ΔΕΗ: Επανήλθαν οι εισπράξεις- Επιβεβαιώνεται η αλλαγή πορείας στο α’ τρίμηνο του 2020

ΔΕΗ: Επανήλθαν οι εισπράξεις- Επιβεβαιώνεται η αλλαγή πορείας στο α’ τρίμηνο του 2020
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα προ-κορωνοϊού επίπεδα επανήλθαν οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους καταναλωτές το Μάιο, ύστερα από τη μείωση που καταγράφηκε κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Στα προ- κορωνοϊού επίπεδα επανήλθαν οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους καταναλωτές το Μάιο, ύστερα από τη μείωση που καταγράφηκε κατά το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Η επιχείρηση προχωρά παράλληλα στην εφαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου (απολιγνιτοποίηση, εθελουσία έξοδος κλπ.) καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020 επιβεβαίωσαν την αλλαγή πορείας και την επαναφορά σε κερδοφορία.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου την προηγούμενη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 248,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και επαναλαμβανόμενο EBITDA (λειτουργικά αποτελέσματα ) 182 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 66,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, (αύξηση κατά 248,3 εκατ.ευρώ)

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, το Μάιο η εισπραξιμότητα επανήλθε στα κανονικά επίπεδα (ύστερα από μείωση κατά 8 % το Μάρτιο και 14 % τον Απρίλιο) ενώ στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι πάνω από το 30 % των πληρωμών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Η βελτίωση της ρευστότητας επέτρεψε τη μείωση των οφειλών προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους κλπ.) στα 650 εκατ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο με ταυτόχρονη μείωση του χρέους κατά 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία όπως επισημάνθηκε θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος θα αποσβεστεί σε ορίζοντα εξαμήνου καθώς οι αποζημιώσεις για τους 900 εργαζόμενους που εντάσσονται στη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ κυμαίνονται στα 30 εκατ. ευρώ ενώ η μισθοδοσία των εν λόγω εργαζομένων είναι 56 εκατ.ευρώ το χρόνο.

Τέλος, έως τον Ιούλιο προβλέπεται να υλοποιηθεί η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Το πρώτο «πακέτο» περιλαμβάνει οφειλές με καθυστέρηση έως 60 ημερών (που θεωρούνται πιο εύκολα εισπράξιμες) από το οποίο αναμένεται η άντληση 200 εκατ. ευρώ ενώ σε δεύτερη φάση, το φθινόπωρο τοποθετείται η τιτλοποίηση οφειλών με μεγαλύτερη καθυστέρηση από τις οποίες αναμένονται περί τα 300 εκατ. ευρώ.