Deal της Ουκρανίας για αναδιάρθρωση του χρέους της – Θα «σώσει» 11,4 δισ. δολάρια σε 3 χρόνια

Deal της Ουκρανίας για αναδιάρθρωση του χρέους της – Θα «σώσει» 11,4 δισ. δολάρια σε 3 χρόνια
Ukraine, Odessa, 2022/07/20. Digital board showing ukrainian hryvnia exchange rates against polish zloty, euro, us dollar and moldovan Leu. Photography by Maurizio Orlando/ Hans Lucas. Ukraine, Odessa, 2022/07/20. Tableau numerique indiquant les taux de change de la hryvnia ukrainienne contre le zloty polonais, l euro, le dollar americain et le leu moldave. Photographie par Maurizio Orlando/ Hans Lucas. (Photo by Maurizio Orlando / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η συμφωνία καλύπτει το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου ποσού των ευρωομολόγων της χώρας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η συμφωνία καλύπτει το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου ποσού των ευρωομολόγων της χώρας.

Το Κίεβο υποστήριξε πωςι η συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί από το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν ομόλογα αξίας 40 σεντς των αρχικών τους απαιτήσεων και θα αρχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές τόκων που ξεκινούν από 1,75%.

Θα λάβουν επίσης ομόλογα αξίας 23 λεπτών του δολαρίου που δεν θα πληρώνουν τόκους για τρία χρόνια, αλλά θα μπορούσαν να αξίζουν περισσότερο ανάλογα με το πώς θα συμπεριφέρεται η οικονομία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η συμφωνία θα της εξοικονομήσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την εξυπηρέτηση του χρέους σε διάστημα τριών ετών.

Αντικαθιστά επίσης ένα διετές μορατόριουμ στις πληρωμές ομολόγων που ήταν προγραμματισμένο να λήξει τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: