DBRS Morningstar: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία η Ελλάδα
- 17/02/2021, 11:42
- SHARE
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η τρέχουσα συγκυρία σε ό,τι αφορά τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται σε αρνητική πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με όσα αναφέρει με σχετική έκθεσή του στις 17 Φεβρουαρίου 2021 ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα μας ανακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την ανεργία να εκτοξεύεται στις υψηλότερες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο (17%) (βλ. γράφημα).
Καθώς λοιπόν η αγορά προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και τα πλήγματα που επέφερε η Covid-19, η άνοδος του δείκτη της ανεργίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Αύξηση στα NPEs των τραπεζών
Την ίδια στιγμή, οι τιτλοποιήσεις χρέους, και ειδικότερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs), έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα δυσμενώς από την αύξηση της ανεργίας, δεδομένων της στενής σχέσης που υφίσταται με τον καταναλωτικό δανεισμό και τυχόν πιέσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβατικότητα, αθετήσεις πληρωμών ή χρεοκοπία.
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω σχέσης, η DBRS επισημαίνει ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση της πορείας της ανεργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα πρότυπαπρόβλεψης των εν λόγω πιέσεων.
Η ίδια κατάσταση, βέβαια, επικρατεί σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Η DBRS Morningstar παρουσιάζει τα διάφορα σενάρια τα οποία μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Σύμφωνα με αυτά, τον Δεκέμβριο του 2020 πολλές χώρες παρουσίασαν ύφεση, έπειτα από μια ανάκαμψη το δεύτερο μισό του περασμένου έτους.
Για παράδειγμα, η ανεργία στην Ισπανία τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, ήταν στο 13,6%. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020 βρέθηκε στο 16,2%.
Μέτρα στήριξης
Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη παρείχαν ισχυρή δημοσιονομική στήριξη, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, κάτι που θα είχε ισχυρές κοινωνικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, οι δείκτες δεν αποτυπώνουν ακόμη τα πραγματικά επίπεδα των ανέργων λόγω των μέτρων αναστολής συμβάσεων και της μείωσης ωρών απασχόλησης.
Πάντως, ακόμη και με αυτά τα μέτρα, η ανεργία στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλότερη εν συγκρίσει με το 2008, οπότε ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, προκαλώντας ντόμινο αρνητικών οικονομικών εξελίξεων και στην Ευρώπη, αλλά και την περίοδο 2010-2013, όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η ανεργία στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 26,3%, έναντι 16,2% τον Δεκέμβριο του 2020. Η ανεργία στην Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν στο 16,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 5,8%. Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο δείκτης τον Ιανουάριο του 2013 «έγραφε» 17,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 βρισκόταν στο 6,5%.
Η Ελλάδα και η Κύπρος παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά ανεργίας εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια (στη χώρα μας η ανεργία είχε ξεπεράσει το 27%).
Οι τρέχουσες βελτιώσεις αποτυπώνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα ότι τα ποσοστά έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, παρότι τα δεδομένα στρεβλώνονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Με τον εμβολιασμό να επιταχύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.