Δασμοί Τραμπ και ενεργειακή κρίση: Το διπλό πλήγμα στην οικονομία της ΕΕ

Δασμοί Τραμπ και ενεργειακή κρίση: Το διπλό πλήγμα στην οικονομία της ΕΕ
European and US flags in European Council in Brussels, Belgium on April 4, 2023. Photo: Shutterstock
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιεί για επενδυτική επιφυλακτικότητα και πιθανή επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Η επενδυτική αβεβαιότητα που προκαλεί η απειλή δασμών από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, δήλωσε ότι η αναπτυξιακή δυναμική του μπλοκ επιβραδύνεται, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχαμε προβλέψει το φθινόπωρο», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τοποθετήσει την ανάπτυξη στο 1,5% για το 2025 και στο 1,3% για τη ζώνη του ευρώ. Παρά την ανθεκτική αγορά εργασίας και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ και ευρωπαϊκή ανησυχία

Ο Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να εξετάσει νέους «αμοιβαίους» δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανή επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, κάτι που θα έπληττε κυρίως τη Γερμανία.

«Λυπούμαστε για την πρόσφατη ανακοίνωση δασμολογικών μέτρων και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αποφασιστικό και αναλογικό τρόπο», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάπτυξη υπό πίεση

Παρά τις προκλήσεις, η ευρωζώνη σημείωσε οριακή ανάπτυξη 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Η Ισπανία εμφάνισε άνοδο 0,8%, η Ιταλία παρέμεινε στάσιμη, ενώ Γερμανία και Γαλλία παρουσίασαν συρρίκνωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σταδιακά χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, βλέπει σημάδια ανάκαμψης, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2025. Ωστόσο, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να κορυφώνονται, η πορεία της οικονομίας της ΕΕ παραμένει αβέβαιη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: