Deal 220 εκατ. δολαρίων για την Location Labs
- 08/09/2014, 10:12
- SHARE
Η εταιρεία του Ελληνοκαναδού Τάσου Ρουμελιώτη περνά και επισήμως στα χέρια της AVG.
Καυτό ήταν το φετινό καλοκαίρι για την Location Labs του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Τάσου Ρουμελιώτη, καθώς πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επισήμως η εξαγορά της από την AVG έναντι του ποσού των 220 εκατομμυρίων δολαρίων, συναλλαγή η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου.
Η συμφωνία προβλέπει πως η AVG, μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας, θα πληρώσει αρχικά 140 εκατ. δολ. και επιπλέον 80 εκατ. δολ. περίπου σε μετρητά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Πνεύμα διορατικό ο κ. Ρουμελιώτης έβλεπε ήδη από το 2002, (έτος ίδρυσης της Location Labs) τις προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και επένδυσε στην ανάπτυξη εφαρμογών στον τομέα της ασφάλειας για κινητές συσκευές τις οποίες προσφέρει σε παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του αναπτύσσει εφαρμογές για τον γονικό έλεγχο της χρήσης της συσκευής (Phone Controls), τον γονικό εντοπισμό της τοποθεσίας της συσκευής και του κατόχου της (Locator), και το κλείδωμα της συσκευής κατά τη διάρκεια της οδήγησης (Drive Safe). Στα 12 χρόνια δραστηριοποίησής της στην παγκόσμια αγορά έχει αποκτήσει στην πελατειακή της βάση ηχηρά ονόματα όπως η AT&T, η T-Mobile, η Telefonica και η Verizon, ενώ τις εφαρμογές της χρησιμοποιούν πάνω από 1,2 εκατ. συνδρομητές.
Στα πρώτα της βήματα η εταιρεία επικεντρώθηκε σε κάτι που ήταν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής. Έδωσε έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη εφαρμογών που επιτρέπουν στους γονείς να μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο σε μία συσκευή ασφαλή και κατάλληλη για χρήση από τα παιδιά. Έπειτα από τρία χρόνια δραστηριοποίησης και εξοικείωσης με τις ιδιαιτερότητες της ασιατικής αγοράς, η ομάδα της Location Labs μεταφέρεται στις ΗΠΑ όπου είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν το παρόν οι μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Η ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε μόλις με δύο εργαζόμενους και σήμερα απασχολεί πάνω από 220, οφείλεται δίχως αμφιβολία στην εμπειρία που αποκόμισε από τον χώρο των επιχειρήσεων ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος πριν από τη σύσταση της Location Labs ασκούσε τα καθήκοντα υψηλόβαθμου εταίρου στην Bain & Company καθώς και του αντιπροέδρου στην Claridge, ενός fund διαχείρισης κεφαλαίων 3 δις δολαρίων. Ήταν δε από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη συμβουλευτική ομάδα της BugSense, της startup που εξαγοράστηκε το 2013 από την αμερικανική εισηγμένη Splunk.
Σημειώνεται πως η Location Labs είχε δεχθεί συνολικά 26 εκατ. δολ. χρηματοδότησης σε τρεις γύρους, από επενδυτικά ταμεία, μεταξύ των οποίων, Bluerun Ventures, Draper Fisher Jurvetson, Intel Capital, Mitsui Global Investment και QUALCOMM Ventures.
Η εξαγορά της από την AVG θα οδηγήσει σε «πάντρεμα» των προϊόντων ασφαλείας αλλά και των συνδρομητικών βάσεων των δύο εταιρειών στον τομέα των κινητών συσκευών, με τον κ. Ρουμελιώτη να παραμείνει επικεφαλής της Location Labs.
Διαβάστε ακόμη:
BugSense: Η ελληνική startup που εξαγόρασε η Splunk Inc.
Γιατί οι Ελβετοί επένδυσαν 8,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική Antcor