Δ. Τζάνας: «Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατρέψει το ελπιδοφόρο σκηνικό του Χ.Α.»

Δ. Τζάνας: «Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατρέψει το ελπιδοφόρο σκηνικό του Χ.Α.»
Οι εκλογές, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η ψυχολογία της αγοράς.

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να κλείνει χθες λίγο κάτω από τις 1.100 μονάδες επίπεδα τα οποία διατηρεί και σήμερα. Τόσο η διεθνής επικαιρότητα, όσο και οι επικείμενες εκλογές στη χώρα συντηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σύμφωνα με τους αναλυτές προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις.

Στα θετικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν να δίνουν καλές προοπτικές για την ελληνική αγορά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αλλά και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε τον προηγούμενο μήνα ποσό 733 εκ. ευρώ που αφορούσε κέρδη από ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ την εποχή του 1ου μνημονίου. Το ποσό αυτό ήταν εκείνο που η Eurostat επέτρεψε να εγγραφεί στον απολογισμό του 2022 με αποτέλεσμα να καταγραφεί τελικά πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ και η ελληνική οικονομία να παρουσιάσει μετά από πολλά χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε στο 171,3% του ΑΕΠ. Όμως, τα καλά για την ελληνική οικονομία δεν περιορίζονται μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο: εξαγωγές, τουριστικές εισπράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις βελτιώνονται στο 1ο δίμηνο ενώ υποχωρεί ο πληθωρισμός του Μαρτίου και η ανεργία του Φεβρουαρίου» αναφέρει στο FORTUNE ο Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

Σαν αποτέλεσμα, η S & P συνομολογεί στη εκτίμηση για επίδοση +2,5% για το φετινό ΑΕΠ αναβαθμίζοντας σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά μεταφέροντας για αργότερα τη χορήγηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδα, όταν θα πεισθεί ότι συνεχίζεται μετεκλογικά η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, στο προς υποβολή Πρόγραμμα Σταθερότητας προς την Ε.Ε. αναπροσαρμόζεται σε +2,5% η επίδοση για το ΑΕΠ και του επόμενου έτους, το 2024.

Ταυτόχρονα, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας, στις 2/5 ολοκληρώνεται η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων των εισηγμένων εταιρειών για το 2022 με τις μέχρι τώρα επιδόσεις να επιβεβαιώνουν θεαματική βελτίωση των πωλήσεων αλλά και της κερδοφορίας (λειτουργικής και καθαρής), με αρκετούς πολλαπλασιαστές να κινούνται ακόμη και σε μονοψήφια επίπεδα και με τις χρηματικές διανομές να αναμένεται να είναι ιδιαίτερα γαλαντόμες. Την ίδια ώρα, ο ΟΛΠ ανακοινώνει βελτιωμένη κερδοφορία για το 1ο τρίμηνο του 2023 μετά τη θεαματική βελτίωση των μεγεθών της κρουαζιέρας προϊδεάζοντας για βελτιωμένες επιδόσεις όσων εταιρειών συνδέονται με τις αναμενόμενες υψηλές φετινές τουριστικές εισπράξεις, ενώ βελτιωμένες επιδόσεις αναμένονται για τις τράπεζες και τις εταιρείες που αφορούν τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν το Γ.Δ. του Ελληνικού Χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.100 μονάδες καθώς η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο, αφού πιθανότατα θα απαιτηθεί επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης. Ενόψει των παραπάνω, ο ημερήσιος τζίρος υποχωρεί δραστικά καθώς οι «πωλητές» επιθυμούν να καταγράψουν κέρδη οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερα με δεδομένη την αποχή «των αγοραστών» που θα αναμείνουν την ολοκλήρωση των εκλογών για να επανέλθουν. Με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει ως πλησιέστερη στήριξη τις 1.093 μονάδες και η ισχυρότερη να ακολουθεί στις 1.086 μονάδες».

Προσθέτει πως η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα περιμένει τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, με τη Federal να είναι πιθανό να συνεχίσει στις 3/5 τις μικρές αυξήσεις στα επιτόκια για μια ακόμη φορά πριν αναγγείλει την ολοκλήρωση του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου έχοντας ήδη φτάσει στο 5%. Διαφορετικά όμως είναι τα δεδομένα για την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στο +6,9% το Μάρτιο και τα επιτόκια «μόνο» στο 3,75%, με τη Γερμανίδα Ισαμπέλα Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ., να ζητεί συνέχιση των αυξήσεων !

Το πολιτικό σκηνικό και η ψυχολογία των επενδυτών

Δεδομένου ότι η αγορά προεξοφλεί τουλάχιστον δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Τζάνας απαντά στο ερώτημα του πώς μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο ίδιος εκτιμά ότι το σενάριο της συσσώρευσης του Γ.Δ. θα χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του Χ.Α., με τον πολιτικό κίνδυνο να αντιρροπείται από το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας και των βασικών δεικτοβαρών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

«Θεωρώ ότι στις επαναληπτικές εκλογές, το δημοσκοπικά σήμερα 1ο κόμμα, είναι πιθανό να πετύχει έστω και οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει σκηνικό «αυξημένων πιέσεων» για το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία» λέει χαρακτηριστικά .

Αν ωστόσο, μετά το Μάιο, επιδεινωθεί το διεθνές περιβάλλον, σενάριο όχι απίθανο, αναπόφευκτα θα ανατρέψει το ελπιδοφόρο σκηνικό του Χ.Α., καθώς το χρήμα των ξένων καθορίζει την τάση και μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα διαφανεί αν η ελληνική οικονομία λάβει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτικές ευκαιρίες

Κάθε μορφής κρίση γέννα ευκαιρίες και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Χ.Α.. Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, οι εταιρείες που συνδέουν τα μεγέθη τους με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και σχετίζονται με τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό συνιστούν τις βασικές επενδυτικές επιλογές. Ακολουθούν οι εξαγωγικού προσανατολισμού εταιρείες ελπιδοφόρων προοπτικών αλλά και εταιρείες με ειδικά χαρακτηριστικά, πολλές από τις οποίες έχουν ακόμη ελκυστικές αποτιμήσεις.

«Θετικές είναι και οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου σε συνέχεια της κεφαλαιακής θωράκισης και των προσδοκιών για σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: