Το δεύτερο comeback του Ντομινίκ Στρος-Καν
- 30/09/2013, 12:57
- SHARE
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επιστρέφει ως... τραπεζίτης.
Όταν κλείνει μια πόρτα, φαίνεται ότι ανοίγει τουλάχιστον ένα παράθυρο. Έτσι ο 64χρονος οικονομολόγος, που από το τιμόνι του ΔΝΤ διαπομπεύτηκε παγκοσμίως από το εδώλιο του κατηγορούμενου, άνοιξε πανιά στον τραπεζικό τομέα επενδύσεων.
Αφού λοιπόν, στο μεσοδιάστημα να συμβουλεύσει διάφορες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών της Σερβίας και του Νότιου Σουδάν, επόμενη στάση του είναι το Λουξεμβούργο και η μικρή φίρμα Anatevka, που για να τον τιμήσει θα αλλάξει όνομα, όπως είπε ο ιδρυτής της Τιερί Λέιν και θα λέγεται στο εξής: «Leyne, Strauss-Kahn and Partners» ή LSK, παραπέμποντας στα πολύ γνωστά αρχικά του Στρος-Καν: DSK.
«Είμαι επιχειρηματίας», είπε ο Λέιν, «και γνωρίζω ότι τα αρχικά DSK είναι πολύ σημαντικό brand name. Έπρεπε λοιπόν να τα χρησιμοποιήσουμε με κάποιο τρόπο. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θέλουν να τον γνωρίσουν και να επωφεληθούν από τις συμβουλές του», είπε ο Λέιν απορρίπτοντας την ιδέα ότι μπορεί το όνομα του Στρος-Καν είναι πλέον γνωστό για τους λάθος λόγους.
Διαβάστε ακόμη: Στρος-Καν: «Η πολιτική είναι παρελθόν για μένα»
Η τράπεζα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί και την βαριά ατζέντα των γνωριμιών που έχει κτίσει όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος που ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή και για πολλούς θα μπορούσε να είχε ανέβει ακόμα πιο ψηλά -όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην πολιτική- κατακτώντας και την Προεδρία της Γαλλίας, αλλά τσακίστηκε άδοξα. «Μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμος» επιβεβαιώνει ο Λέιν, «όσον αφορά στην δικτύωση μας και να μας διευκολύνει να μπούμε και στον χώρος της πολιτικής. Δεν υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν και επειδή δεν έχει πολιτικό αξίωμα, είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει».
Ο Στρος-Καν δεν είναι ο πρώτος διάσημος Γάλλος που θα επιχειρήσει, μέσω των γνωριμιών του, να κάνει νέα καριέρα σε άλλο ή παρόμοιο κλάδο.
Ο Ζαν Μαρί Μεσιέ, για παράδειγμα, ο οποίος ως διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Vivendi, οδήγησε τον όμιλο των media στο χείλος της χρεοκοπίας το 2002, είναι σήμερα σύμβουλος επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, έχοντας εν τω μεταξύ θητεύσει και στην τράπεζα Lazard.
Διαβάστε ακόμη: Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα!
Το 2004, το πρώην αφεντικό της Crédit Lyonnais, Ζαν Πεϊρελεβάντ, που χρημάτισε και υπουργός υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, άρχισε συνεργασία με την επενδυτική συμβουλευτική φίρμα Leonardo & Co, αφού παραιτήθηκε από την γαλλική τράπεζα υπό το βάρος δικαστικής διαμάχης σε αμερικανικά δικαστήρια για την εξαγορά μιας ασφαλιστικής εταιρείας.
Άλλο γνωστό παράδειγμα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ ντε Βιλπέν -διάσημος για τον πύρινο λόγο του, το 2003, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του πολέμου στο Ιράκ- αποσύρθηκε από την πολιτική το 2012 κι άλλαξε τελείως κατεύθυνση. Ίδρυσε την Villepin International και πλέον έναντι αδράς αμοιβής πουλάει τις συμβουλές του σε πρόθυμους πελάτες ανά τον κόσμο: από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής μέχρι εκατομμυριούχους Κινέζους επιχειρηματίες.
Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμο 920 εκατ. δολάρια στην JP Morgan
Τον ίδιο δρόμο άρχισε να βαδίζει και ο Νικολά Σαρκοζί μετά την ήττα του στις περσινές προεδρικές εκλογές, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, με το οποίο είχε συνάψει πολύ καλές σχέσεις όσο ήταν στην εξουσία.
Θρέφοντας ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες, ο Σαρκοζί δεν προχώρησε αυτό το σχέδιο, ωστόσο χρεώνει τσουχτερά ποσά ως αμοιβή για τις ομιλίες του σε συνέδρια και ως δικηγόρος-συνέταιρος στο γραφείο Arnaud Claude & Associés – βοηθά στην διαπραγμάτευση συμφωνιών γαλλικών εταιρειών στο εξωτερικό.
Όσο για τον Στρος-Καν, οι περιπέτειες δεν τελείωσαν ακόμα. Μετά την αναγκαστική αποχώρηση από την διοίκηση του ΔΝΤ το 2011 και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την καμαριέρα που τον κατηγορούσε για σεξουαλική επίθεση, αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες στη Γαλλία για εξώθηση σε πορνεία, σε σχέση με τα όργια που λέγεται ότι συμμετείχε. Φυσικά αρνείται τις κατηγορίες.