DBRS Morningstar, Scope Ratings: Σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν
- 20/06/2021, 10:05
- SHARE
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για το ελληνικό ΑΕΠ προχώρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar και Scope Ratings, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας αλλά και επισημαίνοντας προκλήσεις, οι οποίες… παραμένουν.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% στο βασικό.
Aπό την άλλη, σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ελληνική οικονομία προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, χάρη στη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ, στα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να εισρέουν στη χώρα. Ο οίκος αναθεωρεί κατά 2% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο 6,5% το 2021 – και στα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη μετά το +9% της Ιρλανδίας – και διατηρεί στο 3,6% την εκτίμησή του για το 2022.
Και για τους δύο οίκους, σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, τα κόκκινα δάνεια και η πανδημική κρίση, που απειλεί να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά.
DBRS: Επί τα βελτίω αναθεώρηση
Ο DBRS αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης, με αιχμή τις αναπτυγμένες οικονομίες που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. «Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να θέτει κινδύνους για την ανάκαμψη», σημειώνει ο οίκος.
Τα βασικά στοιχεία της εκτίμησης του οίκου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα εξής:
- Οι εμβολιασμοί έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης και της έντασης της COVID-19. Αυτό είναι θετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Ωστόσο, η εμφάνιση μεταλλάξεων της COVID-19 και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν πηγές κινδύνων.
- Η ανεργία και η στεγαστική αγορά έχουν εξελιχθεί καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, καθώς στηρίχτηκαν από τις επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.
- Στις αναπτυγμένες οικονομίες που ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι διαταραχές στην παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. Αν και αυτό φαίνεται να είναι προσωρινό φαινόμενο, παρατεταμένοι περιορισμοί της προσφοράς μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον δομικό πληθωρισμό και να προκαλέσουν προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού στο μέλλον.
Scope Ratings: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Ανάπτυξη +6,5% το 2021 και 3,6% το 2022 εκτιμά για την Ελλάδα ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings. Όπως επισημαίνει, το σοκ που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για τη χώρα μας (BB / Positive) λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων.
Τα βασικά στοιχεία της εκτίμησης του οίκου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα εξής:
- Τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενσωματώνοντας τον θετικό τους αντίκτυπο, η Scope Ratings αναθεώρησε επί τα βελτίω το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 κατά 2%, σε +6,5%. Για το 2022 προβλέπεται επέκτασή του στα επίπεδα του +3,6%.
- Πάντως, σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παραμένει χαμηλή και στο 1%.
Την ίδια στιγμή, το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει σημαντικά υψηλό, στο -8,9% επί του ΑΕΠ, με ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs) να απειλεί με νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. - Σε ό,τι αφορά το χρέος προς ΑΕΠ, ο οίκος εκτιμά πως και φέτος θα διατηρηθεί πάνω από το 200% και στο 208%, ενώ έως το 2066 προβλέπει μείωση στο 188%. Η ανεργία το 2021 εκτιμάται στο 16,1%, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2020 (16,5%).
- Τέλος, η Ελλάδα διευκολύνεται από το γεγονός πως πλέον έχει ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές χρέους, με την απόδοση δεκαετούς ομολόγου να είναι κατά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.