeting in early May, paying out billions of US dollars in withdrawals. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με συναλλαγές ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, δρα εκτός ελέγχου των κεντρικών τραπεζών, διακινώντας χρήμα σε χώρες υπό κυρώσεις και δημιουργώντας υπόγεια κυκλώματα.

Το tether, το κρυπτονόμισμα που λειτουργεί ως stablecoin με ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, έχει πλέον εξελιχθεί σε σημαντικό «παίχτη» της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας. Με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ημερήσιες συναλλαγές που φτάνουν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, το tether κινεί χρήμα σε μια παράλληλη οικονομία που δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα, αποφεύγοντας την επίβλεψη κυβερνήσεων και αρχών.

Δημιουργημένο το 2014, το tether εκτινάχθηκε το 2020-2021, με την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται από τα 4 δισ. δολάρια στα 80 δισ. δολάρια. Σήμερα, οι ροές χρήματος από το tether συγκρίνονται με εκείνες των καρτών Visa, με μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών να πραγματοποιείται σε περιοχές όπου το δολάριο είναι απαγορευμένο, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Ρωσία. Το tether χρησιμοποιείται για μεταφορές χρημάτων σε χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων, ενώ κυκλώματα όπλων και ναρκωτικών εκμεταλλεύονται τη διαφάνεια του blockchain για να «ξεπλένουν» τα έσοδά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, Ρώσοι ολιγάρχες, έμποροι όπλων και κρατικές εταιρείες, όπως η πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, χρησιμοποιούν το tether για να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις. Σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, το tether γίνεται μέσο καθημερινών συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό.

Με περιουσιακά στοιχεία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως αμερικανικά ομόλογα, bitcoin και χρυσό, το tether έβγαλε το 2022 κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τον κολοσσό BlackRock. Ο CEO της εταιρείας, Paolo Ardoino, υποστηρίζει ότι το tether χρησιμοποιείται από 300 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοπεύει να χτίσει ένα πιο δίκαιο και προσβάσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η εταιρεία Tether Holdings εκδίδει τα ψηφιακά νομίσματα με αντάλλαγμα πραγματικά δολάρια, τα οποία επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία, όπως κρατικά ομόλογα. Παρά τη δυνατότητά της να εντοπίζει και να κατασχέτει tether σε ψηφιακά πορτοφόλια, οι απατεώνες συχνά κινούνται πιο γρήγορα, με την Tether να έχει παγώσει μόλις 1,4 δισ. από τα 153 δισ. που έχουν περάσει από «μαύρες» συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: