Deal για Attica Bank – Παγκρήτια – Οι όροι της συμφωνίας ΤΧΣ – Thrivest για τον 5ο πυλώνα

Deal για Attica Bank – Παγκρήτια – Οι όροι της συμφωνίας ΤΧΣ – Thrivest για τον 5ο πυλώνα
ATTICA BANK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα είναι 675,1 εκατ. ευρώ

Στις ράγες μπήκε η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων της Attica Bank, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest (συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου), που κατατίθεται σήμερα 19/7 στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα είναι 675,1 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 72,54% της Attica bank, να εισφέρει 475 εκατ. ευρώ και τη Thrivest με ποσοστό 4,4% 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants μπορεί να ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση των προναφερθεισών ενεργειών, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%. 

Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των €200 εκατ. Με αυτό το σχέδιο η τράπεζα καθίσταται πλέον υγιής αφού αντιμετωπίζει το πρόβλημα των NPEs ύψους 3 δισ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η Παγκρήτια Τράπεζα από άποψη ενεργητικού είναι μία τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Αττικής. Συγκεκριμένα, αυτό διαμορφώνεται στα 3,45 δισ. ευρώ έναντι 3,77 δισ. ευρώ της Attica Bank, με τις καταθέσεις να «αγγίζουν» τα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 3,15 δισ. ευρώ της Attica Bank. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια και σε 28,6 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής.

«Η Παγκρήτια Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αξιοσημείωτη πορεία, υλοποιώντας με συνέπεια ένα δυναμικό σχέδιο μετασχηματισμού και πλέον είναι έτοιμη για να αποτελέσει το ισχυρό συστατικό του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, για να προσθέσει: «Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, ο οποίος φιλοδοξούμε να πάρει τον διακριτό ρόλο που του αξίζει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα έχει βασικό στόχο την αναβάθμιση της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του πελάτη. Η νέα τράπεζα θα δώσει όλο της το βάρος στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη βάση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά στοιχεία των δύο τραπεζών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: