DBRS: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα το 2025, στο 9,4% η ανεργία – Εντείνεται η αβεβαιότητα

DBRS: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα το 2025, στο 9,4% η ανεργία – Εντείνεται η αβεβαιότητα
Toronto, Canada - May 6, 2019: DBRS sign on the headquarters building in Toronto, Canada. DBRS is an independent, privately held, globally recognized credit ratings agency. Photo: Shutterstock
Ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024 η εκτίμηση της καναδικού οίκου

Στο 2,1% προσδιορίζει την ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2% το 2026 ο οίκος DBRS, σε δελτίο του για την πορεία των κυριότερων οικονομιών.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά πως η ανεργία στη χώρα μας θα κυμανθεί στο 9,4% και το 8,9% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2025 έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω για περίπου τα μισά από τα κράτη που αξιολογεί. Οι προβλέψεις για το 2026 έχουν επίσης μειωθεί για τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας – αν και μέχρι στιγμής οι αναθεωρήσεις αυτές είναι ήπιες.

Στους δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, οι απειλές για επιβολή δασμών και άλλες διεθνείς εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, ενώ καταναλωτές και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένη αβεβαιότητα. Παρότι η διάμεση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025 παραμένει αμετάβλητη και η αντίστοιχη για το 2026 μειώθηκε μόλις κατά 0,1%, η κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προβλέψεις για άλλες χώρες. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2025 έχουν μειωθεί κατά 0,5% για το Μεξικό και κατά 0,2% για τον Καναδά.

Αναλύοντας μόνο τις πιο πρόσφατες επικαιροποιήσεις για τις προβλέψεις ανάπτυξης των ΗΠΑ (από την 1η Μαρτίου), λέει η DBRS, η μείωση ήταν περιορισμένη, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,9% έναντι 2,0% προηγουμένως. Οι προβλέψεις για την ανεργία στις ΗΠΑ παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.

Θετικές προοπτικές παρά τις προκλήσεις

Σύμφωνα με την DBRS, παρά τις αντιξοότητες, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν θετικές. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2024, συγκλίνοντας προς τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να δυσκολευτούν το 2025, με προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 1% για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω ορισμένων προβλέψεων, ωστόσο ο ρυθμός υλοποίησης αυτών των δαπανών παραμένει αβέβαιος. Αντίθετα, η Ιβηρική Χερσόνησος ξεχωρίζει ως θετικό σημείο στην Ευρώπη, με την Ισπανία να προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2025 και την Πορτογαλία κατά 2,1%.

Η Ιαπωνία και η Αυστραλία αναμένεται να εμφανίσουν σταθερή ανάπτυξη έως το 2025, με την Ιαπωνία να επιβραδύνεται ελαφρώς το 2026 λόγω του χαμηλού δυνητικού ρυθμού ανάπτυξής της.

Οικονομίες με αναβαθμισμένες προβλέψεις

Ορισμένες μικρότερες χώρες βλέπουν τις προβλέψεις τους να αναβαθμίζονται. Μεταξύ αυτών, η Δανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτή η υπεραπόδοση αντικατοπτρίζει τη δυναμική αύξηση των καθαρών εξαγωγών στις συγκεκριμένες χώρες, σε συνδυασμό με ευνοϊκές συνθήκες για τις εγχώριες επενδύσεις και την καταναλωτική ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Αργεντινής αρχίζει να ανακάμπτει από μια βαθιά ύφεση, με τα πρώτα σημάδια δυναμικής ανάπτυξης να εμφανίζονται, καθώς η εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές πολιτικές σταθεροποιείται.

Αγορές εργασίας: αντοχή παρά τους κινδύνους

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σημειώνει ο καναδικός οίκος, οι περισσότερες προβλέψεις για την ανεργία στις μεγάλες οικονομίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, αν και σε ορισμένες χώρες έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω (δηλαδή αναμένονται υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από ό,τι εκτιμούταν πριν από λίγους μήνες).

Οι βασικές οικονομίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εμφανίζουν ελαφρώς δυσμενέστερες προοπτικές για την αγορά εργασίας σε σχέση με την ενημέρωση του Δεκεμβρίου. Η ανεργία στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ελβετία έχει επίσης αυξηθεί οριακά.

Παρ’ όλα αυτά, τα συνολικά ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας στην πλειοψηφία των κρατών που αξιολογούμε θα παραμείνουν σταθερά ή θα μειωθούν το 2026.

Η ανεργία είναι ένας δείκτης που υστερεί σε σχέση με άλλους οικονομικούς δείκτες και οι προβλέψεις ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τους καθοδικούς κινδύνους. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Αυξημένη αβεβαιότητα και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η μέχρι στιγμής στασιμότητα στις προβλέψεις ενδέχεται να υποδηλώνει καθυστερημένη αντίδραση ή απλώς υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις τους, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: Παρά την αυξημένη απαισιοδοξία για τις χώρες που είναι στενοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη αδυναμία ανάπτυξης στην καρδιά της Ευρώπης, η γενική προοπτική παραμένει ευνοϊκή. Οι τρέχουσες προβλέψεις εξακολουθούν να βασίζονται σε σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, τη συγκρατημένη στάση των κεντρικών τραπεζών και την ικανότητα των μεγάλων κυβερνήσεων να διατηρήσουν τη σταθερότητα.

Παρόλο που υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι προς την καθοδική πλευρά. Οι υπερβολικές προσδοκίες για φορολογικές ελαφρύνσεις στις ΗΠΑ, μεταρρυθμίσεις στη ρύθμιση της αγοράς, αύξηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και μείωση του ελλείμματος ενδέχεται να διαψευστούν.

Παράλληλα, «οι πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών, ιδιαίτερα όσον αφορά το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ασφάλεια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Ενώ υπάρχει ελπίδα για μια ομαλή προσγείωση – ή ακόμη και μια μέτρια επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας – οι πιθανότητες πολιτικών λαθών και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων παραμένουν υψηλές» καταλήγει η DBRS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: