Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα
- 09/09/2015, 23:50
- SHARE
Ποια είναι η άποψη των αρχηγών των κομμάτων για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και συμμάχους της.
Μεϊμαράκης: Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε τη χώρα, στην εξωτερική πολιτική, χωρίς κανένα σύμμαχο
Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καμμένου περί δικαστικής εκκρεμότητας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «η εξεταστική επιτροπή έχει εξετάσει τα πάντα και έχει βγάλει πόρισμα».
Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο» ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως «η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ότι είχε συμφωνηθεί το 2012.
Τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τις σχέσεις με τη Ρωσία
Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής . Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας.
Στο ερώτημα πως θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος, ότι αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις; Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η ‘Αγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. Απέκτησε κύρος , σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα, είπε ο κ. Τσίπρας.
Λαφαζάνης: Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για το μεταναστευτικό
Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Χαρακτήρισε τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη.
Κουτσούμπας: Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα
Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 5ης Ενότητας (Εξωτερική Πολιτική-‘Αμυνα) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.
Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.
«Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα» είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.
Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.
Στην συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.
Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Α. Τσίπρα στην Ρωσία.
Καμμένος: «Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της ΝΔ έφθασε στο σημείο να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ»
«Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε πλέον στο σημείο να εμπλέκει αξιωματικούς με την πολιτική και να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ.
Σχετικά με τη δικογραφία για τα υποβρύχια, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που ζητούν οι έξι εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός ‘Αμυνας όσο και η κυβέρνηση κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να απελευθερωθούν τα χρήματα και να δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Γεννηματά: Επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ
«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα της με την υπογραφή του μνημονίου.
«Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Στην επόμενη ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν».
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Γιομπαζολιά, αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.
«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».