Deals αξίας άνω των 190 δισ. ευρώ μόνο το γ’ τρίμηνο
- 20/11/2024, 11:00
- SHARE
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανακάμψει απότομα μετά την πανδημία, η ανάπτυξη της περιοχής είναι υποτονική, με το ΑΕΠ της ευρωζώνης να έχει αυξηθεί μόνο κατά 3,7% περίπου πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2024. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το σημαντικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ έχουν προσθέσει περαιτέρω πιέσεις στη χρόνια οικονομική υστέρηση της περιοχής.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ευχάριστες πλευρές, αναφέρει σε report του το Datasite (https://media.datasite.com/ef6d57eb-3c4d-42ec-9d61-b2210133d03c/datasite-deal-drivers-emea-q3-2024-report-with-mergermarket-original-file.pdf). Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε τον Οκτώβριο την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια από 3,5% σε 3,25%, την τρίτη μείωση που πραγματοποιεί από τον Ιούνιο.
Αυτό σίγουρα διευκολύνει τη ζωή των διαπραγματευτών και αποτελεί καλό οιωνό για τους επόμενους μήνες, σημειώνεται στην ίδια έκθεση για την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ΕΜΕΑ. Η περιοχή έχει σίγουρα ανάγκη από την τονωτική επίδραση της νομισματικής χαλάρωσής της: διάφορες προβλέψεις δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 σε ολόκληρη την ευρωζώνη μόλις κατά 0,8%, γεγονός που την καθιστά παγκόσμια ουραγό.
«Συνολικά, η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ΕΜΕΑ ήταν σχετικά υποτονική το γ’ τρίμηνο, αν και φαίνεται ότι η δραστηριότητα έχει σταθεροποιηθεί κάπως μέχρι στιγμής φέτος. Κατ’ αρχάς, η συνολική αξία των συμφωνιών είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το 2023, αν κρίνουμε από τα στοιχεία του έτους μέχρι σήμερα. Το μέσο μέγεθος των συναλλαγών αυξάνεται επίσης σιγά σιγά», επισημαίνεται.
Συνολικά, 3.658 συμφωνίες συνολικής αξίας 190,8 δισ. ευρώ ανακοινώθηκαν στην ΕΜΕΑ το γ’ τρίμηνο. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 5,2% στον όγκο σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2023 και μικρή αύξηση κατά 2,5% στη συνολική αξία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο, υπήρξε σημαντική μείωση, με τον όγκο και την αξία να κινούνται πτωτικά κατά 18,3% και 34,8%, αντίστοιχα, από το β’ τρίμηνο του 2024.
Ωστόσο, ένας λόγος αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής φέτος, οι αγοραστές ξοδεύουν περισσότερα, ανεβάζοντας το μέσο μέγεθος των συμφωνιών. Μέχρι σήμερα, ο μέσος όρος των συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών αποτιμάται στα 53,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ειδική αναφορά στο report γίνεται στις ισχυρές επιδόσεις του κατασκευαστικού τομέα οι οποίες, όπως σημειώνεται, οφείλεται αποκλειστικά στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής στον διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 έτη. Η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου, κυρώθηκε από τη Βουλή αρχές Οκτωβρίου και εκταμιεύτηκε το ποσό των 3,27 δισ. ευρώ.
Με βάση τους όρους της νέας σύμβασης, πέραν του εφάπαξ τιμήματος, που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 1,5% του ΑΕΠ, ο παραχωρησιούχος θα αποδίδει και ετήσια αμοιβή παραχώρησης που θα ανέλθει σε 9,3% των συνολικών εσόδων (πάσης φύσεως) από την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Πρόκειται για αυξημένο ποσοστό έναντι του 7,5% που προβλεπόταν αρχικά, λόγω της διαδικασίας προσαρμογής της χρηματοδότησης της σύμβασης στις τρέχουσες τιμές επιτοκίων. Σημαντικό είναι επίσης το ότι η αμοιβή αυτή θα υπολογίζεται επί του κύκλου εργασιών της εταιρείας που θα λειτουργεί την Αττική Οδό και όχι επί των καθαρών κερδών, όπως ισχύει στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης.