DBRS: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες

DBRS: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες
Photo: DALL•E
Μείωση κόκκινων δανείων, ισχυρότερη κερδοφορία και στήριξη της Οικονομίας.

Οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σημαντική πρόοδο στην πορεία τους προς την κανονικότητα, γεγονός που συμβάλλει θετικά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη Morningstar DBRS, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την επανένταξη του στην ομαλότητα. Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την πιστωτική επέκταση και, κατ’ επέκταση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Η αύξηση των πιστώσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ενδεικτική αυτής της τάσης, με την πιστωτική επέκταση να φτάνει το 9,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2024, έναντι 3,1% την ίδια περίοδο το 2023. Παράλληλα, η Morningstar DBRS επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της εκταμίευσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μόλις 2,2 δισ. ευρώ να έχουν διοχετευθεί από τα 17,7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής. Η παροχή πιστώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού χάσματος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η επιστροφή των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία και η διανομή μερισμάτων αποδεικνύουν την αποκατάσταση της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση της κερδοφορίας επέτρεψε τη μείωση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στα κεφάλαια των τραπεζών στο 44% στα τέλη του 2023, από 52% το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της διασύνδεσης των τραπεζών με το ελληνικό δημόσιο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα τρωτά σημεία από το παρελθόν, όπως οι υψηλές θέσεις σε κρατικά ομόλογα και οι κρατικές εγγυήσεις. Παρά τις βελτιώσεις, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τις διασυνδέσεις τους με το δημόσιο για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο μέλλον. Η εκποίηση των κρατικών συμμετοχών στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, μειώνοντας τις κρατικές υποχρεώσεις και προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

Συνολικά, οι θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όπως η μείωση των NPLs, η βελτίωση της κερδοφορίας και η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, δημιουργούν ένα ισχυρό υπόβαθρο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η πρόοδος αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τις προοπτικές της χώρας στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: