DBRS για Βρετανία: Αυτές τις προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών

DBRS για Βρετανία: Αυτές τις προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών
Photo: pixabay.com
Με τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο να πλησιάζουν, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να οδεύει προς την εξουσία, αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μόλις δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου και η αλλαγή της κυβέρνησης φαίνεται να είναι σχεδόν βέβαιη. Το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου και αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, οι Εργατικοί θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Μετά από 14 χρόνια κυβέρνησης με επικεφαλής τους Συντηρητικούς, η αλλαγή προς τους Εργατικούς θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη διαφορά στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά την αλλαγή εξουσίας, αναμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές συνετή οικονομική πολιτική, σημειώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι σημαντικές, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και υπηρεσιών και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Για χρόνια η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζεται με επίμονη χαμηλή ανάπτυξη, η οποία αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας. Το Brexit, η πανδημία και το σοκ των τιμών της ενέργειας επιβάρυναν τις επιχειρηματικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, από το 2020 οι εξαγωγικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εξασθενήσει, με τον όγκο του εμπορίου να μειώνεται. Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει λίγο περισσότερες από 70 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, εκ των οποίων οι 68 είναι συμφωνίες ανανέωσης και τρεις νέες συμφωνίες, με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Συνολική και Προοδευτική Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση Ειρηνικού (CPTPP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τις πιθανές προτάσεις οικονομικής πολιτικής, το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος περιστρέφεται γύρω από τις πέντε αποστολές του κόμματος: αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, μετατροπή της Βρετανίας σε “υπερδύναμη” καθαρής ενέργειας, μείωση της εγκληματικότητας, μεταρρύθμιση των συστημάτων παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης και δημιουργία ενός “NHS κατάλληλου για το μέλλον”. Οι Εργατικοί πρόκειται να δρομολογήσουν μια νέα βιομηχανική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει ένα Συμβούλιο Βιομηχανικής Στρατηγικής, για τη στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών τομέων. Για την αύξηση των επενδύσεων, οι Εργατικοί έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Πλούτου, με κεφάλαιο 7,3 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για την ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια. Επιπλέον, οι Εργατικοί σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν εν μέρει το “Πράσινο Σχέδιο Ευημερίας” τους με έναν προσωρινό έκτακτο φόρο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Από ένα μέτριο επίπεδο 43,2% του ΑΕΠ πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007, ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης υπερδιπλασιάστηκε σε 101,1% το 2023. Το δημοσιονομικό σχέδιο των Εργατικών περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), οι οποίες θα υπερκαλύπτονται από αυξημένα έσοδα. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει καταστεί βασικός στόχος πολιτικής. Οι Εργατικοί προτείνουν τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία “Great British Energy”, η οποία θα προμηθεύει καθαρή ενέργεια επενδύοντας σε συνεργασία με τη βιομηχανία σε καθαρές τεχνολογίες.

Συνολικά, η γενική προσδοκία είναι ότι το Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά την αλλαγή κυβέρνησης από τους Συντηρητικούς στους Εργατικούς, αναμένουμε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα ακολουθήσει συνετή οικονομική πολιτική, με προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αν και δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες πολιτικές, βλέπουμε κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια των Εργατικών, κυρίως λόγω της κλίμακας των απαιτούμενων επενδύσεων. Άλλοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να προέλθουν από την αποτυχία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και από το εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κινδύνων και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: