DeepSeek: Παραπλανητικό το κόστος των 6 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζει ο Ντέμης Χασάμπης της Google

DeepSeek: Παραπλανητικό το κόστος των 6 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζει ο Ντέμης Χασάμπης της Google
(FILES) In this file photo taken on January 18, 2019 a Google's logo is pictured above the entrance to the offices of Google in London. - Google on Friday, January 14, agreed to buy a central London building complex for $1 billion, but stressed it remained committed to new hybrid working patterns in the wake of Covid. (Photo by Ben STANSALL / AFP) Photo: AFP
Αρνήθηκε το ότι η εμφάνιση της DeepSeek ανατρέπει τα οικονομικά της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η άποψη ότι η κινεζική DeepSeek ξόδεψε λιγότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της είναι «υπερβολική και λίγο παραπλανητική», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης.

Τον περασμένο μήνα, η DeepSeek σόκαρε τον κόσμο κυκλοφορώντας ένα δημοφιλές chatbot και ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα χρήματα από τους αμερικανικούς ανταγωνιστές, όπως η DeepMind και η OpenAI.

Ο Χασάμπης, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google της Alphabet δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η DeepSeek «φαίνεται να έχει αναφέρει μόνο το κόστος του τελικού γύρου εκπαίδευσης, το οποίο είναι ένα κλάσμα του συνολικού κόστους».

Το στέλεχος κατέρριψε επίσης την ιδέα ότι η εμφάνιση της DeepSeek ανατρέπει τα οικονομικά της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η DeepSeek δεν αποτελεί εξαίρεση στην καμπύλη αποδοτικότητας».

Η κινεζική νεοσύστατη εταιρεία ανέφερε ότι δαπάνησε 5,6 εκατομμύρια δολάρια για υπολογιστικά έξοδα για να εκπαιδεύσει το μοντέλο της χρησιμοποιώντας παλαιότερα τσιπ της Nvidia.

Αρκετοί ερευνητές αμφισβήτησαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για να δουν αν η DeepSeek παρέκαμψε την απαγόρευση των τσιπ αγοράζοντας μέσω της Σιγκαπούρης.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η OpenAI και η Microsoft ερευνούν αν μια ομάδα που συνδέεται με την DeepSeek απέκτησε δεδομένα από το OpenAI χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως απόσταξη, όπου ένα μοντέλο AI κλέβει αποτελέσματα από ένα άλλο για σκοπούς εκπαίδευσης.

Ο Χασάμπης δήλωσε ότι η DeepSeek φαίνεται «να έχει βασιστεί σε κάποια δυτικά μοντέλα για να αποστάξει από», χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της DeepSeek δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η Alphabet είναι ένας από τους αρκετούς γίγαντες της Silicon Valley που επέμειναν στα μεγάλα σχέδια δαπανών μετά την αναταραχή που προκάλεσε η DeepSeek στις δημόσιες αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Alphabet ανέφερε σχέδια για κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στο τμήμα υπολογιστικού νέφους και σε υπηρεσίες όπως το Gemini, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που η Google ενσωματώνει στην αναζήτηση και σε άλλα προϊόντα.

«Το Gemini είναι πιο αποτελεσματικό από το DeepSeek όσον αφορά την εκπαίδευση προς την απόδοση ή το κόστος προς την απόδοση», δήλωσε ο Χασάμπης. «Απλά δεν μιλάμε πολύ γι’ αυτό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com