Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ «οχυρώνει» τη γεωργία της – Σχέδιο για αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων

Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ «οχυρώνει» τη γεωργία της – Σχέδιο για αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων
EDMONTON, CANADA - FEBRUARY 13: Silhouettes of people stand beside steel and aluminum objects, with a computer screen displaying the European Union flag in the background, in Edmonton, Alberta, Canada, on February 5, 2025. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέο μηχανισμό ελέγχου στις εισαγωγές τροφίμων, επιδιώκοντας να προστατεύσει τους αγρότες της από προϊόντα που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει αυστηρότερους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που εισέρχονται στην ενιαία αγορά τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η απόφαση αυτή αντανακλά μια πολιτική αμυντικού προστατευτισμού, με στόχο τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με άνισο ανταγωνισμό από χώρες που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχα αυστηρά πρότυπα παραγωγής.

Αγροτικά προϊόντα στο στόχαστρο – Η πρώτη «μαύρη λίστα»

Οι πρώτες εισαγωγές που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο των νέων περιορισμών περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία καλλιεργούνται με τη χρήση παρασιτοκτόνων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Ένα από τα βασικά προϊόντα που θα μπορούσε να επηρεαστεί είναι η σόγια, η οποία εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες από τις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ευρέως στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον πιθανότατα θα θεωρήσει τους περιορισμούς αυτούς προστατευτιστικό εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική της ΕΕ και οι επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έρχεται τυχαία. Η ενίσχυση των περιορισμών στις εισαγωγές συμπίπτει με τις αγροτικές διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπου οι παραγωγοί ζητούν ισότιμους όρους ανταγωνισμού απέναντι σε φθηνότερα προϊόντα που δεν ακολουθούν τις ίδιες περιβαλλοντικές και ποιοτικές προδιαγραφές.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε εμπορικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη δείξει διάθεση για αντίποινα σε αντίστοιχα μέτρα. Η Ευρώπη, από την πλευρά της, φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει μια πολιτική «εμπορικής άμυνας», ακολουθώντας μια προσέγγιση που θυμίζει την επιβολή δασμών και περιορισμών της κυβέρνησης Τραμπ κατά το παρελθόν.

Το επόμενο βήμα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, αλλά και από τις αντιδράσεις των εμπορικών της εταίρων, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να δοκιμάζονται ξανά στο πεδίο της αγροτικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: