Δεύτερη ημέρα εργασιών για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας
- 09/09/2019, 09:19
- SHARE
Στις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή και την ορθή διατήρηση της τροφής, επικεντρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (4th Global Agripreneurs Summit), την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η ημέρα ξεκίνησε με την ανακοίνωση των δέκα startups οι οποίες περνούν στην τελική φάση του Διαγωνισμού Future Agro Challenge, που θα γίνει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 6. Οι ομάδες που προχώρησαν είναι οι εξής: SwarmFarm Robotics, NASEKOMO, Eleos Robotics, Credifimento, Qvevri.xyz, Centaur Analytics, Smart Meter Anywhere, DigiAgri, GreenFingers Mobile και Biome Makers.
Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον διατροφικό τομέα και σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο καλλιέργειας, επικεντρώθηκε η Begona Perez-Villarreal από το EIT Food Innovation Hub for Southern Europe. «Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους κλάδους που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η συζήτηση για αυτές τις αλλαγές πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων έριξε φως η ανοιχτή συζήτηση με θέμα το blockchain και τις εφαρμογές του στην αλυσίδα τροφής. Ο CEO της εταιρείας StopFakeFood, Augustas Alesiunas έθιξε την ανάγκη να γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε. «Για αυτόν τον λόγο το blockchain είναι το ιδανικό εργαλείο» σημείωσε.
Ο Νίκος Δεδούσης από την Τράπεζα Πειραιώς στάθηκε στις δράσεις της τράπεζας για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει κάθε καινοτόμα ιδέα, η οποία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο business plan.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη, καθώς έθιξε την ανάγκη για μια καθετοποιημένη διοχέτευση γνώσεων, ιδεών και τεχνολογιών, από την ακαδημαϊκή έρευνα στον παραγωγό.
Σε ανοιχτές συζητήσεις που αφορούν τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η χρήση κβαντικής υπολογιστικής, και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και των ρομπότ, τέθηκαν τα ζητήματα του μέλλοντος, στα οποία η θέση του αγρότη στο χωράφι θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις.