Debate στις ΗΠΑ: Προσπάθεια «μαζέματος» των επιδόσεων του Μπάιντεν – Το… ταμείο από το εξωτερικό

Debate στις ΗΠΑ: Προσπάθεια «μαζέματος» των επιδόσεων του Μπάιντεν – Το… ταμείο από το εξωτερικό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πανικόβλητοι Δημοκρατικοί αντάλλαξαν μηνύματα αναρωτώμενοι αν ο Μπάιντεν θα σκεφτόταν να παραιτηθεί.

Οι σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν την Παρασκευή να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την παραπαίουσα εμφάνισή του στο πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, αφού δυσκολεύτηκε να ανακόψει τον καταιγισμό επιθέσεων και ψευδών ισχυρισμών από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ήλπιζε ότι ένα δυνατό debate θα κατέπνιγε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι ο 81χρονος νυν Δημοκρατικός είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Αντ’ αυτού, ένας Μπάιντεν που ακουγόταν βραχνός μπέρδευε ανά στιγμές τα λόγια του, ιδίως στα πρώτα στάδια του debate.

Ένας δωρητής του Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τον πρόεδρο, χαρακτήρισε την απόδοσή του «αποκλειστική» και προέβλεψε ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί θα επανεξετάσουν τις εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να αποχωρήσει υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου ενόψει του εθνικού συνεδρίου του κόμματος τον Αύγουστο.

Πανικόβλητοι Δημοκρατικοί αντάλλαξαν μηνύματα αναρωτώμενοι αν ο Μπάιντεν θα σκεφτόταν να παραιτηθεί.

Ένας ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι θα ήταν πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία υποψήφιο να αποσυρθεί τόσο αργά στον εκλογικό κύκλο, αλλά ότι θα υπάρξουν εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να κάνει ακριβώς αυτό.

Συνεντεύξεις με αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιβεβαίωσαν ότι ήταν μια κακή βραδιά για τον Μπάιντεν. Περιέγραψαν την εμφάνισή του ως αδύναμη, ντροπιαστική και δύσκολη για να την παρακολουθήσει κανείς.

Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στη μέση της συζήτησης ότι ο Μπάιντεν ήταν κρυωμένος, αλλά αυτό αντανακλούσε απλώς περισσότερο την ανησυχία των βοηθών του για την απόδοσή του.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις παραδέχθηκε ότι ο Μπάιντεν είχε «αργό ξεκίνημα», αλλά υποστήριξε ότι το ρεκόρ του επί 3-1/2 χρόνια ως πρόεδρος υπερτερεί μιας εκδήλωσης 90 λεπτών.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ -ο οποίος θα μπορούσε να είναι μια κορυφαία εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς αν ο Μπάιντεν αποχωρούσε- απέρριψε την ιδέα ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί.

Ο Τραμπ, 78 ετών, έχει επίσης αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για την άσκηση των καθηκόντων του, δεδομένης της καταδίκης του τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη για την κάλυψη των πληρωμών χρημάτων απόκρυψης σε μια πορνοστάρ, των προσπαθειών του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και της χαοτικής θητείας του.

Όμως, παρά τη λιτανεία των ψευδών δηλώσεων του Τραμπ κατά τη διάρκεια του debate, η προσοχή στη συνέχεια επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον εν ενεργεία πρόεδρο.

Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν είναι δημοφιλής και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους.

Η χώρα είναι βαθιά πολωμένη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξέφρασε την ανησυχία ότι η πολιτική βία θα μπορούσε να ακολουθήσει τις εκλογές.

Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό

«Ο κ. Τραμπ δεν κέρδισε, αλλά ο κ. Μπάιντεν μπορεί να είχε καταρρεύσει», δήλωσε ο Κουνιχίκο Μιγιάκε, πρώην Ιάπωνας διπλωμάτης και τώρα διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Σπουδών Canon.

«Σε αντίθεση με οκτώ χρόνια πριν, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες σύμμαχοι. Παρόλα αυτά, ο κ. Τραμπ είναι απρόβλεπτος» πρόσθεσε.

Για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, οι σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ ήταν κατά καιρούς τεταμένες λόγω των απαιτήσεών του για περισσότερες πληρωμές προς τη στρατιωτική βοήθεια, καθώς και των εμπορικών εντάσεων.

Στην Ευρώπη, οι επικρίσεις του Τραμπ για το NATO και οι απαιτήσεις από τα άλλα μέλη να πληρώνουν περισσότερα κυριάρχησαν στην προηγούμενη κυβέρνησή του. Ο σκεπτικισμός του απέναντι στο ΝΑΤΟ προκαλεί περαιτέρω ανησυχία αυτή τη φορά, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τη σύγκρουση στο κατώφλι του μπλοκ.

Ο Πίτερ Λι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan στη Σεούλ, δήλωσε ότι η συζήτηση έθεσε σε «πολύ πιο έντονη εικόνα» το ενδεχόμενο μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ. Πρόσθεσε ότι αναμένει ότι ο Τραμπ θα είναι «πολύ σκληρός» για δεύτερη φορά στην πίεση προς τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Λι Τζε-ιλ, αναλυτής της Eugene Investment & Securities, δήλωσε ότι οι εταιρείες που εξαρτώνται από τις αμερικανικές αγορές θα είναι επίσης επιφυλακτικές επειδή «η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ είχε στο παρελθόν μια πληθώρα πολιτικών που σχετίζονται με δασμούς».

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι δεν αντιστέκεται στην Κίνα για το εμπόριο.

Είπε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας «δεν σέβονται» τον Μπάιντεν και ότι οδηγεί τη χώρα «στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Μπάιντεν ανταπάντησε λέγοντας ότι οι προτάσεις του Τραμπ για τους δασμούς θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και ότι «αγκαλιάζει» τους Κιμ και Πούτιν.

«Η συντριπτική αίσθηση από σήμερα είναι ότι ήταν μια καταστροφή για τον Μπάιντεν. Η διάθεση έχει αλλάξει σημαντικά μετά το ντιμπέιτ και η γενική άποψη είναι ότι αν δεν προετοιμάζεσαι για έναν Τραμπ 2.0, τότε αυτό είναι το έξυπνο παιχνίδι και η έξυπνη κίνηση τώρα» δήλωσε ο Πίτερ Ντιν, καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σίδνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com