DBRS: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

DBRS: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων
A statue featuring the ancient greek philosopher Socrates faces the headquarters of the Bank of Greece, in Athens, on August 20, 2018. After years of tough austerity measures, Greece emerges on Augsut 20, 2018 from its third and last bailout, although officials warn the country still has a "long way to go". The European Union, the European Central Bank and the International Monetary Fund loaned debt-wracked Greece a total of 289 billion euros ($330 billion) in three successive programmes in 2010, 2012 and 2015. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον στο τραπεζικό σύστημα και ο ρόλος των διαχειριστών για την επόμενη μέρα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην αξιολόγηση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση της έκθεσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προχώρησε η DBRS, κρίνοντας τα αποτελέσματα άκρως θετικά για το σύνολο των τραπεζών, ενώ προειδοποιεί ότι το βάρος πλέον πέφτει κατά ένα σημαντικό ποσοστό στους servicers.

Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του «Ηρακλή» η DBRS υπενθυμίζει ότι το σχέδιο είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας για τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια. Το πρόγραμμα παρέχει εγγύηση από την ελληνική κυβέρνηση για τις ανώτατες τάξεις των τιτλοποιήσεων NPL, υπό τον όρο ότι θα πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις αξιολόγησης πίστης.

Όπως σημειώνει η DBRS, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 17 συναλλαγές από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, με το συνολικό ύψος των εγγυήσεων του κράτους να φτάνει τα 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα, αναφέρει η μελέτη, έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των αναλογιών NPL, οδηγώντας τα στοιχεία σε μονοψήφια ποσοστά.

Οι επιδόσεις του Ηρακλή

Σύμφωνα με την DBRS, οι επιδόσεις του προγράμματος Ηρακλής έδειξαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θετικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αποκορύφωμα των NPL:

Το αποκορύφωμα της αναλογίας NPL επί των συνολικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας το 49.1% με συνολικά κόκκινα δάνεια 103.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Επίδραση του Ηρακλή:

Μετά την εισαγωγή του Ηρακλή στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, η αναλογία NPL άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Μέσα σε έντεκα τρίμηνα από την εφαρμογή του σχεδίου, η αναλογία NPL μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 40.6% με συνολικά κόκκινα δάνεια 68.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Τελευταία Δεδομένα:

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022, η αναλογία NPL περαιτέρω μειώθηκε σε μονοψήφια ποσοστά, φτάνοντας το 9.7% με κόκκινα δάνεια 14.6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει μια συνεχιζόμενη τάση βελτίωσης που οδήγησε σε περαιτέρω μείωση μέχρι το 7.5% (11.1 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αυστηρότερα τα κριτήρια του Ηρακλής ΙΙΙ – Ο λόγος περνά στους διαχειριστές

Η τρέχουσα φάση του προγράμματος (Ηρακλής III), έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρή, με τις αιτήσεις να γίνονται δεκτές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. Η DBRS υπογραμμίζει ότι η τρίτη φάση του προγράμματος μπορεί να είναι η τελευταία, δεδομένης της επιτυχίας του στην απομάκρυνση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία με πιο ανταγωνιστικούς όρους.

Επιπλέον, η διαχείριση των δανείων που έχουν μεταφερθεί ανατίθεται αποκλειστικά στις ελληνικές εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, οι οποίες αναμένεται να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξυγίανση των δανείων αυτών, σημειώνει η DBRS.

Όπως αναφέρει η DBRS, η τρίτη φάση του προγράμματος, η οποία είχε επανεκκινηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση των αναλογιών NPL των ελληνικών τραπεζών. Από την έναρξή του έως τον Ιούνιο του 2024, το πρόγραμμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με το συνολικό ύψος των εγγυήσεων που παρέχονται από το κράτος να φτάνει περίπου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού των NPL, φέρνοντας τις αναλογίες πιο κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: