Deadcoins: Πάνω από το 65% των cryptos είναι νεκρά – Πάταγος από την αποτυχία των Cardano, Terra

Deadcoins: Πάνω από το 65% των cryptos είναι νεκρά – Πάταγος από την αποτυχία των Cardano, Terra
Photo: pixabay.com
Tο υψηλό ποσοστό αποτυχιών υπογραμμίζει την ασταθή και κερδοσκοπική φύση της βιομηχανίας  

Από κτίσεως crypto-κόσμου, η αγορά έχει δει σημαντικό αριθμό projects  να αποτυγχάνουν. Ειδικότερα, από το 2014 και εξής έχουν καταγραφεί πάνω από 24.000 κρυπτονομίσματα και από αυτά το 65% έχουν κριθεί «νεκρά» ή αποτυχημένα.

Αν μη τι άλλο, το υψηλό ποσοστό αποτυχιών υπογραμμίζει την ασταθή και κερδοσκοπική φύση της βιομηχανίας, ενώ δείχνει πως μεγάλο ποσοστό των projects δεν είναι βιώσιμo μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, δε, περισσότερα από τα μισά κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν την περίοδο του bull run προηγούμενων ετών είναι πλέον… Deadcoins. Και αυτό είναι εύλογο, δεδομένου ότι, στα τέλη του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνώρισε σημαντική ύφεση.  

Την περίοδο 2020-2021, που χαρακτηρίστηκε από μια ανοδική πορεία, σημειώθηκε ο σημαντικότερος αριθμός αποτυχιών, με 7.530 κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκειά της να μην επιβιώνουν. Όπως μάλιστα φαίνεται, η κληρονομιά αυτή κυνηγά και τα νέα κρυπτονομίσματα, με τους λόγους να είναι αρκετά προφανείς: η μείωση του όγκου συναλλαγών ή η πλήρης εγκατάλειψη από τις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με report της AlphaQuest, το 2023 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά: το 65% των κρυπτονομισμάτων είχε πάψει να υφίσταται.

Απέτυχαν με πάταγο

Η αποτυχία των projects Terra και Cardano έκανε πάταγο… Πιο αναλυτικά, όπως παρατηρήθηκε, τα οικοσυστήματα των Terra και Cardano παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας. Επισημαίνεται πως, για να ταξινομήσουν projects ως deadcoins, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο κριτηρίων, όπως χαμηλό όγκο συναλλαγών και ρευστότητα, ανενεργούς ή διαγραμμένους λογαριασμούς Twitter και ιστότοπους που δεν λειτουργούν πλέον.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε αυτή την τάση: το meme κρυπτονόμισμα Dogecoin (DOGE) κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να εξασφαλίσει την παρουσία του στην αγορά. Αυτή η τάση υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και τη σημασία του due diligence και της κανονιστικής συμμόρφωσης για έργα που αναζητούν μακροζωία σε αυτόν τον ανταγωνιστικό χώρο​​.

Μια βαθιά κατάδυση στα θύματα του Bull Run

Όπως προειπώθηκε, η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνώρισε σημαντικό αριθμό αποτυχιών, ιδιαίτερα την περίοδο 2020-2021. 

Σύμφωνα με το CoinGecko, 7.530 κρυπτονομίσματα από αυτήν την περίοδο έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ήτοι το 53,6% όλων των νεκρών νομισμάτων στην πλατφόρμα. Αυτή η αύξηση των αποτυχιών είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης, σύμφωνα με την οποία περίπου το 70% των περισσότερων από 11.000 κρυπτονομισμάτων που εισήχθησαν κατά την τελευταία ανοδική πορεία έχουν «εκπέσει».

Εν είδει σύγκρισης αξίζει να επισημανθεί πως κατά την bull market της περιόδου 2017-2018 1.450 από τα περισσότερα από 3.000 project σταμάτησαν, κάτι που αντικατοπτρίζει ένα παρόμοιο ποσοστό αποτυχίας. Η αξιοσημείωτη αύξηση των αποτυχημένων κρυπτονομισμάτων κατά την περίοδο 2020-2021 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απλοποιημένη διαδικασία δημιουργίας tokens και στην αυξανόμενη δημοφιλία των memecoins. Πολλά από αυτά βγήκαν χωρίς σταθερή βάση προϊόντος και εγκαταλείφθηκαν γρήγορα.

Το 2021 η πιο ζοφερή χρονιά 

Τα κρυπτονομίσματα που έκαναν ντεμπούτο το 2021 γνώρισαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, με 5.724 έργα να γίνονται deadcoin έως τον Ιανουάριο του 2024. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των κρυπτονομισμάτων που αναφέρονται στο CoinGecko .  

Τα κρυπτονομίσματα που λανσαρίστηκαν το 2023 παρουσίασαν επίσης σημαντικό ποσοστό αποτυχίας, με 3.520 project να μην είναι πλέον ενεργά. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό αποτυχίας περίπου 60%.

Το έτος 2023 σημειώθηκε σημαντική μείωση του ποσοστού αποτυχίας. Πέρυσι, μόνο 289, ή κάτω από το 10%, από περισσότερα από 4.000 κρυπτονομίσματα απέτυχαν. Αυτή η δραστική μείωση υποδηλώνει βελτίωση της βιωσιμότητας και της ποιότητας των projects που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια.

Μελέτη που επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των νομισμάτων όσο και των token που προηγουμένως ήταν καταχωρισμένα στο CoinGecko και τώρα θεωρούνται «απενεργοποιημένα» ή αποτυχημένα, «επισκέπτεται» τις  καταχωρίσεις από το 2014 έως το 2023.

Όπως περιγράφεται, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην απενεργοποίηση και την επακόλουθη κατάργηση των κρυπτονομισμάτων από το CoinGecko. Αυτοί κυμαίνονται από την έλλειψη εμπορικής δραστηριότητας για μια συνεχή περίοδο 30 ημερών έως τον προσδιορισμό project ως απάτης και επικίνδυνων, είτε μέσω αναφορών στα μέσα ενημέρωσης είτε μέσω απευθείας επικοινωνίας με την CoinGecko από επαληθευμένες πηγές.

Επιπλέον, τα ίδια τα έργα ζητούν κατάργηση σε περιπτώσεις όπου η ομάδα αποφασίσει να διαλυθεί, να υποβληθεί σε διαδικασία αλλαγής επωνυμίας, να σταματήσει τις λειτουργίες ή να προβεί σε σημαντικές τροποποιήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τα tokens μάρκες να γίνονται μη ρευστοποιήσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: