Δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά αυτοκίνητα: Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις Βρυξελλών – Πεκίνου

Δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά αυτοκίνητα: Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις Βρυξελλών – Πεκίνου
Photo: DALL•E
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, επιθυμεί να αποφύγει τυχόν τιμωρητικούς δασμούς.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, ακόμη και αν ψηφίσουν την επιβολή δασμών στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα την Παρασκευή, ανέφεραν την Τρίτη πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο ειδήσεων Nikkei.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η ΕΕ και η Κίνα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για να διαπραγματευτούν ένα οριστικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ για πέντε χρόνια από τον Νοέμβριο.

Οι 27 χώρες θα ψηφίσουν επί των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειχναν μια μικρή μείωση των δασμολογικών συντελεστών και επίσης τη συμπερίληψη μιας ρήτρας για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, επιθυμεί να αποφύγει τυχόν τιμωρητικούς δασμούς, δεδομένου ότι η βιομηχανία της είναι βαθιά ενσωματωμένη σε εκείνη της Κίνας. Μια γερμανική πηγή δήλωσε στο Nikkei ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν τελικά να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό ελάχιστων τιμών, ώστε οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μην είναι σε θέση να υποτιμούν τις τιμές των ευρωπαϊκών μοντέλων.

Μια πηγή των Βρυξελλών δήλωσε ότι μια άλλη επιλογή που συζητείται είναι να επιβληθεί ποσόστωση εισαγωγής επιπλέον της απαίτησης ελάχιστης τιμής. Ωστόσο, ένας αναλυτής αμφισβήτησε κατά πόσον αυτό θα συμμορφωνόταν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε επίσης να είναι περίπλοκη.

«Η ΕΕ ήταν πάντοτε πολύ σαφής ότι για να δεχθεί μια λύση με διαπραγμάτευση, θα ήθελε κάτι που να είναι συμβατό με τον ΠΟΕ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ποσοστώσεις», δήλωσε η Τζουλιάνα Μπουσώ, αναλύτρια ερευνών στην Rhodium GROUP.

Στην τελευταία σύσταση της Επιτροπής, οι εισαγωγικοί δασμοί στα ηλεκτρικά οχήματα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD θα παραμείνουν στο 17%, αλλά υπάρχουν μικρές προσαρμογές προς τα κάτω για όλα τα άλλα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Τα εν λόγω αυτοκίνητα της Geely Holding θα αντιμετωπίσουν δασμούς 18,8%, από 19,3% Όσα κατασκευάζονται από την SAIC Motor θα αντιμετωπίσουν 35,3%, από 36,6%. Όλες οι άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν εισαγωγικούς δασμούς 20,7%, από 21,3%.

Οι μη συνεργαζόμενες εταιρείες είναι έναντι 35,3%, αλλαγμένο από 36,6%, ενώ οι δασμοί της Tesla θα είναι 7,8%, από 9% Οι αναλυτές έχουν πει ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων θα έχουν μικρό πρόβλημα να καταπιούν αυτούς τους συντελεστές, δεδομένων των μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο, θα μπορούσαν να πληγούν δυσανάλογα, δεδομένων των στενών σχέσεών τους με τους κινέζους ομολόγους τους. Η BMW και η Volkswagen -μεταξύ των πιο γνωστών γερμανικών εμπορικών σημάτων- έχουν κοινοπραξίες στην Κίνα.

Μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αντιτάχθηκαν επίσης στην επιβολή τιμωρητικών μέτρων κατά της Κίνας. Σε μια άτυπη ψηφοφορία τον Ιούλιο, οι δύο αυτές χώρες, καθώς και η Κύπρος και η Μάλτα, ψήφισαν κατά των δασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: